Skip to main content

Η προεκλογική αποστολή της Deutsche Welle

Έξι πόλεις, δύο ρεπόρτερ, ένα ερώτημα: Τι απασχολεί τους Γερμανούς ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου;

Με μότο #Deutschland wählt και #Germany Decides, δηλαδή #Η Γερμανία ψηφίζει, η DW μεταφέρει τις εξελίξεις που αφορούν τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Σε ποια κατεύθυνση θέλουν οι Γερμανοί να κινηθεί η χώρα τους τα επόμενα χρόνια; Σε αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουν να βρουν απαντήσεις οι ρεπόρτερ μας Σούμι Σομασκάντα και Νίνα Χάαζε ταξιδεύοντας για έξι εβδομάδες από τα μέσα Ιουνίου στη Γερμανία. Κάθε εβδομάδα της δημοσιογραφικής αποστολής θα εστιάζει σε διαφορετικό θέμα σε κάποια επιλεγμένη περιοχή.

Το ταξίδι ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου από το Βερολίνο με πρώτο προορισμό τη Δρέσδη, με ένα βαν της Volkswagen, το οποίο φέρει πάνω του το λογότυπο της ιδιαίτερης αποστολής της DW και τα ερωτήματα «Προς τα πού κινείται η Γερμανία; - Τι απασχολεί τους Γερμανούς;». Το δημοσιογραφικό τιμ της DW θέλει να ανοίξει διάλογο με τους πολίτες γύρω από τα θέματα που θα κρίνουν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Και θέλει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να θέτει ο κόσμος για τη Γερμανία.

Έξι τόποι, έξι ερωτήσεις

«Πόσο ισχυρή είναι η ακροδεξιά;» - Ρεπορτάζ στη Δρέσδη και τα περίχωρα

«Πόσο καλοδεχούμενοι είναι σήμερα οι πρόσφυγες;» - Ρεπορτάζ στο Βεγκσάιντ και άλλες περιοχές της Βαυαρίας

«Πόσο θωρακισμένη για το μέλλον είναι η γερμανική οικονομία;» - Ρεπορτάζ στη Στουτγάρδη και στα περίχωρα

«Πώς αλλάζει το Ισλάμ τη Γερμανία;» - Ρεπορτάζ στην Κολωνία και τα περίχωρα

«Ποιο είναι το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης στη Γερμανία;» - Ρεπορτάζ στη Βρέμη

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού είναι το Βερολίνο. Το θέμα θα επιλεγεί κατά τη διάρκεια της αποστολής, ώστε να μπορούν ενδεχομένως να γίνουν παρεμβάσεις στη δημόσια συζήτηση που θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο επίκεντρο οι πολίτες

Στο επίκεντρο των τηλεοπτικών και online ρεπορτάζ βρίσκονται πάνω από όλα οι πολίτες και όσα τους απασχολούν καθημερινά. Συνεντεύξεις με πολιτικούς και ειδικούς λειτουργούν συμπληρωματικά.

Τη φετινή «σούπερ εκλογική χρονιά», όπως αποκαλείται, οι ρεπόρτερ της DW θα κάνουν εκτενή ρεπορτάζ και σε κάποιες μικρότερες πόλεις. Τα πρόσφατα παραδείγματα των αμερικανικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για το Brexit έδειξαν πόσο σημαντικό είναι για την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης να λαμβάνουν υπόψη τους και να καταγράφουν εικόνες και διαθέσεις και εκτός των αστικών κέντρων. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συνοδεύουν καθημερινά τη δουλειά των δύο ρεπόρτερ στα Γερμανικά και στα Αγγλικά, σε facebook, twitter και instagram. Αποτελέσματα των δημοσιογραφικών ερευνών θα μπορείτε να βρείτε και στο ίντερνετ όπως και στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της DW.

Οι ρεπόρτερ

Η Σούμι Σομασκάντα εργάζεται από το 2011 στο αγγλικό πρόγραμμα της DW ως παρουσιάστρια, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία ως αρθρογράφος και τηλεοπτική ρεπόρτερ. Η αμερικανίδα δημοσιογράφος γεννήθηκε στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και ζει τα τελευταία εννέα χρόνια στο Βερολίνο. Η δημοσιογραφική αποστολή είναι σημαντική για την ίδια επειδή θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη πόλωση στη Γερμανία. Όπως λέει, «θέλω να διαπιστώσω αν όντως είναι έτσι, κι αν είναι, τότε γιατί. Θέλω να μάθω ποια θέματα ωθούν πραγματικά τους ψηφοφόρους στην κάλπη».

Η Νίνα Χάαζε εργάζεται από το 2005 στο αγγλικό και το γερμανικό πρόγραμμα της DW ως ρεπόρτερ, παρουσιάστρια και αρθρογράφος. Γεννήθηκε ανάμεσα στην περιοχή του Ρουρ και το Μύνστερλαντ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Το ζητούμενο για αυτήν είναι πόσο σταθερό είναι το πολιτικό σύστημα. «Το πολιτικό τοπίο γύρω από τη Γερμανία αλλάζει, δοκιμασμένοι συνασπισμοί τίθενται εν αμφιβόλω. Δείτε το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές. Πολιτικοί επικρατούν σε εκλογές καλλιεργώντας ένα αντισυστημικό προφίλ. Τα μεγάλα κόμματα στη Γερμανία αντιθέτως παραμένουν πιστά στη δυτική κοινότητα αξιών».

Η Νίνα Χάαζε επισημαίνει όμως ότι «και στη Γερμανία υπάρχει αναβρασμός. Το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD εισέρχεται στο ένα τοπικό κοινοβούλιο μετά το άλλο. Πόσο έντονο είναι όμως πραγματικά το αίσθημα διχόνοιας στη Γερμανία; Ο καλύτερος τρόπος να το διαπιστώσει κανείς είναι να μιλήσει με τους ανθρώπους επί τόπου».

Μάρτιν Μούνο / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle