Skip to main content

Η ψηφιοποίηση αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο της ασφάλισης

Μία καινοτομία για την αγροτική ασφάλιση, τα επόμενα βήματα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και η μη βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τα εργαλεία που δημιουργεί η ψηφιοποίηση φέρνουν αλλαγές στον κλάδο της ασφάλισης και μπορούν να αποτελέσουν όπλα στα χέρια των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Τα παραπάνω διαμηνύθηκαν από τους ομιλητές της ενότητας «Οι ασφαλιστικοί κλάδοι που θα επικρατήσουν την επόμενη δεκαετία», που αποτέλεσε μία από τις τρεις θεματικές του 29ου Thessaloniki Insurance Conference 2019, με τίτλο «Η διαμεσολάβηση στη νέα ψηφιακή εποχή».

Το καινοτόμο πρόγραμμα «Beacon», το οποίο έχει στόχο να αλλάξει την αγροτική ασφάλιση και να επιτρέψει τη δημιουργία ασφαλιστικών συμβολαίων αποκλειστικά για το κάθε χωράφι, παρουσίασε ο Γιώργος Βουτσίνος, διευθυντής ανάπτυξης της Karavias Underwriting Agency Coverholder at Lloyd's.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα project που «τρέχει» στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και στο οποίο συμμετέχει κοινοπραξία έξι ευρωπαϊκών εταιρειών με project leader την Karavias και ορίζοντα ολοκλήρωσης σε 37 μήνες. Το Beacon αξιοποιεί παγκόσμια δορυφορικά δεδομένα και καινοτομίες στις τεχνολογίες πληροφορικής επιτυγχάνοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία εξειδικευμένου ασφαλιστηρίου συμβολαίου βασισμένο στην ιστορικότητα κάθε χωραφιού, τη δημιουργία αρχείου δεδομένων που αποθηκεύει πληροφορίες καιρικών συνθηκών, πρόληψης, παραγωγής και ζημιών, καθώς και την αυτοματοποίηση χρονοβόρων διαδικασιών, όπως ο προασφαλιστικός έλεγχος ή η διαχείριση της ζημιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Βουτσίνο, το Beacon θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες να εξαλείψουν την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες, να εκτιμήσουν ακριβέστερα τον κίνδυνο και τις ζημιές, καθώς και να μειώσουν τις δαπάνες τους για την παρακολούθηση των ασφαλιστικών δεικτών και της διαχείρισης των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Την ανάγκη να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά η ιδιωτική και δημόσια ασφάλιση υγείας υπογράμμισε η Ιφιγένεια Αιλιανού, διευθύντρια υγείας και προσωπικών ατυχημάτων της Interlife. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας, με ανοδική τάση, καθώς, όπως είπε, οι Έλληνες έχουν τη χειρότερη γνώμη σε επίπεδο ΕΕ για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Αιλιανού η τεχνολογία και η καινοτομία οδηγούν στην επανεξέταση του τρόπου προσφοράς υπηρεσιών ασφάλισης υγείας και την αναβάθμισή τους, σημειώνοντας πως η ιδιωτική ασφάλιση υγείας αποτελεί σήμερα τον πλέον αναπτυσσόμενο κλάδο στη χώρα.

Μίλησε, ακόμη, για την εταιρεία One Coach, που αποτελεί σύμπραξη της ψηφιακής One Insurance και της Munich Re, η οποία επιτρέπει στους πελάτες τους να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο πώς οι επιλογές τους και ο τρόπος ζωής τους επηρεάζουν την εκτίμηση κινδύνου.  

Ο Κωνσταντίνος Νικολάου, managing director Prudential B. Marghios & Partners, χαρακτήρισε το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα ως τον... μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη μητέρα του η οποία συνταξιοδοτήθηκε από τον ΟΤΕ σε ηλικία 34 ετών, ενώ εκτίμησε ότι, λόγω και των δημογραφικών πιέσεων τα επόμενα χρόνια, «είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν νέες μειώσεις στις συντάξεις», καθώς όπως είπε το διανεμητικό σύστημα είναι μη βιώσιμο.