Skip to main content

Η πρώτη επιχείρηση που έφτιαξε καλώδια για κεραίες στη Βόρεια Ελλάδα

Η ιστορία της βορειοελλαδικής ΜΑΒΙΚΑΛ που έφτιαξε πρώτη στη χώρα ειδικά καλώδια, χτυπήθηκε από την κρίση και ετοιμάζει την ολική της επαναφορά.

Στη δεκαετία του 1970, όταν η τηλεόραση άρχισε σταδιακά να εισβάλει στα ελληνικά νοικοκυριά, μία εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη άρχισε να αναπτύσσει δραστηριότητα, παράγοντας στο εργοστάσιο της, τα πρώτα καλώδια ειδικού τύπου στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ΜΑΒΙΚΑΛ, την οποία ίδρυσε το 1969 ο Ιωάννης Βαρδαλής, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, διέγνωσε τη σταδιακή ανάπτυξη των πωλήσεων τηλεοράσων, και ξεκίνησε να κατασκευάζει καλώδια για κεραίες τηλεόρασης.

Η είσοδος της τηλεόρασης

Όπως λέει  στη Voria.gr η Βενούλα Βαρδαλή, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας και πρόεδρος της ΜΑΒΙΚΑΛ, «την εποχή που άρχισε να μπαίνει η τηλεόραση στα σπίτια των Ελλήνων, ο πατέρας μου ξεκίνησε με κάποιους φίλους και συνεργάτες του να αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Οι καλωδιώσεις για κεραίες τηλεόρασης, ήταν κάτι καινούργιο στην αγορά την εποχή εκείνη».

Οι πρώτες εγκαταστάσεις της επιχείρησης δημιουργήθηκαν επί του δρόμου Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης, όπου με ορισμένες τροποποιήσεις, αναπτύχθηκαν και παραμένουν έως και σήμερα. «Ο χώρος στον οποίο στεγάστηκε η εταιρεία, ήταν αρχικά νοικιασμένος και εξοπλισμένος με ελάχιστα μηχανήματα, προερχόμενα από την Ιταλία, όπου ο πατέρας μου είχε πραγματοποιήσει τα πρώτα του ταξίδια».



Μία αμιγώς παραγωγική επιχείρηση

Η ΜΑΒΙΚΑΛ αποτέλεσε απο την πρώτη στιγμή, αμιγώς παραγωγική επιχείρηση, διαθέτοντας κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της περιορισμένη γκάμα καλωδίων. Τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης άρχισαν να εμφανίζονται δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της. «Η επιχείρηση περιήλθε στην ιδιοκτησία του πατέρα και του ξαδέλφου μου, ο οποίος δραστηριοποιείται έως και σήμερα. Η παραγωγή επεκτάθηκε τότε και σε άλλα είδη καλωδίων, καλύπτοντας πλέον και νέες ανάγκες που προέκυψαν στην αγορά, όπως μικροφωνικές και τηλεφωνικές εγκαταστάσεις, αλλά και καλώδια συνδεσμολογίας. Από το 1975 και ύστερα υλοποιήθηκε σειρά επεκτάσεων στο εργοστάσιο, για την ενίσχυση της παραγωγής. Αγοράστηκαν καινούργια μηχανήματα και επενδύθηκαν χρήματα, τα οποία οδήγησαν τη ΜΑΒΙΚΑΛ στην επόμενη μέρα», όπως λέει η πρόεδρος της επιχείρησης.

Το 1980 η ΜΑΒΙΚΑΛ, η οποία έως τότε λειτουργούσε με εξωτερικούς συνεργάτες – διανομείς των προϊόντων της, έλαβε την απόφαση να δημιουργήσει υποκατάστημα στην Αθήνα, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών της και στο Νότο. «Αποκτήσαμε δικό μας ακίνητο στην Καλλιθέα, το οποίο διατηρούμε έως και σήμερα. Ταυτόχρονα, διαθέτουμε οργανωμένο δίκτυο συνεργατών τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Πελοπόννησο», όπως επισημαίνει η κυρία Βαρδαλή.

Η τρίτη γενιά στα πράγματα της ΜΑΒΙΚΑΛ

Η ίδια, έχοντας μπει από το 1976 στην επιχείρηση, μετά τον θάνατο του πατέρα της, διαχειρίζεται απο τότε μαζί με τον ξαδελφό της, τη  ΜΑΒΙΚΑΛ. «Αυτή τη στιγμή, στην εταιρεία συμμετέχει και η τρίτη γενιά της οικογένειας, καθώς ήδη δραστηριοποιούνται οι κόρες του ξαδέλφου μου αλλά και ο γιος μου». Η ίδια ξεκίνησε, έχοντας ολοκληρώσει οικονομικές σπουδές. «Μπήκα στην εταιρεία, όντας φοιτήτρια. Δεδομένου ότι ήταν αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας μου, τη νιώθω σαν παιδί μου. Έζησα την επιχείρηση από τις πρώτες τις στιγμές έως και σήμερα».

Επέκταση και στα καλώδια CCTV

Τα τελευταία χρόνια η ΜΑΒΙΚΑΛ επεκτάθηκε και στα καλώδια για κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, CCTV. Το όραμα της κυρίας Βαρδαλή, είναι η επαναφορά της εταιρείας στα επίπεδα που βρισκόταν, πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. «Η κρίση μας επηρέασε σημαντικά, καθότι χρειάστηκε να μειώσουμε τις δύο βάρδιες, σε μία. Ωστόσο, η περσινή χρονιά ήταν βελτιωμένη και αναμένουμε ότι θα έχουμε περαιτέρω άνοδο».

Αγκάθι τα εισαγόμενα καλώδια

Σύμφωνα με την πρόεδρο της εταιρείας, μεγάλο για τις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν τα εισαγόμενα καλώδια ειδικού τύπου, τα οποία προκαλούν στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής τιμής τους. «Τα εισαγόμενα καλώδια φτάνουν στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλές τιμές. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο κίνδυνος που μπορούσαν να προκαλέσουν για τους εγχώριους παραγωγούς, έχει περιοριστεί. Αφενός, λόγω της μείωσης του αριθμού των μεταποιητικών επιχειρήσεων που φτιάχνουν καλώδια, έχει μειωθεί λόγω της κρίσης, αφετέρου, λόγω της χαμηλής ποιότητας των συγκεκριμένων προϊόντων. Η κρίση εκτός των άλλων συνέβαλε στη σταδιακή μείωση των εισαγωγών».

Η ΜΑΒΙΚΑΛ σε αριθμούς

Καλύπτει το 80% της εγχώριας αγοράς σε ειδικά καλώδια
Διακινεί 300 διαφορετικούς κωδικούς καλωδίων
Κύκλος εργασιών 2018: ~1,5 εκατ. ευρώ