Skip to main content

Οι πρώτες εικόνες από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία (vid)

Κρατικά συριακά ΜΜΕ και αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία.

Την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να δημιουργήσει, όπως υποστηρίζει, μία «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα των δύο χωρών.

Καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών οι ισχυρές τουρκικές δυνάμεις προωθούνταν σε στρατηγικά σημεία στα σύνορα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών». Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.



Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν ακόμη στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν  έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Σύροι αντάρτες: Πλήξτε τους Κούρδους με την κόλαση των πυρών σας

Κανένα έλεος είπαν ότι δεν θα επιδείξουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, έναντι των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, με ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους.

Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ, που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.