Skip to main content

«Η πόλη ανάποδα»: Νέα αριστερή κίνηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Το νέο αριστερό - ριζοσπαστικό σχήμα πραγματοποίησε εχθές, 9 Φεβρουαρίου την ιδρυτική του συνέλευση. Το προτεινόμενο οργανωτικό μοντέλο και οι στόχοι.

Με το όνομα «Η Πόλη Ανάποδα» θα διεκδικήσει τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης το νέο αριστερό - ριζοσπαστικό σχήμα, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην πόλη.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη συνεργασία ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συλλογικοτήτων και κινημάτων στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2018 και διαμορφώθηκε σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου.

Στην πολύωρη ιδρυτική συνέλευση του συνδυασμού, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο Ένεκεν, επί της Προξένου Κορομηλά, μέλη που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία, που εγγράφηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αλλά και πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν για το νέο εγχείρημα, συζήτησαν επί της οργανωτικής δομής, των θέσεων, των στόχων και του άξονα δράσης που θα λάβει το δημοτικό σχήμα και εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανωτικό μοντέλο, «Η Πόλη Ανάποδα» θα συμμετέχει στις επερχόμενες εκλογές με μία συλλογική ηγεσία τεσσάρων ατόμων, η οποία θα οριστεί σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου, οπότε και θα οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο. Από τους τέσσερις, θα επιλεχθεί ένα άτομο που θα δηλωθεί ως επικεφαλής του συνδυασμού σύμφωνα με τον νόμο, χωρίς ωστόσο να αποκτά κάποιον ενισχυμένο ρόλο στην εκπροσώπηση του σχήματος. Παράλληλα, οι εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι θα εναλλάσσονται τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας τους «για την καλύτερη σχέση μεταξύ εκλεγμένων και συλλογικότητας». Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνέλευση εγγράφηκαν τα πρώτα 98 μέλη του συνδυασμού.



Ως βασική του αποστολή θέτει τη συμμετοχή στους αγώνες της πόλης, με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να μεταφέρει τις ανάγκες, τα αιτήματα και τις προτάσεις των κινημάτων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Πρόκειται για ένα σχήμα που θα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής όσων θέλουν να αγωνιστούν για μία ανθρώπινη, ανοιχτή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη πόλη, σε όσους παλεύουν κόντρα στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, τον εργασιακό μεσαίωνα, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου» αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

Στους βασικούς της στόχους «Η Πόλη Ανάποδα» θέτει οκτώ προσωρινούς άξονες δράσης, οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν στις μετέπειτα συνελεύσεις του σχήματος. Περιληπτικά, όπως αναφέρθηκαν στη συνέλευση, πρόκειται για τους εξής:

1. Με τους φτωχούς, για τους φτωχούς (άμεση αντιμετώπιση της αστεγίας και της έλλειψης βασικών αγαθών με επιστράτευση όσων δημοτικών πόρων χρειάζονται και με ενεργοποίηση, συντονισμό και στήριξη κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, δημόσια, ποιοτικά και προσβάσιμα για όλους και όλες μέσα μεταφοράς, ανασχεδιασμός του δημοτικού προϋπολογισμού στην κατεύθυνση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης κ.α.)

2. Βιώσιμη και περιβαλλοντικά δίκαιη πόλη (προστασία και αύξηση των ελεύθερων, προσβάσιμων, πράσινων χώρων της πόλης, δραστικός περιορισμός του όγκου των απορριμμάτων και ριζικός ανασχεδιασμός όλης της διαδικασίας συλλογής, ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων, στήριξη των πραγματικών οικολογικών κινημάτων κ.α.)

3. Με τα κοινά αγαθά, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (αγώνας για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων χώρων και υποδομών, κατοχύρωση ή διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των ελεύθερων χώρων εντός της πόλης κ.α.)

4. Δουλειά με αξιοπρέπεια, δουλειά για όλους (προάσπιση και επαναδιεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον δήμο, υπετράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας, υποστήριξη ανακτημένων επιχειρήσεων και άλλων συνεργατικών εγχειρημάτων κ.α.)

5. Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, ενάντια σε ιμπεριαλισμό, φασισμό και εθνικισμό (ελεύθερη Θεσσαλονίκη από ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις, εναντίωση στις εξοπλιστικές δαπάνες και αξιοποίηση των πόρων στις κοινωνικές ανάγκες, ανακήρυξη της πόλης ως ζώνης ελεύθερης από ναζιστές και φασίστες, αποκατάσταση του διεθνή και διεθνιστικού προσανατολισμού κ.α.)

6. Δημοκρατία στη βάση με τη συμμετοχή των πολλών (συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, κοινωνικός έλεγχος του δήμου κ.α.)

7. Ισότητα και ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς (καμία διάκριση με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κοινωνική και πολιτική εξίσωση προσφύγων και μεταναστών/στριών, προστασία τοξικοεξαρτημένων από τον στιγματισμό και την καταστολή με την παράλληλη υποστήριξη προγραμμάτων απεξάρτησης, αποκατάσταση της πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και τις διαδικασίες με την ενεργή εμπλοκή των συλλογικοτήτων τους κ.α.)

8. Για το δικαίωμα των πολλών στην εκπαίδευση, την επιστήμη, την τέχνη (υποστήριξη της πολιτιστικής παραγωγής, υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης και εμβάθυνση της σχέσης της πόλης και του δήμου με τα πανεπιστήμια, αποτελεσματική υποστήριξη των κοινωνικών-εκπαιδευτικών υπηρεσιών του δήμου κ.α.)

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, το νέο σχήμα θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για τη δημόσια παρουσίασή του.