Skip to main content

Πώς το πέμπτο δημοτικό σχολείο Νεάπολης μεταμορφώθηκε σε 1,5 μήνα

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, που υλοποίησε ο δήμος, στο πλαίσιο του προγράμματος παρεμβάσεών του στη σχολική στέγη

Διαφορετικό ήταν το πρώτο κουδούνι, φέτος, στο 5ο δημοτικό σχολείο Νεάπολης, στην περιοχή της Αναγέννησης, καθώς οι μαθητές του αντίκρισαν ένα πλήρως αλλαγμένο κτήριο.

Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών προχώρησε το καλοκαίρι στην ριζική ανακαίνιση του σχολικού κτηρίου, το οποίο είναι από το 1936.  

Το κτήριο ανακαινίστηκε πλήρως μέσα σε ενάμιση μήνα, καθώς οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, που υλοποίησε ο δήμος, στο πλαίσιο του προγράμματος παρεμβάσεών του στη σχολική στέγη στη Δ.Ε. Νεάπολης.

Είχε προηγηθεί πολυετής «αγώνας» από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και από τους εκπαιδευτικούς του 5ου δημοτικού σχολείου, οι οποίοι διεκδίκησαν και τελικά πέτυχαν σημαντικές παρεμβάσεις στο σχολικό κτήριο, το οποίο ήταν πολύ παλιό.

Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα και το 2014 αποφάσισε μπαράζ παρεμβάσεων τόσο στο κτήριο, όσο και στη σχολική αυλή, η οποία ήταν επικίνδυνη για τους μαθητές. Λόγω των οικονομικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στη χώρα (capital controls), το έργο δεν ήταν εφικτό να ξεκινήσει εκείνη τη χρονιά, με αποτέλεσμα η υλοποίησή του να προχωρήσει το καλοκαίρι του 2017.

Το έργο ανέλαβε να «τρέξει» με τις μελέτες και τους διαγωνισμούς ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος επανειλημμένα, κατά το προηγούμενο διάστημα, είχε επαφές με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενημερώνοντάς τους για κάθε βήμα.

Η Δομική Κατασκευαστική ΕΠΕ υλοποίησε τις παρεμβάσεις στο εσωτερικό του κτηρίου με αλλαγή των δαπέδων και των ψευδοροφών, αντικατάσταση κουφωμάτων, νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτηρίου. Πλέον οι αίθουσες διδασκαλίας να είναι πλήρως ανανεωμένες, έτοιμες για να υποδεχθούν τους μαθητές. Μέσα στον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται και η προσθήκη τουαλετών.

Παράλληλα, στο σχολικό συγκρότημα (3ο – 5ο δημοτικό σχολείο Νεάπολης) έγινε ανασχεδιασμός του αύλειου χώρου με δημιουργία βοτανικού κήπου, ανασχεδιασμός της κεντρικής εισόδου και δημιουργία κτιστού καθιστικού, αθλητική δαπεδόστρωση με υποχώρους για την ανάπτυξη αθλοπαιδιών και προσθήκη πρασίνου.

Μέσα σε πανηγυρικό και ενθουσιώδες κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί ο αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, των αντιδημάρχων Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδη και Τεχνικών Έργων Αντώνη Σαουλίδη καθώς και δημοτικών συμβούλων.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής και δεσμεύθηκε για συνέχιση του αγώνα για καλύτερα και περισσότερα σχολεία, «αναβαθμίζοντας και βελτιώνοντας διαρκώς τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρεχόμενης παιδείας στα διδακτήρια του δήμου μας».

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της παρέμβασης στο σχολικό συγκρότημα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η διοίκηση του δήμου έκανε το καθήκον της.

«Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που αισθάνεσαι απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή να ασχοληθείς με τα κοινά. Τα χαμόγελα των παιδιών και η ικανοποίηση γονιών και δασκάλων αποδεικνύει το επιτυχημένο αποτέλεσμα της παρέμβασης μας στο 3ο-5ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης. Εμείς από τη μεριά μας, ως διοίκηση, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το καθήκον μας, να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας χώρους ασφαλής και παιδαγωγικά διαμορφωμένους. Αυτό που απομένει είναι οι μικροί μαθητές να οδηγηθούν από δασκάλους και γονείς στα μονοπάτια της πραγματικής μόρφωσης, ανακαλύπτοντας και αναπτύσσοντας τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους, αποκτώντας έτσι όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ζήσουν τα δικά τους όνειρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαουλίδης.

«Όλοι οι γονείς είναι συγκινημένοι με τη νέα εικόνα στα σχολεία μας. Δεν πρόκειται για ένα καινούριο σχολείο, αλλά για ένα σχολείο πολλών δεκαετιών που έγινε καινούριο», τόνισε η διευθύντρια του 5ου Δ.Σ. Ελένη Γεωργοτέλη. «Στο σχολείο μας, μέσα σε ενάμιση μήνα, έγινε το ακατόρθωτο και γεννήθηκε ένα νέο σχολείο», επεσήμανε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ευχαριστώντας τη δημοτική αρχή για το σημαντικό έργο που υλοποίησε.