Skip to main content

Οι πληρωμένες απαντήσεις της Ελλάδας... στην Τουρκία

Για κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, δίνεται, σχεδόν αμέσως, μια «πληρωμένη» ελληνική απάντηση. Το ιδιότυπο πινγκ πονγκ

Στην πραγματικότητα, είναι ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ. Προσέξτε: Για κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας δίνεται, σχεδόν αμέσως, μια «πληρωμένη» ελληνική απάντηση. Και δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ιδιότητες, σαν τον «Τειρεσία», για να καταλάβει ότι αυτό θα συνεχίζεται για όσο χρειαστεί. Για έναν απλό λόγο: Η Ελλάδα δεν θα είναι μια χώρα του Τρίτου Κόσμου ή της βαθιάς Ασίας, που θα υπομείνει στωικά τον τουρκικό τσαμπουκά. Αντιθέτως, είναι ένα δυτικό κράτος, με τις συμμαχίες του, που το καθιστούν υπολογίσιμο αντίπαλο, για όλους.

Παράδειγμα: Μαθαίνουμε ότι στην Κερύνεια τουρκικές και αμερικανικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται από κοινού για την «αξιοποίηση» της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ξεκίνησαν μάλιστα και καμπάνιες όπου διαφημίζουν ότι θα ξαναζωντανέψουν την «πόλη - φάντασμα». Στην ιστορία εμπλέκονται και βρετανικές εταιρίες που ανοίγουν γραφεία στην περιοχή. Να το θυμηθείτε: Αυτή η παράνομη μπίζνα, θα είναι τεράστια. Ωστόσο, δεν θα μείνει αναπάντητη. Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα την κυνηγήσουν, όσο και όπου μπορούν. Και παράλληλα θα δώσουν κι άλλες απαντήσεις.

Παράδειγμα: Στην Ιερουσαλήμ την ίδια ώρα ετοιμάζεται η ελληνική επιχειρηματική «απάντηση». Τρεις από τους μεγαλύτερους ισραηλινούς ομίλους, η Jerusalem Venture Partners, η AMPA Capital και η ELBIT Systems, ενημέρωσαν την Αθήνα ότι έρχονται με συγκεκριμένες προτάσεις. Με τους επικεφαλής τους είχε συναντηθεί ο Μητσοτάκης στο τελευταίο του ταξίδι εκεί. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης από τις Minrav (κατασκευές, υποδομές), Keshel Agritech (αγροτεχνολογία), Checkpoint (κυβερνοασφάλεια), Ellomay Capital (επενδυτική), Brown Hotels, Start-Up Nation, Gav Yam Negev High Tech Park και SK Group (ναυπηγεία). Η τελευταία, σε κοινοπραξία με την επίσης ισραηλινή Plasan, εξαγόρασε την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα μόνη, έρμαιο στις ορέξεις κανενός. Κι αυτό θα έχει την ευκαιρία η Τουρκία να το αντιληφθεί και στις 10 Δεκεμβρίου. Στη Σύνοδο Κορυφής, όπου ακόμα κι αν δεν ανακοινωθούν κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας, θα ληφθούν μέτρα. Ισως γι αυτό ο "σουλτάνος" αναγκάζεται να κάνει τρεις κυβιστήσεις το τελευταίο διάστημα και να ανακαλύψει ότι είναι και... Ευρωπαίος.