Skip to main content

Η Ρώμη «ζηλεύει» το δέντρο του Μιλάνου

Πολλοί κάτοικοι της ιταλικής πρωτεύουσας διαμαρτύρονται για το φτωχό χριστουγεννιάτικο δέντρο-Η σύγκριση με το δέντρο του Μιλάνου έχει πολιτική χροιά

«Αυτό το δέντρο είναι θλιβερό, ακριβώς όπως και πέρσι», σχολιάζει ο Εμανουέλε περνώντας με το ταξί του από το κεντρικό χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ρώμης στο Καπιτώλιο. Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η ιταλική πρωτεύουσα συζητά και διαμαρτύρεται για το φτωχό εορταστικό της δέντρο. Ακόμη χειρότερα κάνουν τα πράγματα οι συγκρίσεις με άλλες ιταλικές πόλεις. «Το Μιλάνο έχει πολύ ωραιότερο δέντρο», τονίζει ο Εμανουέλε.

Μετά το περσινό στραπάτσο με το εξαιρετικά φτωχό και μάλιστα… στραβό χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στηθεί στη Ρώμη, η δήμαρχος της πόλης Βιρτζίνια Ράτζι ήθελε να αποφύγει νέο καταιγισμό αρνητικών σχολίων και κριτικής φέτος. Ωστόσο, αμέσως μετά τα εγκαίνια του φετινού δέντρου ύψους 21 μέτρων με 600 διακοσμητικές μπάλες και 3000 λαμπιόνια υπήρξαν και πάλι πλήθος διαμαρτυριών. Τα αρνητικά σχόλια δίνουν και παίρνουν στο διαδίκτυο, με το νέο δέντρο να χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων «μίζερο» και «άθλιο». Ένα γνωστό μπλογκ της Ρώμης υπολόγισε ότι το φετινό δέντρο μαζί με τη μεταφορά, το στήσιμο και τέλος την αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνσή του θα στοιχίσουν σχεδόν 50.000 ευρώ – αισθητά περισσότερο από τα 15.000 ευρώ που είχε κοστίσει το περσινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ρωμαίου μπλόγκερ, δεν υπήρξε καν δημόσιος διαγωνισμός για το στήσιμο του φετινού δέντρο, ενδεικτικό στοιχείο για τη δυσλειτουργία του ιταλικής πρωτεύουσας, σχολιάζουν οι ίδιοι.

Αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης

Το επίμαχο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ρώμης γίνεται όμως εν μέρει και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. «Είδα το θλιβερό δέντρο. Του χρόνου θα σας χαρίσουμε εμείς ένα (…) και θα σας φτιάξουμε και μια φάτνη αν δεν προσβάλουμε κανέναν με αυτό», σχολίασε σαρκαστικά ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, η οποία προπαγανδίζει διαρκώς τη δήθεν ανωτερότητα του ιταλικού Βορρά έναντι του Νότου. Για τη Λέγκα του Βορρά το αποτυχημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζει την ανεπαρκή πολιτική της δημάρχου Βιρτζίνια Ράτσι, που προέρχεται από το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Κι αν το δέντρο της Ρώμης αποτελεί ευκαιρία για χλευαστικά σχόλια εκ μέρους του Ματέο Σαλβίνι, ο ακροδεξιός πολιτικός δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη τη δυνατότητά του να υπερηφανευθεί για το άκρως εντυπωσιακό δέντρο που δεσπόζει μπροστά από τον Καθεδρικό του Μιλάνου, στολισμένο με 100.000 λαμπιόνια και 700 μπάλες. Μάλιστα το δέντρο αποτελεί δωρεά του συνδρομητικού δικτύου Sky, που αξιοποιεί το δέντρο ως μέσο διαφημιστικής προβολής. Έτσι ο δήμος του Μιλάνου απέφυγε τα έξοδα, σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή της Ρώμης, η οποία παλεύει με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, προβλήματα αποκομιδής απορριμμάτων και κυκλοφοριακό χάος.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ρώμης και Μιλάνου είναι θρυλικός. «Το Μιλάνο έχει λεφτά και έτσι έχει ωραιότερο δέντρο», συνοψίζει ο Εμανουέλε, ο οποίος σχολιάζει ότι «στο Μιλάνο τα πάντα λειτουργούν καλύτερα».

Ανέτε Ρόιτερ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle