Skip to main content

Η πρόταση του ESM για το τρίτο δάνειο: Προκαταβολή 26 ή 43 δισ.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM το τρίτο δάνειο θα εκταμιεύεται από τις 19 Αυγούστου αλλά το ποσό της προκαταβολής θα αποδίδεται σε πολλές "υποδόσεις"

Προκαταβολή ύψους 26 ή 43 δισ. ευρώ προβλέπει η πρόταση του ESM για το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, η οποία συζητείται σήμερα στις 4μμ (ώρα Ελλάδος) στο Eurogroup. Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM το τρίτο δάνειο θα εκταμιεύεται από  τις 19 Αυγούστου αλλά το ποσό της προκαταβολής θα αποδίδεται σε πολλές "υποδόσεις" οι οποίες φτάνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου και θα συνοδεύονται από προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνει διαρκώς η κυβέρνηση θέτοντάς την ουσιαστικά σε μία διαδικασία διαρκούς σχεδόν ελέγχου.  

Όπως αναφέρει το capital.gr, o ESM περιγράφει το βασικό σενάριο, δηλαδή για την πολιτική έγκριση του τρίτου δανείου που αναμένεται να κυρώσει η Ελληνική Βουλή. Ωστόσο στο τραπέζι βρίσκεται βάσει εντολής από τον EFC το σχέδιο "Β" για χρηματοδότηση "γέφυρα" έως 6 δισ. ευρώ.

Το σενάριο "στηρίζεται" από  την μερική στήριξη που έδωσε το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του περί πρόθεσης για πρόσθετη χρηματοδότηση αν υπάρχει παρέμβαση στο χρέος, αλλά και από την  προέγκριση της Φινλανδικής Βουλής το απόγευμα της Πέμπτης που περιλαμβάνει και τα δύο σενάρια προκαταβολής.

O ESM  στην πρότασή του καταγράφει  τους όρους της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ (ή 43 δισ. ευρώ στο σενάριο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης όχι τον Οκτώβριο αλλά τον Νοέμβριο του 2015).

Η πρώτη δόση, επισημαίνεται,  θα χωριστεί σε πολλές υπο-δόσεις και τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και για την κάλυψη των αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επίσης, ορίζει την 19η Αυγούστου ως ημερομηνία σύναψης του δανείου με βάση τους όρους που πρέπει να πληρούνται για την εκταμίευση του δανείου και αναγράφονται στο Μνημόνιο.

Εισηγείται "ειδικούς όρους" για να καταβληθούν οι υποδόσεις:

* Πρώτη υποδόση. Προτείνει ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ (18 δισ. ευρώ στο δεύτερο σενάριο) σε μετρητά  για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και την εξυπηρέτηση του χρέους. Από το ποσό αυτό στις 20/8 προτείνεται να έρθουν 13 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ (ή  5 δισ. ευρώ) να παραμείνουν για αργότερα και, να αποδοθούν ανάλογα με τις ανάγκες και  να συνδέονται από την εκπλήρωση προαπαιτούμενων ενεργειών.  Η τελευταία ημερομηνία για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης θα είναι η 30η Νοεμβρίου 2015 ( ή 31η Δεκεμβρίου  2015).

* Δεύτερη  υποδόση. Ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ για να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα κατατεθεί  σε ένα χωριστό λογαριασμό και η  τελευταία ημερομηνία για την εκταμίευση του ποσού θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015 (στο δεύτερο σενάριο προβλέπονται επιπλέον 15 δισ. ευρώ) και η αποδέσμευση των ποσών θα συνδέεται  επίσης από την περάτωση προαπαιτούμενων.

Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία - όριο για την επιλογή του σεναρίου είναι το αν η πρώτη αναθεώρηση  θα  έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις  4 Οκτωβρίου του 2015. Η μέση διάρκεια του δανείου ορίζεται στα 32,5 χρόνια.