Skip to main content

Η προεκλογική ΔΕΘ, οι σχεδιασμοί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η μάχη από την επόμενη εβδομάδα

Τι προγραμματίζουν για τις επόμενες μέρες τα δυο μεγαλύτερα κόμματα εν όψει της 86ης ΔΕΘ. Ποια στελέχη του Τζιτζικώστα βλέπουν Βουλή.

-Αρχίζουν οι προ-ΔΕΘ εκδηλώσεις από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης. Ήδη έχουν προγραμματιστεί αρκετές εκδηλώσεις πριν από τα εγκαίνια της φετινής Έκθεσης, ενώ πολλαπλάσιες θα είναι εκείνες που θα διοργανωθούν κατά τη διάρκειά της. Η 86η ΔΕΘ αρχίζει στις 10 Σεπτεμβρίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την προηγουμένη, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα, στις 2 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα οι κ.κ. Βορίδης και Πέτσας αναμένεται να είναι ομιλητές σε εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις 6 Σεπτεμβρίο σειρά παίρνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, που συναντώνται με τους επιστημονικούς φορείς. Ταυτόχρονα σε αντίστοιχη εκδήλωση ομιλητές προγραμματίστηκε να είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, είναι ομιλητές με αντικείμενο τα έργα υποδομής στη βόρεια Ελλάδα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι κυβερνητικά και κομματικά στελέχη από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα πραγματοποιούν (βάσει προγράμματος που βγάζει κεντρικά το κόμμα) περιοδείες στους εκτός Θεσσαλονίκης νομούς όλης της βόρειας Ελλάδας.

-Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση και αίτημα για άμεσες εκλογές αναμένεται να σηματοδοτήσουν την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του Αλέξη Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ. Ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει σε κομματικό επίπεδο τις προετοιμασίες και τον προγραμματισμό για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις παρεμβάσεις σε επίπεδο Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Προφανώς και κεντρικό ζήτημα που αναμένεται να αναδειχθεί είναι το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στα τοπικά ζητήματα την τιμητική τους αναμένεται να έχουν ο ΟΑΣΘ και η «Μαλαματίνα» (εργασιακές συνθήκες). Οι τοπικοί βουλευτές έχουν ετοιμάσει σχετικά υπομνήματα και παρεμβάσεις, όπως άλλωστε και ο κομματικός μηχανισμός. Στο κόμμα πιστεύουν ότι μπορεί η φετινή ΔΕΘ να είναι το εφαλτήριο για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ και για την επιστροφή του στην εξουσία.

-Για όσους ψάχνουν υποψήφιους βουλευτές από την περιφερειακή παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα «Αλληλεγγύη» ένας είναι ο σίγουρος μέχρι στιγμής. Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, είναι από εκείνους που εγκαίρως ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους και θα είναι υποψήφιος βουλευτής στη Χαλκιδική με τη Νέα Δημοκρατία. Οι υπόλοιποι, που ακούγονται, αποτελούν απλώς φήμες, καθώς κανείς δεν έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλοι. Για παράδειγμα στην Πέλλα, ο νυν βουλευτής, Λάκης Βασιλειάδης, προφανώς και θα είναι ξανά υποψήφιος στις εθνικές εκλογές.

-Στην Τραπεζούντα και στην Παναγία Σουμελά, στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, βρέθηκε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής. Το μήνυμά του «Στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, που αποτελεί ανά τους αιώνες το θρησκευτικό και πνευματικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, προσευχηθήκαμε και προσκυνήσαμε τη Μεγαλόχαρη, στη βοήθεια της οποίας προστρέχουμε στις πιο δύσκολες στιγμές μας. Παράλληλα θέλησα να τιμήσω τη μνήμη των απόντων Ποντίων προγόνων μας και να στηρίξω το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον τεράστιο αγώνα του να διατηρήσει και να αναδείξει τα μνημεία της Ορθοδοξίας στον Πόντο αλλά και σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία».