Skip to main content

Δήμος Χαλκηδόνος: Οι προεκλογικές ζυμώσεις, το φαβορί και τα νέα ονόματα

Φαβορί για τις δημοτικές εκλογές του 2023 ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος. Οι εξελίξεις στις άλλες παρατάξεις και τα νέα ονόματα που ακούγονται

Με τον αέρα του 60% του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών του 2019 κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος στον δήμο Χαλκηδόνος ο δήμαρχος, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ως κύριο αντίπαλο θα έχει και πάλι τον σημερινό επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαυρουδή Μηντσιούδη.

Με τις κομματικές γραμμές να έχουν σπάσει στον δήμο Χαλκηδόνος, ο κ. Αναγνωστόπουλος αναμένεται να βασιστεί στο διόλου ευκαταφρόνητο έργο του στην πρώτη θητεία του στον δημαρχιακό θώκο, ενώ προβλέπεται να κάνει σημαντική ανανέωση στο ψηφοδέλτιό του, παίρνοντας και αρκετά στελέχη των άλλων παρατάξεων.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος είχε πάρει την πρώτη Κυριακή των εκλογών του Μαΐου του 2019 ποσοστό 37,57% και βγήκε τελικά δήμαρχος στη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 59,26%. Είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί, αφού στην πορεία των τριών χρόνων δημαρχίας του, περισσότερους προσέθεσε και λιγότερους έχασε από τα αυτοδιοικητικά στελέχη της περιοχής. Ο κ. Αναγνωστόπουλος καταγράφεται στους "γαλάζιους" δημάρχους της Θεσσαλονίκης, πλην όμως έχει στην παράταξή του στελέχη κι άλλων κομματικών αποχρώσεων, με αποτέλεσμα να είναι πολυσυλλεκτικός.

Για πολλοστή φορά θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Μαυρουδής Μηντσιούδης. Πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Τσουκνιδά, ο κ. Μηντσιούδης θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο, προσπαθώντας αυτή τη φορά να πάει την εκλογική αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο και να μπορέσει εκεί να πείσει τους ψηφοφόρους να τον αναδείξουν δήμαρχο.

Δύσκολη προσπάθεια, καθώς κάποια αυτοδιοικητικά στελέχη άλλων παρατάξεων εκτιμάται ότι θα είναι μαζί του αυτή τη φορά, όμως χρειάζεται αρκετό κόσμο για να απειλήσει τον κ. Αναγνωστόπουλο. Ο κ. Μηντσιούδης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και προφανώς περιμένει τις αποφάσεις του τρίτου των εκλογών της πρώτης Κυριακής στον δήμο Χαλκηδόνος, Κώστα Σαραφίδη, ο οποίος προέρχεται επίσης από το ΠΑΣΟΚ.  

Ο κ. Μηντσιούδης είχε πάρει ποσοστό 26,62% την πρώτη Κυριακή και στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019 είχε πάρει ποσοστό 40,74%.

Ο κ. Σαραφίδης συγκέντρωσε το 2019 ποσοστό 22,51%. Σημαντικό ποσοστό, καθώς το ΠΑΣΟΚ στο δήμο "έσπασε". Ο ίδιος φέρεται να δηλώνει σε συζητήσεις του ότι το σκέφτεται εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και πως θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παρότι όμως φυσιολογικά θα περίμενε κάποιος στελέχη της παράταξής του να προσχωρήσουν στην παράταξη Μηντσιούδη ή να συζητούν γι' αυτό, τα περισσότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον κ. Αναγνωστόπουλο και καλοβλέπουν την ένταξή τους στην παράταξή του.

Οι αποφάσεις του κ. Σαραφίδη θα είναι κρίσιμες συνεπώς για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου του 2023.

Εκεί που περισσότερο προσβλέπει, όπως τόνιζαν πηγές, ο κ. Μηντσιούδης είναι στην παράταξη του κ. Μηνά Μηντζαρίδη. Ο κ. Μηντζαρίδης προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε πάρει ποσοστό 7,9% στις εκλογές του 2019. Στην πορεία των τριών ετών έχασε κι έναν από τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχτηκαν με την παράταξή του, τον κ. Απόστολο Στεργιάδη, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα την παράταξη να εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μηντζαρίδης με την κ. Βλαχάκη. Οι προθέσεις του κ. Μηντζαρίδη δεν έχουν ξεκαθαρίσει, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ωστόσο, συνολική απορρόφηση της παράταξης πιθανώς να είναι αδύνατη, αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκπροσωπηθεί διακριτά στον συγκεκριμένο δήμο.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί και στις επόμενες εκλογές, πιθανότατα από τον επικεφαλής του 2019, Παναγιώτη Μαρκίδη. Το ποσοστό που πήρε ήταν 5,4%.

Στις νέες υποψηφιότητες θα πρέπει να περιληφθεί ο κ. Λουκάς Ευσταθιάδης. Πρώην αντιδήμαρχος του κ. Αναγνωστόπουλου, ο κ. Ευσταθιάδης ανεξαρτητοποιήθηκε, μετά την απομάκρυνσή του ουσιαστικά από τον δήμαρχο, πριν από ενάμιση χρόνο. Δάσκαλος, με καταγωγή από τη Γέφυρα, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2023 χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δημιουργήσει έναν πυρήνα γύρω από την υποψηφιότητά του.  

Δύσκολα θα στήσει ψηφοδέλτιο η κ. Στέλλα Βαλσαμάκη, η οποία ήταν υποψήφια με την παράταξη του κ. Μηντσιούδη και τώρα φαίνεται πως διαχωρίζει τη θέση της.