Skip to main content

Η πρώτη ιδιωτική αποστολή ρομπότ στη Σελήνη

Το Ισραήλ περιμένει με αγωνία την προσελήνωση του «Beresheet», της πρώτης μη επανδρωμένης ρομποτικής αποστολής στο διάστημα.

«Beresheet» σημαίνει στα αραμαϊκά «νέα αρχή». Έτσι ονομάζεται στην Τορά ή Πεντάτευχο, στο ιερό δηλαδή βιβλίο της εβραϊκής πίστης, η πρώτη εβδομάδα της Γενέσεως. Έτσι ονομάζεται και το πρώτο μη επανδρωμένο ρομποτικό σκάφος του Ισραήλ, που θα εκτοξευθεί ξημερώματα Παρασκευής με τη βοήθεια πυραύλου Falcon 9 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα για το μεγάλο του ταξίδι προς τη Σελήνη. Αλλά δεν είναι αυτή η μόνη καινοτομία. Εκτός από το ότι είναι η πρώτη ισραηλινή απόπειρα εξερεύνησης του διαστήματος, είναι συγχρόνως και η πρώτη φορά που διαστημική αποστολή χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιώτες.

Όλα ξεκίνησαν από έναν διαγωνισμό της Google

H ιδέα πίσω από το «Beresheet» ξεκίνησε από ένα διαγωνισμό της Google και συγκεκριμένα από το Βραβείο Google Lunar X Prize το 2007. Η Google τότε είχε απευθύνει έκκληση σε ιδιωτικές εταιρείες από τον χώρο της διαστημικής τεχνολογίας να σχεδιάσουν ένα ερευνητικό ρομπότ που θα έφτανε στη Σελήνη τον Μάρτιο του 2018. Προϋπόθεση ήταν το ρομπότ να μπορεί να κινηθεί τουλάχιστον 500 μέτρα στην επιφάνεια του φεγγαριού και να στείλει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης πίσω στη Γη. Αν και τότε καμία από τις 34 ομάδες που είχαν λάβει μέρος δεν κέρδισε το βραβείο, διότι η Google δεν θεώρησε ότι δε μπορούσαν να κατασκευάσουν διαστημικά ρομπότ εντός της προθεσμίας, μια ομάδα από το Ισραήλ, ονόματι SpaceIL, δεν το έβαλε κάτω.

Έτσι, αρκετά χρόνια μετά τον διαγωνισμό, κατάφερε να σχεδιάσει το δικό της ρομποτικό αεροσκάφος, που ετοιμάζεται αισίως να ταξιδέψει αύριο στη Σελήνη. Η SpaceIL είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της τεχνολογίας. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιώτες σπόνσορες αλλά διατηρεί ταυτόχρονα και μια συνεργασία με τη Διαστημική Υπηρεσία του Ισραήλ (ISA). H SpaceIL ιδρύθηκε από τους μηχανολόγους Γιαρίβ Μπας, Κφιρ Νταμάρι και Γιονάταν Γουαΐντραουμπ. Έχει εξελίξει μια πρωτότυπη τεχνολογία προσελήνωσης, ενώ για να περπατήσει το ρομποτικό σκάφος πάνω στη Σελήνη θα υποστηρίζεται κι από ένα μηχανολογικό σύστημα με στοιχεία πυραυλικής. Στην ουσία το «Beresheet» δεν θα περπατά αλλά θα κινείται με αναπηδήσεις πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, κάτι που ευνοεί άλλωστε η έλλειψη βαρύτητας. Επίσης το καινοτόμο ρομπότ θα μπορεί να στέλνει στη γη εικόνες σε High Definition.

Η εβραϊκή ιστορία σε διαστημική «χρονοκάψουλα»

Το «Beresheet» θα περιέχει όμως και μια πρωτότυπη «χρονοκάψουλα», μέσα στην οποία θα είναι αποθηκευμένα σε ηλεκτρονική μορφή εκατοντάδες αρχεία ιστορικής σημασίας. Μερικά από αυτά είναι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, ο εθνικός ύμνος, εβραϊκά τραγούδια αλλά και παιδικές ζωγραφιές. Παράλληλα αναμένεται να συλλέξει και επιστημονικά δεδομένα, ενώ θα βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλα αντίστοιχα επιστημονικά προγράμματα. Πάνω από όλα όμως σκοπός αυτής της αποστολής είναι να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την έρευνα του διαστήματος, την τεχνολογία και τη μηχανολογία. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το όλο εγχείρημα γίνεται φέτος, τη χρονιά δηλαδή που συπληρώνονται 50 χρόνια από την ιστορική στιγμή που ο Νιλ Άρμστρογκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε τη Σελήνη.

Φάμπιαν Σμιντ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle