Skip to main content

Οι προτάσεις Μασούτη σε Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ανέφερε πως η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να είναι προς όφελος των επιχειρήσεων.

Η έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κηρύχθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία και τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ της επιμελητηριακής κοινότητας και της κυβέρνησης.

Επεσήμανε ότι οι προκλήσεις από την ενεργειακή κρίση θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά καθώς έχει αναπτυχθεί συνολικό σχέδιο, οι θέσεις εργασίας έχουν θωρακιστεί και έχει προβλεφθεί η στήριξη των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ακόμα και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι οποίες θα αφορούν παρεμβάσεις γενναιόδωρες αλλά αυστηρά προσδιορισμένες βάσει δημοσιονομικών στοιχειών.

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., Γιάννης Μασούτης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση η οποία πλήττει την παγκόσμια οικονομία και ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις -λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Τόνισε ότι ο δύσκολος χειμώνας δεν πρέπει να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ καθώς τα κίνητρα και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελούν εργαλεία για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ενδυνάμωση της οικονομίας.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ανάφερε πως τα επιμελητήρια ζητούν από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της σε τρία επίπεδα:

• στην προσαρμογή των ρυθμιστικών πλαισίων και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στις αγορές – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

• στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, με επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ και χώρους αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και με ενίσχυση των δικτύων διασύνδεσης

• στην κινητοποίηση και υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε συστήματα αυτοπαραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας

 

Παράλληλα, ο κ. Μασούτης στάθηκε στις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και πρότεινε μία σειρά από μέτρα για το όφελος των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη για:

• Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων. Να δοθεί προτεραιότητα στα απολύτως απαραίτητα βήματα, να να περιοριστούν περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
• Απλούστερες και σύντομες προκηρύξεις. Και όχι προκηρύξεις δεκάδων σελίδων, με δυσνόητους τεχνοκρατικούς όρους, που ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διαχειριστούν.
• Νέα προσέγγιση στην ενημέρωση των επιχειρήσεων, με αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών μέσων και εργαλείων, με απλές οδηγίες, συμπληρωμένα παραδείγματα κ.λπ.
• Αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ώστε να είναι πιο εύχρηστο για τις επιχειρήσεις.
• Περαιτέρω απλοποίηση – ευρύτερα – των διαδικασιών που σχετίζονται με την αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων, π.χ. σε θέματα χωροταξικά κ.ά.
• Οι τράπεζες να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να σχεδιάσουν υπηρεσίες και λύσεις που ανταποκρίνονται στα μέτρα της μικρής επιχείρησης, να προσαρμόσουν τα κριτήριά τους, να παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων.
• Την περαιτέρω μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
• Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη, όπως είναι η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η παιδεία και η επαγγελματική εκπαίδευση, η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.
• Την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής, με έμφαση στους τομείς των μεταφορών και των δικτύων, που θα ενισχύσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μασούτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε «εδώ και χρόνια έχει ανάγκη από συγκεκριμένες υποδομές και παρεμβάσεις, προκειμένου να απελευθερώσει τις μεγάλες αναπτυξιακές της δυνατότητες».

«Ήδη κάποια σημαντικά έργα, όπως το αεροδρόμιο και το ΜΕΤΡΟ, έχουν προχωρήσει. Είναι όμως και μια σειρά από άλλα, που πρέπει να επιταχυνθούν, όπως η οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών, η ίδρυση Κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Εξίσου απαραίτητη παρέμβαση είναι η μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων. Τέλος, με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, θα πρέπει να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες και επενδύσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θεσσαλονίκης, στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Ενδεικτικά: η δημιουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης καινοτομίας, το Τεχνολογικό Πάρκο Thess INTEC κ.ά.».