Skip to main content

«Η Πόλη Ανάποδα»: Mια διαφορετική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη

«Η ενίσχυση της "Πόλης Ανάποδα" είναι μια επιλογή για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μια μειοψηφική ενέργεια».

Tων Νίκου Σαμανίδη και Χρήστου Λάσκου*

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές προσφέρουν στους Θεσσαλονικείς μια σπάνια, για τα ελληνικά δεδομένα, δυνατότητα: να ενισχύσουν ένα δημοτικό σχήμα πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Νεανικό, αλλά ώριμο. Δυναμικό, αλλά έλλογο. Ριζοσπαστικό, αλλά όχι δημαγωγικό.

Με σαφή αίσθηση της μεγάλης εικόνας, που κυριαρχείται από την χωρίς τέλος κοινωνική και οικονομική κρίση, αλλά και των ειδικών προβλημάτων της πόλης.

Όταν οι υπόλοιποι διοργανώνουν τις πολύ τυπικές συγκεντρώσεις υποψηφίων, η "Πόλη Ανάποδα" βρίσκεται παντού, όπου παίζεται η τύχη της Θεσσαλονίκης: στο λιμάνι, στο παραλιακό μέτωπο, στην Έκθεση και το πανεπιστήμιο, στο Μοδιάνο και τους χώρους πολιτισμού, όπου η ακροδεξιά επιχειρεί να επιτεθεί και να εκφοβίσει, στους χώρους δουλειάς και ακραίας εκμετάλλευσης, που είναι πια ο κανόνας, προς μεγάλη χαρά των αφεντικών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων.

Όταν οι υπόλοιποι επιδιώκουν τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια "εκ προσωπικοτήτων", η "Πόλη ανάποδα" δηλώνει πως η δική της πρόταση θέλει να είναι μια πρόταση ανθρώπων νέων, άνεργων, επισφαλώς εργαζομένων, ανθρώπων που υφίστανται την πιο άγρια εκμετάλλευση, που αν δεν πάρουν οι ίδιοι το μέλλον στα χέρια τους, αυτό προμηνύεται όλο και χειρότερο.

Και, ακόμη, σε ένα περιβάλλον έντονου κατακερματισμού, η "Πόλη Ανάποδα" είναι μια ενωτική πρόταση, που καλύπτει το σύνολο σχεδόν της ανταγωνιστικής Αριστεράς -ειδικά μετά τη συμφωνία εκλογικής συνεργασίας και με την παράταξη "Δύναμη ανατροπής -Αντικαπιταλιστική κίνηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης".

Η ενίσχυση της "Πόλης Ανάποδα" είναι μια επιλογή για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μια μειοψηφική ενέργεια εκπροσώπησης ενός περιορισμένου πολιτικού χώρου.

Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κίνησης, η εντυπωσιακή της δυναμική, ηλικιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που θέτει και παλεύει, την κάνουν μοναδική.

*Χρήστος Λάσκος (πρώην μέλος Κ.Π.Ε. ΣΥΡΙΖΑ)

Νίκος Σαμανίδης (πρώην γραμματέας Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης)