Skip to main content

Η πράσινη ενέργεια και οι εφαρμογές στη γεωργία στο Συνέδριο Νανοτεχνολογίας

Νέα στοιχεία για την πράσινη ενέργεια, το πράσινο υδρογόνο, τις εφαρμογές στη Γεωργία και τις έξυπνες συσκευασίες στη συνέδριο Νανοτεχνολογίας.

Με δύο ειδικού ενδιαφέροντος Workshops : Πράσινη Ενέργεια, Έξυπνη Αποθήκευση και Υδρογόνο, και Η Νανοτεχνολογία και Τα Οργανικά Ηλεκτρονικά στον Αγροτικό Τομέα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας την Παρασκευή 9 Ιουλίου.

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση, από ενέργεια που προέρχεται από τα οργανικά φωτοβολταϊκά αποτελεί την πιο ελπιδοφόρα, οικονομική, βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον λύση.

Διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο ΚΑΘ. Ιωάννης Καλλίτσης (Πανεπιστήμιο Πάτρας), ο ΔΡ. Στυλιανός Νεοφυτίδης (ΙΤΕ/ΕΜΧ) , ο Νίκος Χαλκιαδάκης (Δημόκριτος), αλλά και εκπρόσωποι της παραγωγής και της αγοράς όπως ο ThomasKolbush (Coatema) μίλησαν για τις τεχνολογίες παραγωγής πρασίνου υδρογόνου που αναπτύσσονται και τις προοπτικές της πράσινης ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Αυτό μεταξύ άλλων τόνισε ο Πρόεδρος του HOPE-A και Διευθυντής του Εργαστηρίου LTFN καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

«Για να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, για να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην απολιγνιτοποίηση της χώρας και να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές και ελληνικές επενδύσεις του GREECE 2.0 να στραφούν προς την 3η γενιά φωτοβολταϊκών που αναπτύχθηκαν και παράγονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των νανοτεχνολογιών στα προηγμένα υλικά και στη χρήση τους στην ηλεκτρόλυση και τα fuelcells. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα και μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί η Βιομηχανία Παραγωγής Πράσινου Υδρογόνου, ώστε να παίξει η Ελλάδα σημαντικό ρόλο σε αυτή την ευκαιρία που δημιουργεί η μετάβαση στην εποχή του υδρογόνου.
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις σήμερα στην Ελλάδα για μια τέτοια αξιοποίηση, γεγονός που πρέπει έγκαιρα να αντιληφθεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας , αλλά και οι επενδυτές , Έλληνες και ξένοι. Δικό μας μέλημα είναι να τους ενημερώσουμε και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσονται και τα δύο workshops που διοργανώσαμε την Παρασκευή 9 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2021», κατέληξε ο κ Λογοθετίδης.

Ο Δρ Μιχάλης Ντόβας εκ μέρους της εταιρείας ΟΕΤ (OrganicElectronicTechnologies) μίλησε για το οικοσύστημα βιώσιμης , ανακυκλώσιμης ενέργειας που προτείνεται για την Ελλάδα το οποίο αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της χώρας μας (κλίμα, ηλιοφάνεια, γεωργική παραγωγή), και μπορεί να παρέχει προστιθέμενη αξία , αλλά και μοναδικές ευκαιρίες στον πρωτογενή , δευτερογενή και τριτογενή τομέα της Οικονομίας στην Ελλάδα.

Τα αγροβολταϊκά, τα φωτοβολταϊκά 3ΗΣ γενιάς για τα θερμοκήπια και ιδιαίτερα τα οργανικά διαφανή και εύκαμπτα φωτοβολταϊκά , αυξάνουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων κατά 20-30% , ενώ ταυτόχρονα δεσμεύουν και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Η ενέργεια που παράγεται μπορεί στηρίξει τη λειτουργία του Θερμοκηπίου και τις απαιτήσεις του για θέρμανση και ψύξη. Επίσης σε μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες, η ενέργεια που περισσεύει μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο υδρογόνο , να αποθηκευθεί και να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις.

Στο workshop με θέμα τις εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας και των Οργανικών Ηλεκτρονικών στον Αγροτικό Τομέα μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Nanotexnology 2021 και του HOPE-A, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σ την αύξηση της παγκόσμιας αγοράς αγροτικών προϊόντων, αλλά και ειδών συσκευασίας μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Γεωργία και η Αγροτική Παραγωγή στη μείωση της παραγωγής Διοξειδίου του Άνθρακα και στην Κυκλική Οικονομία.

Ομιλητές που έλαβαν μέρος στο Workshop, αναφέρθηκαν σε «καλές πρακτικές» εφαρμογής ΑΠΕ σε θερμοκήπια.

