Skip to main content

Ποιο το πρώτο πράγμα που θα κάνετε; Οι υποψήφιοι δήμαρχοι απαντούν

Voria Debate: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν για το πρώτο πράγμα που θα κάνουν εάν οι πολίτες τούς εμπιστευτούν τη διοίκηση του δήμου

Το έκτο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά την πρώτη τους πρωτοβουλία, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε ως δήμαρχος;

Χάρης Αηδονόπουλος
Όπως πάντα δουλειά χωρίς στεγανά, χωρίς κρυφές ατζέντες με πόλεμο στους διαδρομιστές και ανασυγκρότηση όλων των υπηρεσιών προκείμενου ο δήμος μας να γίνει ένας δήμος φιλικός στο δημότη, σύγχρονος και αποτελεσματικός. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών με άμεσα μέτρα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.

Σπύρος Βούγιας
Να συγκροτήσω έναν όσο γίνεται πιο ομοιογενή και συνεκτικό συνασπισμό παρατάξεων που θα διοικεί ομαλά και αποφασιστικά το Δήμο. Να διασφαλίσω, παράλληλα, μια ποιότητα δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου αλλά και μια πιο ουσιαστική συμμετοχή των κοινοτικών συμβουλίων στη λήψη των αποφάσεων.
Θα επανεξετάσω και θα προωθήσω το νέο οργανόγραμμα του Δήμου με υποχρεωτική αξιολόγηση των στελεχών (κάτι που δεν έγινε ποτέ τα τελευταία χρόνια). Ταυτόχρονα, θα παρακολουθώ στενά το έργο των αντιδημάρχων, ώστε να μη χαθεί ούτε μια μέρα, σωστών αποφάσεων και παρεμβάσεων στην πόλη.

Αντώνης Γαζάκης
Η αλήθεια είναι ότι δεν θα βγάλουμε εμείς τον δήμαρχο, οπότε δεν θα χρειαστεί να απαντήσουμε! Εξάλλου, δεν μας ενδιαφέρουν οι δηλώσεις εντυπωσιασμού, αλλά η ουσία. Ο βασικός μας στόχος είναι να φτιάξουμε ένα σχήμα που θα μείνει, που θα παρεμβαίνει καθημερινά μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ανάγκες των πολλών. Και αυτό, το γνωρίζουμε, δεν είναι δεδομένο, είναι ένα στοίχημα που θα παλέψουμε. Ανάμεσα στις προτεραιότητες μας είναι η διεκδίκηση της ΔΕΘ και των ελεύθερων χώρων, η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα, η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δήμου, η κατάργηση των εργολαβιών,  η προώθηση ενός δίκαιου και συμμετοχικού προϋπολογισμού, η πρόταση ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων. Όμως ξέρουμε ότι τίποτα από αυτά δεν μπορούμε να το προχωρήσουμε μόνοι μας, χωρίς τη συμμετοχή και την κινητοποίηση της κοινωνίας.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Διεκδίκηση των εκατομμυρίων που πληρώνει στην εφορία ο δημότης για τη πόλη του και παράνομα παρακρατούνται από το κράτος. Δραστική μείωση δημοτικών τελών για κατοικίες και επαγγελματίες. Διαφοροποίηση συντελεστών: αύξηση στις μεγάλες αλυσίδες της Τσιμισκή, ξενοδοχεία, διαφημιστικές,  μείωση στα μικρομάγαζα,  στις γειτονιές. Άμεση μείωση σε 0,30 του κόστους στάθμευσης. Δραστική μείωση ανταποδοτικών τελών για χρήση χώρων αθλητισμού. Αποκλεισμός κάθε είδους ιδιωτών - εργολάβων. Μάχη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες που διαλύθηκαν υπέρ των εργολάβων). Διαφύλαξη – διεκδίκηση από ιδιωτικά συμφέροντα ελεύθερων χώρων, παράδοση τους στους δημότες (π.χ. παραλιακό μέτωπο, ΔΕΘ). Δημόσιο φορέα συγκοινωνιών και άμεσα δωρεάν μετακίνηση προς – από τη δουλειά. Κανένας ιδιώτης στο νερό.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως δήμαρχος θα είναι να εξειδικεύσω ακόμη περισσότερο τον στρατηγικό στόχο και το όραμα που προσδιορίζει το πρόγραμμά μας. Μέχρι σήμερα αυτό που έλλειπε από τη Θεσσαλονίκη ήταν ο συγκεκριμένος προσανατολισμός. Για να καταφέρεις όμως να αντιπαλέψεις ένα σύστημα οφείλεις να ξέρεις που θέλεις να πας. Εγώ, μεταφέροντας ως εργαλεία τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει από την εμπλοκή μου στη δημόσια και ιδιωτική διοίκηση διεθνώς θα προχωρήσω άμεσα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού για το μέλλον της πόλης που έχουμε καταθέσει ως ΔΚΘ “Υψίπολις”. Μέσα απ' αυτόν προκύπτουν και οι απαντήσεις για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, Πρόκειται για μία διαδικασία γείωσης του οράματος που έχουμε για την πόλη. Γιατί το πρώτιστο για μας είναι να ορίσουμε πώς αντιλαμβανόμαστε το “αύριο” της Θεσσαλονίκης. Με ποιόν τρόπο θα αναπτυχθούν κοινωνικά και οικονομικά οι γειτονιές της. Με ποιόν τρόπο και σε ποιούς κλάδους θα μοχλεύσουμε την παραγωγική δραστηριότητα για να δημιουργηθούν σταθερές, βιώσιμες θέσεις εργασίας. Πώς θα υλοποιήσουμε το τοπικό σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, την πρότασή μας για την αξιοποίηση των στερεών απορριμμάτων.

