Skip to main content

Η προσέγγιση Αθήνας - Καΐρου και ο πραγματικός ρόλος του Βερολίνου

Η Μέρκελ έχει σκληρύνει πολύ τη στάση της έναντι του Ερντογάν και έχει αποφασίσει να παίξει σκληρά το χαρτί του τουρισμού.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του αιγυπτιακού κράτους αναμένεται εντός των προσεχών ημερών στην Αθήνα. Η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά όλα δείχνουν ότι θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, που θα αφορά σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αντίστοιχα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι Αιγύπτιοι θέλουν να προχωρήσουν στην χάραξη μερικής ΑΟΖ, όπερ σημαίνει να μη ληφθεί υπόψη το Καστελόριζο, αλλά και κάποια νησάκια νοτίως της Κρήτης. Σύμφωνα δε με μια άλλη εκδοχή, ζήτημα υπάρχει ακόμα και με τη Ρόδο. Στη πραγματικότητα όμως μπορεί τελικώς να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, γι αυτό και κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του αιγυπτιακού τεχνικού κλιμακίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνικά πλευρά απαντά ότι συζητά για το Καστελόριζο, αλλά απορρίπτει το αίτημα για την Κρήτη και πολύ περισσότερο για την Ρόδο και τον εκεί μεσημβρινό. Επίσης, μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η Αθήνα σε αυτή την ιστορία δεν είναι μόνη της. Κι ότι η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Έτσι, εκτός από το Παρίσι, θετικός κρίνεται και ο ρόλος του Βερολίνου. Κι αυτό γιατί καμιά φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ' ό,τι φαίνονται με μια πρώτη ματιά. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση Βερολίνου – Άγκυρας.

Κοινή είναι η πεποίθηση στη συνήθως καχύποπτη Αθήνα ότι «τα βρίσκουν» στο παρασκήνιο. Είναι όμως έτσι; Σύμφωνα με τις πηγές από το Βερολίνο, η Μέρκελ έχει σκληρύνει πολύ τη στάση της έναντι του Ερντογάν. Γι αυτό και παράτεινε την ταξιδιωτική οδηγία προς την Τουρκία. Μόνο που αυτό ισοδυναμεί με οικονομικό στραγγαλισμό για την τελευταία.

Το Βερολίνο θα παίξει το χαρτί του τουρισμού σκληρά, ζητώντας ανταλλάγματα για το μεταναστευτικό αλλά και όχι μόνο, μας μεταφέρεται...