Skip to main content

Η πρόταση της Οικολογικής Κίνησης για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Εστιάζει στη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου και στην ένταξη, προστασία και αναβάθμιση του χειμαρρικού οικοσυστήματος

Τη δική της πρόταση για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, ώστε να γίνει πάρκο υψηλού πράσινου, κατέθεσε η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης του δήμου Παύλου Μελά. Τη σύνταξη της πρότασης συντόνισε και επιμελήθηκε ο Δρ. Βιολογίας Γιώργος Μπλιώνης.

Η πρόταση εστιάζει στη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου, στην ένταξη, προστασία και αναβάθμιση του χειμαρρικού οικοσυστήματος του τοπικού τμήματος της κοίτης του χειμάρρου Ασβεστοχωρίου ή Ξηροπόταμου και στη σύνδεση με τη γειτονική επισκέψιμη περιοχή των Βυζαντινών Νερόμυλων (Μυλοτόπι Πολίχνης), μέσω της κοίτης του ίδιου χειμάρρου.

Επίσης, παρουσιάζει μια σειρά ήπιων παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εντός του στρατοπέδου, ώστε να ενισχυθεί η επισκεψιμότητά του. Παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων αποτελούν η διατήρηση και επέκταση των περιαστικών καλλιεργειών, η συντήρηση και αποκατάσταση ορισμένων από τα στρατιωτικά κτήρια, ώστε να φιλοξενήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οργάνωση σεμιναρίων, καφετέρια με τουαλέτες, κλπ. Επίσης, προτείνεται προς εξέταση η δημιουργία ορισμένων ήπιων και συμβατών υποδομών, όπως ποδηλατόδρομος, υπαίθριο αμφιθέατρο και μικρό κάμπινγκ.

Ζωτικής σημασίας ζήτημα για την Οικολογική Κίνηση αποτελεί, όπως αναφέρει, «η μετατροπή του σημερινού εγκατελειμένου στρατοπέδου σε έναν ζωντανό κοινωνικό και πράσινο χώρο, με πολίτες και επισκέπτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του εικοσιτετραώρου. Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα πρέπει όχι μόνο να διοργανώνονται τακτικά εκδηλώσεις και δράσεις, αλλά να φιλοξενούνται εντός του πάρκου και δραστηριότητες κοινωνικών οργανώσεων, πολιτιστικών συλλόγων, συλλογικοτήτων κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβαλλοντικής προστασίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Δείτε ολόκληρο το το κείμενο της πρότασης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης ΕΔΩ.