Κωνσταντίνος Ζέρβας
α. Μπαίνω προσωπικά ως δήμαρχος επικεφαλής της καθαριότητας.
Τελειώνουν τα ψέματα, οι δικαιολογίες και η αναποτελεσματικότητα. Καθαρή πόλη μέχρι τα Χριστούγεννα.
β. Συμμετέχω ως δήμαρχος στο Δ.Σ του ΟΑΣΘ και απαιτώ άμεσες καθαρές λύσεις για την πόλη με γνώμονα το διεθνές ευρωπαϊκό παράδειγμα
γ. Ξεκινώ την αναδιάρθρωση του σημερινού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με απόδοση περισσότερων θέσεων σε μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες του κέντρου.
δ. Εγκαινιάζω καθημερινή επικοινωνία δημάρχου με Αστυνομία για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ζητήματα ασφάλειας.
Αυτά τα 4 από τις πρώτες ημέρες ανάληψης καθηκόντων. Ταυτόχρονα ξεκινώ εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε κάθε γειτονιά της πόλης. Ο ασθενής χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ ανάνηψης. Μπορούμε. Είμαι αισιόδοξος.

Γιάννης Κούτρας
Για εμάς, δεν αρκεί ένας καλός δήμαρχος για να λύσει τα προβλήματα. Το πιο σημαντικό είναι ο κόσμος της δουλειάς να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, χωρίς καμιά εμπιστοσύνη σε «σωτήρες» από τα πάνω. Σ' αυτό το πλαίσιο, το πρώτο πράγμα που θα έκανα ως δήμαρχος θα ήταν να αγωνιστώ για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζόμενων του δήμου Θεσσαλονίκης ταυτόχρονα με την διεκδίκηση από το κράτος να επιστρέψει όσα στέρησε από τους δήμους είτε σε πόρους είτε σε επενδύσεις για υποδομές. Έτσι, θα έχουμε λεφτά για δομές κοινωνικής προστασίας, δημόσιας υγιεινής, πολιτισμού και αθλητισμού, για χώρους πρασίνου, ποδηλατόδρομους, σχολικά κτίρια, γηροκομεία και παιδικούς σταθμούς.

Μάκης Κυριζίδης
Θα ξεκινήσω με τα απορριμματοφόρα το επόμενο πρωί για να δώσω συμβολικά το ύφος και το πρόγραμμα της δημαρχίας μου. Στις ημέρες που θα ακολουθήσουν θα ξεκινήσουμε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα καθαριότητας και εξανθρωπισμού των δεκαπέντε σημείων που περιλαμβάνουν μνημεία, πλατείες, διαδρομές και οικοδομικά τετράγωνα σε διάφορα σημεία της πόλης. Με δυo λόγια, καθαριότητα και πολιτισμός.

Πέτρος Λεκάκης
Θα δουλέψω, τι άλλο; Είμαστε έτοιμοι από την πρώτη ημέρα να διοικήσουμε το δήμο. Εμείς δεν θέλουμε ούτε 100 ημέρες, ούτε 100 εβδομάδες που ζητούν άλλοι συνδυασμοί για να μπορέσουν να δείξουν αποτελέσματα. Δουλειά και αποτέλεσμα από την 1η ημέρα. Καμία ημέρα χαμένη για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Κατερίνα Νοτοπούλου
Νομίζω πως το σημαντικό είναι να οργανώσουμε το πως θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μας. Από την πρώτη μέρα πιστεύω ότι θα πρέπει πείσουμε και αυτούς που θα μας δώσουν τη νίκη στις εκλογές, αλλά και αυτούς που δεν θα μας στηρίξουν στις κάλπες, ότι μαζί θα προχωρήσουμε για την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και στο κέντρο της πόλης και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Κυρίως εκεί που δεν έχουν γίνει έργα, κυρίως εκεί που υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Κυρίως εκεί που πρέπει να στηριχτεί η κοινωνική πολιτική. Κυρίως εκεί που υπάρχει πρόβλημα με τη σχολική στέγη.

