Skip to main content

Ο πολυσυλλεκτικός Τζιτζικώστας και οι νέοι μνηστήρες του δήμου

Ο σχεδιασμός του Απόστολου Τζιτζικώστα για το ψηφοδέλτιο της «Αλληλεγγύης», η κινητικότητα στα δεξιά για τον δήμο και η πίεση στο Κίνημα Αλλαγής.

-Ακόμη πιο πολυσυλλεκτική και ανεξάρτητη περιφερειακή παράταξη θα γίνει η «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα το 2019. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πόλις, Πολίτης, Πολιτική» της TV100, δήλωσε στον Βαγγέλη Πλάκα ότι «το 2019 θα έρθουν στους κόλπους της 'Αλληλεγγύης' ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν ευρύτερα στο χώρο του κέντρου και της αριστεράς, πέραν του χώρου της κεντροαριστεράς» - μόλις χθες, στα εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου, κάλεσε τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιό του. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι βλέπει ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, που θέλουν να εμπλακούν αυτή τη φορά στη μάχη της Περιφέρειας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι όταν εξελέγη περιφερειάρχης το 2014 ήθελε να κάνει αντιπεριφερειάρχες κι από τις άλλες παρατάξεις, αλλά δεν το επέτρεπε ο νόμος, ενώ έκανε πρόταση σε δυο από τις υπάρχουσες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου να ενταχθούν στην «Αλληλεγγύη» και μεμονωμένα σε τουλάχιστον έξι περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Όσο για τη στήριξη Τσίπρα στον Γιάννη Μπουτάρη, είπε ότι «δε θα έχει διάρκεια νομίζω αυτός ο αρραβώνας».

-Πάντως θέλοντας και μη η στήριξη Τσίπρα στον Μπουτάρη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης το 2019 εκείνους που επηρέασε περισσότερο είναι τους νεοδημοκράτες. Φαίνεται να τους έχει πιάσει μια σχετική πρεμούρα με το δήμο. Ο Χάρης Αηδονόπουλος ανακοίνωσε και υποστηρίζει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος με ή χωρίς στηρίξεις ό,τι και να γίνει. Ο Μάκης Κυριζίδης έσπευσε να ανακοινώσει υποψηφιότητα την ερχόμενη Δευτέρα. Ο Σταύρος Καλαφάτης που πριν από μερικές μέρες έλεγε ότι θα ανακοινώσει την οριστική του απόφαση φθινόπωρο ή το αργότερο τα Χριστούγεννα, ξεκαθάρισε ότι δε θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Και υπάρχει και η ανακοίνωση του Βασίλη Μωυσίδη από το χώρο της δεξιάς που κατεβαίνει για το δήμο με την παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών». Και την ίδια ώρα υπάρχουν μια σειρά από πιθανά ονόματα της κεντροδεξιάς που προαλείφονται για υποψήφιοι δήμαρχοι, με τη στήριξη της ΝΔ, που δουλεύουν τις υποψηφιότητές τους εδώ και καιρό, παρότι δεν τις ανακοινώνουν επισήμως. Αν όλο αυτό δεν ασκεί μια σχετική πίεση στην ηγεσία της ΝΔ καλά κάνει, αλλά σίγουρα είναι μια ασφυκτική κατάσταση για τους «γαλάζιους» της Θεσσαλονίκης. Κάποιος ένα φρένο γιατί το τρένο πάει... καρφί στο άγνωστο;

-Και ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής όμως «βράζει» από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της στήριξης του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάννη Μπουτάρη. Στην Πρωτοβουλία άλλωστε οι ΠΑΣΟΚογενείς είναι πλειοψηφία (ή ήταν;) και γι' αυτό «αναγκάστηκε» ο δήμαρχος να συγκαλέσει τη δημοτική ομάδα για να δηλώσει «αποστασιοποίηση» και «αιφνιδιασμό» από τη δήλωση στήριξης Τσίπρα. Δε φαίνεται να έπεισε τους πάντες. Τα βέλη από στελέχη της Πρωτοβουλίας που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής ήταν φαρμακερά. «Γάμο συμφέροντος» τον αποκάλεσε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αιχμηρά τα σχόλια του γραμματέα Α' Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής και δημοτικού συμβούλου με την Πρωτοβουλία, Χρήστου Παπαστεργίου. Από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής πάντως σιγή ιχθύος. Κάτι σημαίνει κι αυτό... Άσε δηλαδή που υπάρχει και η προοπτική του Σπύρου Βούγια, ο οποίος στήριξε και την Φώφη Γεννηματά στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του κόμματος.

-Τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ομιλητές σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές εξελίξεις και Αριστερά» την ερχόμενη Τρίτη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν το νέο ρόλο που καλείται πλέον να παίξει η Αριστερά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ειδικά μετά και τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο στις άλλες χώρες της ΕΕ, που τις βλέπουν στην πράξη οι ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολλά έχουν αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσαρμοστεί. Σε αυτό δεν είχε πάντως πρόβλημα ποτέ... Τώρα που έδωσε ο κ. Τσίπρας στήριξη στον κ. Μπουτάρη, δεύτερο... σπίτι τους θα το κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι το δημαρχείο.