Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
x

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ 55Α ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λέοντα Σαλτιέλ

Τον θεσμό των Δημητρίων τιμά με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συμμετέχει ενεργά σε μια από τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων της Θεσσαλονίκης. Η θεματολογία των φετινών ψηφιακών Δημητρίων κινείται στον άξονα «distances» (αποστάσεις).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η ΠτΔ, θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λέοντα Σαλτιέλ. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς.

Συγκεκριμένα, η κ. Σακελλαροπούλου θα διαβάσει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα. Στην επιστολή περιγράφεται το κλιμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεάμα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα τρένα του θανάτου είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο ‘Άουσβιτς – Μπιργκενάου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβάσει δύο ακόμη επιστολές που εστάλησαν στις 3 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου του 1943 όπου πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του ολοκαυτώματος. Η αλληλογραφία της Νεάμα περιλαμβάνει 13 επιστολές που βρέθηκαν μόλις το 1990.

«Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται «εξ αποστάσεως» στο ψηφιακό φεστιβάλ των Δημητρίων, αναδεικνύουν τις καλλιτεχνικές τάσεις του σύγχρονου πολιτισμού και προβάλλουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης», τονίζει ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης

«Η ενεργός συμμετοχή, στη φετινή διοργάνωση, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Γερμανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης, του πνευματικού κόσμου της πόλης και φυσικά η ξεχωριστή, και με μοναδική συμβολική αξία, παρουσία της Α.Ε., της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνθέτουν ένα πολιτιστικό μωσαϊκό που θα παρουσιαστεί στην φετινή ψηφιακή διοργάνωση του Φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων», καταλήγει η ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