Skip to main content

Οι προτάσεις της Κομισιόν για πιστοποιητικά, εμβολιασμούς και τεστ

Η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις βασικές δράσεις για τα κράτη μέλη και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση των κινδύνων και τον έλεγχο του ιού.

Tις βασικές πτυχές του ανανεωμένου σχεδίου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με βασικό άξονα τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, παρουσίασε την Τρίτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως είχε διαρρεύσει από χθες, μέσω δημοσιεύματος του Bloomberg, η Κομισιόν απευθύνει σύσταση προς τα κράτη – μέλη να έχει εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο το 80% των υγειονομικών, αλλά και των Ευρωπαίων άνω των 80 ετών, καθώς και έως το καλοκαίρι το 70% του γενικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, «η πανδημία θα τελειώσει μόνο όταν υπάρχει πρόσβαση στα εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο». Σημείωσε, μάλιστα πως η Ε.Ε. θα εγκαθιδρύσει μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη να μοιράζονται μέρος από τις 2,3 δισ. δόσεις των εμβολίων με γειτονικές χώρες, αλλά και εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως σημείωσε η ίδια, η Ένωση έχει ήδη εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού της Ε.Ε. και αυτό που προέχει πλέον είναι η επιτάχυνση των παραδόσεων και της υλοποίησης των εμβολιασμών.

«Στόχος μας είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων έως το καλοκαίρι. Αυτό θα είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής στη μάχη κατά του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να θέσει το προσχέδιο της Κομισιόν στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη.
Οι βασικοί άξονες

Η σημερινή ανακοίνωση ορίζει βασικές δράσεις για τα κράτη – μέλη, την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) που θα βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων και στον έλεγχο του ιού:

    Επιτάχυνση της διάθεσης εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος-μέλος, πρέπει να εμβολιαστούν.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει το 70% του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού.

Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεργαστούν με εταιρείες για να αξιοποιήσουν πλήρως το πλήρες δυναμικό της ΕΕ για αυξημένη ικανότητα παραγωγής εμβολίων.

    Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Παράλληλα, η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, τα οποία μπορεί να υποστηρίξουν τη συνέχεια της περίθαλψης. Μια κοινή προσέγγιση θα πρέπει να συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, ώστε τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά των κρατών- μελών να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταχέως σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

    Τεστ και προσδιορισμός αλληλουχίας γονιδιώματος.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν τις στρατηγικές δοκιμών τους για να λάβουν υπόψη νέες μεταλλάξεις μέσα στον Φεβρουάριο του 2021 και να επεκτείνουν τη χρήση ταχέων τεστ αντιγόνου. Επίσης, τα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν επειγόντως την αλληλουχία γονιδιώματος σε τουλάχιστον 5% και κατά προτίμηση στο 10% των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών. Επί του παρόντος, πολλά κράτη-μέλη ελέγχουν κάτω από το 1% των δειγμάτων, κάτι που δεν αρκεί για να προσδιορίσει την εξέλιξη των μεταλλάξεων ή να εντοπίσει νέες.

    Διατήρηση της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα ενισχύονται τα μέτρα μετριασμού.

Πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου μετάδοσης που συνδέoνται με τα μέσα ταξιδιού, όπως μέτρα υγιεινής και απόστασης στα οχήματα και τους τερματικούς σταθμούς.

Όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα έως ότου η επιδημιολογική κατάσταση βελτιωθεί σημαντικά. Πρέπει να διατηρηθούν αναλογικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των τεστ των ταξιδιωτών, για όσους ταξιδεύουν από περιοχές με υψηλότερη συχνότητα μεταλλάξεων που προκαλούν ανησυχία.

    Διασφάλιση ευρωπαϊκής ηγεσίας και διεθνούς αλληλεγγύης.

Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, η Επιτροπή πρόκειται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό Team Europe για τη διάρθρωση της παροχής εμβολίων που μοιράζονται τα κράτη-μέλη με τις χώρες εταίρους. Αυτό θα επιτρέψει την κοινή χρήση με τις χώρες εταίρους σε μερικές από τις 2,3 δισ. δόσεις που εξασφαλίζονται μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα Δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική και νότια γειτονιά μας και στην Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το COVAX, μεταξύ άλλων μέσω της έγκαιρης πρόσβασης στα εμβόλια. Η Team Europe έχει ήδη κινητοποιήσει 853 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της COVAX, καθιστώντας την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της COVAX.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπάρξει εκ νέου αποφασιστικότητα από την Ευρώπη να δράσει μαζί, με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας σήμερα στοχεύουν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ανακούφιση του βάρους των ήδη πιεσμένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων». «Έτσι θα βγει η ΕΕ από την κρίση. Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη » σημείωσε.

με πληροφορίες από Reuters, Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