O Δρ Πάνος Μαγγελής από την εταιρεία ΟΕΤ αναφέρθηκε στα έργα που έχει εκπονήσει η εταιρεία σε αυτόνομα θερμοκήπια , ενώ τέλος ο Σαλίμ Φαχούρι από την ΟΕΤ ανέλυσε το NFCPACK Project, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έξυπνη συσκευασία και το Internet of Packaging.
Συμμετοχές από 60 χώρες του κόσμου

Περισσότεροι από 800 ερευνητές , ακαδημαϊκοί , εκπρόσωποι εταιρειών και της παγκόσμιας αγοράς από 60 χώρες του κόσμου συναντήθηκαν στο μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της Νανοτεχνολογίας και των Νανοεπιστημών.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από τις 3-10 Ιουλίου virtual & live στο ξενοδοχείο Pοrto Palace ήταν μεγαλύτερη και από το 2019 , χρονιά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Στο φετινό θερινό σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών με τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις (Νανοεπιστήμες, Οργανικά Ηλεκτρονικά και Νανοϊατρική) συμμετείχαν περισσότεροι από 110 νέοι ερευνητές, φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο ζωντανά και διαδικτυακά , με ανακοινώσεις και posters.

Τα μοναδικά επιστημονικά και επιχειρηματικά γεγονότα τουNANOTEXNOLOGY 2021 ήταν:

  • Το Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών (NN21) 6-9 Ιουλίου
  • Το Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE21) 5-8 Ιουλίου
  • Το Διεθνές Συνέδριο στην Τριδιάστατη Εκτύπωση και Βιοεκτύπωση (3DPrinting και Bioprinting) και την Ψηφιακή Βιομηχανία (13D21) 7-8 Ιουλίου
  • Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Νανοεπιστημών, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοιατρικής (ISSON21) 3-10 Ιουλίου
  • Η EXPO 2021 5-9 Ιουλίου
  • Το Business Forum 6-8 Ιουλίου
  • Το MatchmakingEvent (B2B συναντήσεις ερευνητών με εκπροσώπους εταιρειών)

Την έναρξη της κεντρικής εκδήλωσης του NANOTEXNOLOGY 2021 πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης Υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής Γεώργιος Στύλιος, ενώ την έναρξη των δύο workshops για την πράσινη ενέργεια , το υδρογόνο και τις νανοτεχνολογικές εφαρμογές στα θερμοκήπια, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Ομιλητές της κεντρικής εκδήλωσης του Συνεδρίου ήταν τρεις παγκόσμιας εμβέλειας επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις που αλλάζουν την καθημερινότητά μας:

- Ο DrNelloLiPira από το Κέντρο Ερευνών της FIAT , μίλησε για τις εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία,
-η EugeniaKumacheva, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναφέρθηκε στα νέα υλικά με το θέμα «Γεμίζοντας το κενό ανάμεσα στα μόρια και τα νανοσωματίδια»
-και ο καθηγητής Γιώργος Μαλλιαράς από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ στη Βιοηλεκτρονική και την αντιμετώπιση σοβαρών εγκεφαλικών παθήσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο Πρύτανης του ΠΔΜ Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο Αντιπρύτανης ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς, ο αν προϊστάμενοςτης Διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ Κώστας Μιχαηλίδης.
Nano-expo

Καινοτομίες που κέρδισαν τις εντυπώσεις παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Νανοτεχνολογικών Προϊόντων και Εφαρμογών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY στο ξενοδοχείο PortoPalace.

Μεταξύ αυτών , η Εταιρεία BLNanobiomed (http://bl-nanobiomed.com/) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, κατασκεύασε και παρουσίασε τα υψηλής ευαισθησίας rapidtests , ενώ η εταιρεία OrganicElectronicTechnologiesOET( oe-technologies.com) παρουσίασε έναν έξυπνο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων βασισμένο στα φωτοβολταικά 3ης γενιάς που παράγει.

Μεγάλες εταιρείες από τον χώρο των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας όπως η Coatema , ερευνητικοί φορείς όπως το HelmholtzZentrumBerlin και το EuropeanScientificInstitute, δίκτυα όπως το NANONET και φορείς επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A , συμμετείχαν στην Έκθεση Καινοτομιών.

Την Έκθεση επισκέφθηκαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας , οι βουλευτές ΝΔ Α Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας και ο Άγγελος Χαριστέας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, της ακαδημαϊκής κοινότητας , ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης και του επιχειρηματικού κόσμου

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A (hope-a.com).

Η σύνθεση του νέου ΔΣ είναι η εξής:

Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ΝανοτεχνολογίαςLTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στέργιος Λογοθετίδης, Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Ρουκάς, CEO της εταιρείας ZKP Consultants, Γραμματέας ο Δρ.Λευτέρης ΤουρασανίδηςR&D Director, στην εταιρία ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Ταμίας ο ΝίκοςΚαραγεώργος, SalesandMarketingManager στην εταιρία ORGANICELECTRONICTECHNOLOGIES και μέλη ο καθηγητήςΣπύρος Αναστασιάδης,Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ, ο Ιωάννης Καλλίτσης καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Πατρών, ο καθηγητής Υπολογιστικής Επιστήμης των Υλικών στο Πανεπιστήμιο ΙωαννίνωνΛευτέρης Λοιδωρίκης, η Δρ.ΒαρβάραΚαραγκιοζάκη Διευθύνουσα Σύμβουλος στην ΒLNANOBIOMED PC,και ο Δρ. ΝίκοςΝικολαϊδηςαπό την εταιρία KYKE HellasA.E.