Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
x

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ - ΡΟΤ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον Μιχαέλ Ροτ για την πορεία του Μουσείου, το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Η πορεία ανέγερσης του Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη με τον Γερμανό υπουργό, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιχαέλ Ροτ.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ  Θανάσης Σχίζας και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Ροτ για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με την ανέγερση Μουσείου, στην περιοχή κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο δεν θα είναι μόνο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αλλά γενικότερα για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε στον κ. Ροτ τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή, όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο. «Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα δοθούν κάποια χρήματα για να ξεκινήσει η ανέγερση του Μουσείου», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

«Στη συνάντηση τονίσαμε ότι το Μουσείο και Εκπιδευτικό Κέντρο θα έχει διεθνή χαρακτήρα», σημείωσε η κ. Γούλα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός ανέφερε το πόσο ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρότζεκτ τη γερμανική κυβέρνηση με την ολοκλήρωση του έργου. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μιχαέλ Ροτ είναι μεγάλος υποστηρικτής του συγκεκριμένου πρότζεκτ και πως από την αρχή συμμετείχε στις συζητήσεις για την ανέγερσή του Μουσείου.

Το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρου του Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού είναι φόρος τιμής της πόλης 55.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