Skip to main content

Η Ρόδη Κράτσα στο τιμόνι της πληροφόρησης του Κοινοβουλίου

Για πρώτη φορά περνά σε ελληνικά χέρια ο τομέας της επικοινωνίας και της πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για πρώτη φορά περνά σε ελληνικά χέρια ο τομέας της επικοινωνίας και της πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμοδιότητα που αναλαμβάνει η Αντιπρόεδρος και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Ρόδη Κράτσα.

Η πολιτική επικοινωνίας και πληροφόρησης αποτελεί το βασικό και συντονιστικό εργαλείο επαφής και συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.

Ο τομέας περιλαμβάνει ποικίλα εργαλεία ενημέρωσης του πολίτη για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τη δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως επικοινωνία με τα εθνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, (βραβείo Ευρωπαίου δημοσιογράφου, βραβείο ευρωπαίου πολίτη, προεκλογικές εκστρατείες, WEB-TV (διαδικτυακό κανάλι) προγράμματα επισκέψεων στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), κλ.π.

Η πολιτική αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Ιουνίου, του υψηλού ποσοστού αποχής των ευρωπαίων, αλλά και της επικείμενης επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας που αναβαθμίζει το ρόλο της Ε.Ε. και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, ως αρμόδια Αντιπρόεδρος στον τομέα αυτό η κα Κράτσα έχει την ευθύνη και για το διαθεσμικό διάλογο, την συνεργασία δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών για τον συντονισμό και την από κοινού προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Η ελληνίδα αντιπρόεδρος αναλαμβάνει και πάλι τη Συνδιαλλαγή, τον τομέα δηλαδή της συν-νομοθετικής αρμοδιότητας του Ε.Κ. με τα λοιπά θεσμικά όργανα στη διαμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας, που επίσης με την επικύρωση της συνθήκης της Λισσαβόνας αναμένεται να "εκτιναχτεί".

Επιπλέον, η κα Κράτσα θα είναι και πάλι αρμόδια για την Ευρωμεσογειακή συνεργασία και υπεύθυνη για το Δίκτυο των Μεσογειακών Πανεπιστημίων.
Όλοι αυτοί οι τομείς δράσεις συνθέτουν ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο για την Ελληνίδα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.