Skip to main content

Η πράσινη ανάπτυξη στο επίκεντρο της συζήτηση Παπανδρέου-Θαπατέρο

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογό του Χ. Θαπατέρο και τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γ. Παρβάνωφ στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε το μεσημέρι γεύμα εργασίας με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο με τον οποίο συζήτησε τα «μεγάλα θέματα», που έχει να αντιμετωπίσει η Ισπανική Προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2010. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος καλωσόρισε το «φίλο» πρωθυπουργό της Ισπανίας, στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, ανέφερε ως πρώτο πρόβλημα εκείνο της οικονομικής κρίσης, που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, όπως προβλήματα ανεργίας και στα οποία, όπως είπε, η απάντηση είναι η πράσινη ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην καινοτομία, στην τεχνολογία, στην παιδεία και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ χρειάζεται και συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε στην προτεραιότητα που θέτει η Ισπανία για τα θέματα της Μεσογείου, δηλαδή της προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής, και χαρακτήρισε εξαιρετική πρωτοβουλία τη συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για τα ζητήματα αυτά στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Μαδρίτης, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει ιδιαίτερα στη συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας σε ό,τι αφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ισπανία για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιαίτερα Αιολικής.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συζήτηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, αλλά και τα ζητήματα της Τουρκίας και του Κυπριακού, τα οποία, όπως είπε, θα απασχολήσουν και την Ισπανική Προεδρία, ενώ τόνισε ότι «θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πάντα, όμως, στο πλαίσιο των προϋποθέσεων, που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο καλής γειτονίας».

Επίσης ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για τις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ ακόμα μία φορά τόνισε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Ελλάδα θα είναι θερμοί συμπαραστάτες της Ισπανικής Προεδρίας.Την εκτίμησή του ότι θα αφήσουμε την οικονομική κρίση σύντομα πίσω μας εξέφρασε ο Χ. Λ. Θαπατέρο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στα πλαίσια της ΕΕ μας περιμένει πολύ δουλειά για την πράσινη οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα θέματα της Μεσογείου εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και τόνισε ότι τα θέματα της περιοχής θα κατέχουν κορυφαία θέση στη διάσκεψη του Ιουνίου στη Βαρκελώνη. Επίσης είπε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «υποφέρουμε από το ίδιο θέμα και πρέπει να δώσουμε ευρωπαϊκή απάντηση».

 Ο κ. Θαπατέρο είπε ότι η Ισπανική Προεδρία θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, στη συνεργασία με τη «Φρόντεξ» και στην επιστροφή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Αναφερόμενος στα θέματα των Βαλκανίων και της Τουρκίας ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι στα πλαίσια της πολιτικής μας γι΄αυτά τα ζητήματα θα συνεργαστούμε στενά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Θαπατέρο, ο οποίος εξήρε τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Ισπανίας και μεταξύ του ισπανικού και του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε τις κουλτούρες των δύο λαών κοντινές, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του τόσο για τον αυξανόμενο αριθμό των Ισπανών επισκεπτών στην Ελλάδα και την ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίησή του για την αυξανόμενη προθυμία όλο και περισσότερων Ελλήνων να μάθουν Ισπανικά και υπογράμμισε,τέλος, ότι ο βασικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών θα είναι εκείνος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζοντας πως οι χώρες που κερδίζουν χώρο και χρόνο αναπτύσσοντας αυτό το μοντέλο θα είναι επικεφαλής αυτού του τομέα ανάπτυξης και εμείς αυτό το επιθυμούμε.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ στον οποίο παρέθεσε γεύμα εργασίας.