Skip to main content

Οι προτάσεις του ΚΘΒΕ για το μουσικοθεατρικό καλοκαίρι της πόλης

Τα έργα «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και «Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το καλοκαίρι.

Η νεαρή Ιφιγένεια (του Ευριπίδη) θυσιάζεται στην Αυλίδα από τον αρχιστράτηγο πατέρα της, προκειμένου εκείνος να διατηρήσει την εξουσία του κι ο στόλος να..σαλπάρει για τον Τρωικό πόλεμο, κι ο Βικτόρ (του Ροζέ Βιτράκ) επαναστατεί με αφέλεια αλλά και πονηράδα ενάντια στην αστική υποκρισία της οικογένειας και της κοινωνικής σύμβασης. Γραμμένα με απόσταση 25 αιώνων, τα δύο έργα που επέλεξε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) «αναλαμβάνουν» να διαχειριστούν θεατρικά το ...αμήχανο καλοκαίρι της Θεσσαλονίκης.

«Δεν είναι εποχή για ήρωες. Ίσως μόνο για ...διαχείριση των αναγκών μας. Η "δική μας" Ιφιγένεια (η εν Αυλίδι) δεν εχει τίποτα το ηρωικό. Δεν είναι πατριωτικό δράμα» έλεγε ο σκηνοθέτης (για πρώτη φορά στο αρχαίο δράμα) Γιάννης Καλαβριανός, δίνοντας το "στίγμα" του δικού του "βλέμματος" στην τραγωδία "Ιφιγένεια η εν Αυλίδι" του Ευρυπίδη, που παρουσιάζει το ΚΘΒΕ (3 -4 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους, 19 και 20 Ιουλίου στην Επίδαυρο και περιοδεία) σε νέα μεταφραστική ανάγνωση από τον Παντελή Μπουκάλα.

Το ΚΘΒΕ όμως φροντίζει για την προσφορά θεατρικής δροσιάς στο ...καυτό επερχόμενο καλοκαίρι και για τους εναπομείναντες στην πόλη Θεσσαλονικείς μ΄ ένα ακόμη -και υπό μία ανάγνωση "συγγενές" έργο με αυτό του Ευρυπίδη- όπως έλεγε ο σκηνοθέτης του, Γιάννης Αναστασάκης, το εμβληματικό έργο "Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία" του Ροζέ Βιτράκ.

Το έργο θα παρουσιάζεται απο την Πέμπτη 11 Ιουλίου (Τρίτη έως Παρασκευή στις 21.00) στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (στο Βασιλικό θέατρο που είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η κλειστή ...κλιματιζόμενη θερινή σκηνή του ΚΘΒΕ εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης). Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό Τάσο Πεζιρκιανίδη που πέθανε πρόσφατα κι ήταν αυτός που είχε ερμηνεύσει πριν από 41! χρόνια (στο πρώτο ανέβασμα του έργου στο ΚΘΒΕ) το ρόλο του Αντωνάκη.