Γιώργος Ορφανός
Τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς σήμερα είναι η ελλιπής καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και το αίσθημα ανασφάλειας που τους διακατέχει. Πρώτα απ’ όλα θα ασχοληθώ με τη βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει και θα γίνει μία πόλη καθαρή. Θα βελτιωθεί η ζωή των Θεσσαλονικέων και η εικόνα της, με αποτέλεσμα τον θετικό αντίκτυπο στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και θα εφαρμόσουμε πρόγραμμα για τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων, ώστε να θάβουμε λιγότερα σκουπίδια και να υπάρχει από αυτό οικονομικό όφελος για τους Θεσσαλονικείς.

Γιώργος Ρακκάς
Ένα μουσείο αφιερωμένο στις Γενοκτονίες της Ανατολής: Του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων, των Ασσυρίων. Με πρόθεση όχι μόνον να επουλώσουμε, 100 χρόνια μετά την πρόκλησή του, το τραύμα του 1922, που χαίνει ακόμα ανοιχτό στη συνείδησή μας τη συλλογική. Αλλά για το μέλλον: Να μεταβάλουμε την Θεσσαλονίκη σε διεθνές κέντρο μελέτης και ανάδειξης των Γενοκτονιών, πράγμα που το επιτρέπει η μαρτυρική εμπειρία της πόλης, η οποία συνθέτει όλες τις δυνατές εμπειρίες των κατοίκων της, Ελλήνων, Αρμενίων, Εβραίων.   

Νίκος Ταχιάος
Η πρώτη μου κίνηση θα είναι να «εξορίσω» το τσιγάρο από το δημαρχείο και να βάψω το γραφείο για να εξαφανίσω τα σημάδια της καπνίλας. Κι επειδή κάποιοι χλευάζουν αυτήν την αποστροφή μου, το μήνυμά μου είναι σαφές: Η εφαρμογή των νόμων και των κανόνων θα είναι καθολική. Το παράδειγμα ξεκινάει από τον δήμαρχο. Όσον αφορά την πόλη, πρώτο μέλημα μου είναι να καθαριστεί η Θεσσαλονίκη από τα σκουπίδια. Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μια βρώμικη, αφρόντιστη πόλη. Η εικόνα αυτή πρέπει ν’ αλλάξει. Θα δώσω έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων στο τομέα της καθαριότητας όπου θα αλλάξει άμεσα το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η δημοπράτηση μερικών «κομματιών» της σε ιδιώτες. Στα  προσωπικά μου στοιχήματα ως δημάρχου, τοποθετώ  τον άμεσο ευπρεπισμό του άξονα της Αριστοτέλους μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019 ώστε να σηματοδοτηθεί η αλλαγή στην καθημερινότητα και την εικόνα της πόλης.

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Βασική προτεραιότητα είναι τα σκουπίδια. Μιλάμε για εναλλακτική κοινωνική διαχείριση των αποβλήτων και όχι για απλή απομάκρυνση από τα μάτια των πολιτών. Τα σκουπίδια δεν είναι ούτε για θάψιμο ούτε για κάψιμο. Η ανακύκλωση δεν μπορεί να είναι βαλτωμένη. Πρέπει να περάσουμε σε μείωση της κατανάλωσης -επιδιόρθωση -επαναχρησιμοποίηση -κομποστοποίηση. Να δημιουργηθούν πράσινα σημεία με τέσσερα ρεύματα, εργαστήρια, θέσεις εργασίας. Αλλά και η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, με έμφαση στα εναλλακτικά και συλλογικά μέσα μεταφοράς (ηλεκτρικά minibus, τραμ, θαλάσσια αστική συγκοινωνία, πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων, προαστιακός) καθώς και η δημιουργία ενός αστικού δικτύου αναβαθμισμένων πράσινων και πολιτιστικών χώρων είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Παναγιώτης Ψωμιάδης
Θα ευχαριστήσω τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους. Στη συνέχεια θα μιλήσω με τους νέους μου συνεργάτες, τους εργαζόμενους στο δήμο Θεσσαλονίκης, για να τους εξηγήσω πως κάνουμε μια νέα αρχή, όπου τους θέλουμε στο πλευρό μας. Έπειτα θα σηκώσουμε τη σημαία με το ήλιο της Βεργίνας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα απευθύνω κάλεσμα συστράτευσης για την επόμενη ημέρα: Γιατί σε αυτή την πόλη είμαστε βαθιά διχασμένοι, πρέπει να ενωθούμε για να διεκδικήσουμε για τη Θεσσαλονίκη μας. Όσο αφορά σε επίπεδο έργων, θα συζητήσουμε με τα Επιμελητήρια της πόλης για να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας. Το όραμα μου το έχω καταθέσει, η επέκταση της παλιάς παραλίας και η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ 2000 θέσεων. Είμαι βέβαιος, πως η πόλη μας -πολύ σύντομα- με μεθοδικότητα και σχέδιο θα γίνει πιο καθαρή, πιο φωτεινή, πιο νοικοκυρεμένη, πιο ασφαλής.