Skip to main content

Στο Σέιχ Σου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας - Οι προτεραιότητές του (φωτο+vid)

«Ο καθαρισμός που έγινε εδώ, είναι ο ορισμός της πρόληψης», ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης για τον καθαρισμό που έγινε στο περιαστικό δάσος.

Η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας από ευρωπαϊκούς πόρους, η δημιουργία σχολών για εθελοντές αλλά και η συστηματοποίηση της πρόληψης φυσικών καταστροφών είναι οι βασικοί πυλώνες του νεουσυσταθέντος υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Τις κατευθύνσεις προς αυτούς τους τομείς έδωσε σήμερα από το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου, ο νέος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της επιθεώρησης του καθαρισμού του περιαστικού δάσους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι γνωρίζει το δάσος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ότι το αγαπά πολύ. Για τον καθαρισμό ανέφερε ότι έγινε επιστημονική δουλειά σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα πώς θα κρατάμε καθαρά τα περιαστικά δάση για να εξασφαλίζουμε τις πόλεις μας. Θα δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε αυτά τα κονδύλια, για να ελαφρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό... Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα χρηματοδότησης, δεν είμαστε αφελείς, ούτε ταζουμε λαγούς με πετραχήλια. Έχω μια εμπειρία ετών και θα βοηθήσω στο να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο ευρωπαϊκά κονδύλια», είπε.

Τόνισε ότι όλες οι διαδικασίες για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να γίνουν γρήγορα καθώς όπως υπογράμμισε ήδη βιώνουμε τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, η οποία τρέχει με πυρηνική ταχύτητα.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη, στην ετοιμότητα και την προετοιμασία γιατί όπως είπε είναι τα πιο σημαντικά όπλα που έχουμε. «Ο καθαρισμός που έγινε εδώ, είναι ο ορισμός της πρόληψης», ανέφερε.

Για το κομμάτι των εθελοντών ο νέους υπουργός είπε ότι δεν μπορούν από μόνες τους οι κρατικές υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, για αυτό θα συστηματοποίησε την έννοια του εθελοντή με ειδικές σχολές και εξειδικεύσεις, «για εμένα είναι απο τις πρώτες προτεραιότητες, το εθελοντικό σώμα της Ελλάδας».

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και κάλεσε τους πολίτες να σέβονται το περιαστικό δάσος. «Εμείς καθάρίσαμε τα πάντα αλλά υπάρχουν ασυνείδητοι που δεν αγαπούν το δάσος», τόνισε.

Αναφορικά με την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι ήδη οι δήμοι έχουν ενισχυθεί σημαντικά μέσα από το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το οποίο συνολικά είχε προϋπολογισμό 100 εκ. Ευρώ.

«Η επιδίωξη είναι να μην έχουμε μόνο μια βιώσιμη ανάπτυξη αλλά μια βιώσιμη ευημερία», τόνισε.

Στην επιθεώρηση συμμετείχε και ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι σαρωθηκαν 30.000 στέμματα και διαχειρίστηκαν τόνοι υλοτομισημου υλικού αλλά και μπαζών. «Έγινε μια πολύ μεγάλη δουλειά αλλά πρέπει να διατηρηθεί καθαρό».