Skip to main content

Τα νέα δεδομένα για την ανάπλαση της ΔΕΘ και ο εκνευρισμένος πρύτανης της Θεσσαλονίκης

Τι συζητούν από χθες στο Ουζμπεκιστάν Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα της νέας ΔΕΘ και γιατί εκνευρίστηκε ο κ. πρύτανης

Καλημέρα σας!

Η ειδησεογραφία στην Ελλάδα είναι σε σημαντικό βαθμό εγχώρια. Πολύ σπάνια κάποιο διεθνές γεγονός θα γίνει πρώτο θέμα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που σε σημαντικό βαθμό αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών. Τελευταία βέβαια, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, κάθε μέρα και περισσότερο στην Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα δεν αποτελεί αποκομμένο και αυτόνομο… Γαλατικό χωριό, αλλά εντάσσεται στο διεθνές περιβάλλον. Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα που γιγαντώθηκε από μια πολεμική σύρραξη μακριά από τα σύνορά μας αναζητεί διέξοδο στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Αλλά αυτό είναι –θα σκεφτεί κανείς- κάτι προφανές, αφού το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο που την ίδια στιγμή, αυτές ακριβώς τις ημέρες, αρκετά πιο μακριά, στο… εξωτικό Ουζμπεκιστάν, δρομολογούνται εξελίξεις που πιθανόν να επηρεάσουν τις ισορροπίες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άρα και στην Ευρώπη, επομένως και στην Ελλάδα. Από χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντώνται με άλλους Ασιάτες ηγέτες στην Σαμαρκάνδη – αρχαίο σταθμό του Δρόμου του Μεταξιού – για μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, που διαφημίζεται ως πρόκληση για την παγκόσμια δυτική επιρροή. Πέραν των Πούτιν και Σι στη διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ενός οργανισμού για την περιφερειακή ασφάλεια, μετέχουν από χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι ηγέτες Ινδίας, Πασκιστάν, Ιράν και αρκετών άλλων χωρών. Για τον Πούτιν η σύνοδος κορυφής συνιστά μια ευκαιρία να δείξει ότι δεν μπορεί να απομονωθεί διεθνώς η Ρωσία σε μια περίοδο που οι δυνάμεις της δέχονται πλήγματα στα μέτωπα της Ουκρανίας. Για τον Σι το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας είναι μια ευκαιρία να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά του ως ηγέτη με επιρροή στη διεθνή σκηνή, ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου του Κινεζικού Κόμματος της Κίνας των Οκτώβριο. Αλλά και για τους δύο ηγέτες η σύνοδος κορυφής είναι μια ευκαιρία να δείξουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση, ειδικά έναντι των ΗΠΑ, που ηγήθηκαν της εκστρατείας επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και εξόργισαν το Πεκίνο με τις κινήσεις υποστήριξης προς την Ταϊβάν. Όσο για τον Ερντογάν είναι αυτονόητο ότι πατάει -και προσπαθεί να ισορροπήσει- όχι μόνο σε δύο, αλλά σε περισσότερες βάρκες. Πόσο μας επηρεάζουν όλες αυτές οι συζητήσεις εδώ στην άκρη της χερσονήσου του Αίμου; Πολύ. Περισσότερο απ’ ότι ενδεχομένως να φανταζόμαστε αυτή τη στιγμή…

Νέο χρονοδιάγραμμα

Το 2030 είναι το νέο χρονικό ορόσημο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί, θα έχουν ωριμάσει ή θα έχουν ουσιωδώς προωθηθεί σημαντικά έργα και πρότζεκτ που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία και τη λειτουργικότητα της πόλης. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ – Helexpo, που ήταν και το μοναδικό θέμα συζήτησης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα γραφεία της ΔΕΘ – Helexpo, το περασμένο Σάββατο. Η ιδέα του έργου ξεκίνησε το 2016 με ορίζοντα το 2026, όταν θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την διοργάνωση της πρώτης «Εμποροπανηγύρεως Θεσσαλονίκης» από τον Νικόλαο Γερμανό, και μια πρώτη προσέγγιση του κόστους στα 160 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία υπήρξε αύξηση του του προϋπολογισμού κοντά στα 200 εκατ. ευρώ με σταθερό τον χρονικό ορίζοντα. Και μετά ήρθε η προμελέτη, που οριοθετηθεί το κόστος στα 280 εκατ. ευρώ και τον χρόνο ολοκλήρωσης των έργων το 2028. Όσο για το πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για το νέο εκθεσιακό κέντρο υπήρξε, επίσης, κλιμάκωση. Από τη λογική της χρηματοδότησης των έργων από τον ιδιωτικό τομέα μέσω παραχωρήσεων, φτάσαμε σήμερα στη συγχρηματοδότηση 50% - 50% ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα –άρα πρέπει να βρεθούν χρήσεις που θα παραχωρηθούν έναντι 140 εκατ. ευρώ- και στον δημόσιο –επομένως θα πρέπει να εξασφαλιστούν εθνικοί ή κοινοτικοί πόροι επίσης 140 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά μέχρι στιγμής. Διότι στη διαδρομή πολύ εύκολα το 2028 μπορεί να γίνει 2029 ή 2030 και τα 280 εκατ. ευρώ 300 ή 350 εκατ. ευρώ.

Εμβολιασμοί τέλος στη ΔΕΘ

Εμβολιασμοί στη ΔΕΘ τέλος. Στον πιο δημοφιλή προορισμό της Θεσσαλονίκης για εμβολιασμούς τα τελευταία 2,5 χρόνια του κορωνοϊού δεν θα λειτουργήσει ξανά εμβολιαστικό κέντρο. Ήδη η διοργάνωση της 86ης ΔΕΘ ακύρωσε το τελευταίο που λειτουργούσε στο περίπτερο 5 και δεν θα ανοίξει ξανά. Άλλωστε τον Οκτώβριο υπάρχει προγραμματισμένη η διοργάνωση της αγροτική έκθεσης AGROTICA για την οποία επίσης η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo χρειάζεται ολόκληρο το εκθεσιακό κέντρο, αφού το ενδιαφέρον των εκθετών είναι μεγάλο. Επομένως οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη θα γίνονται μόνο στα νοσοκομεία και κάποιους άλλους υγειονομικούς χώρους, ενδεχομένως μελλοντικά και στα φαρμακεία. Τώρα αν αυτή η εξέλιξη είναι καλή ή κακή για το μέλλον των εμβολιασμών ας κρίνει ο καθένας. Η ΔΕΘ λόγω της πρόσβασης και της δυνατότητας στάθμευσης βόλευε πολύ και πολλούς, οι οποίοι ενδεχομένως να προσέρχονταν ταυτόχρονα.

Οι διαμαρτυρίες του πρύτανη

Εξερράγη μαθαίνουμε ο πρύτανης της Θεσσαλονίκης τον οποίο φυλάει σε 24ωρη βάση η Ελληνική Αστυνομία. Τον εκνεύρισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος των αστυνομικών της Θεσσαλονίκης Θ. Τσαϊρίδης ανέφερε την περίπτωση του σε συνέντευξη Τύπου, ως ένα από τα… πάρεργα που εκτελεί η ΕΛ.ΑΣ. και αποβαίνουν εις βάρος της γενικότερης αστυνόμευσης στους δρόμους και τις γειτονιές. Μάλιστα ο κ. Τσαϊρίδης των αστυνομικών της πόλης υπολόγισε ότι στις φυλάξεις προσώπων απαιτούνται τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί Δηλαδή τι νόμιζε ο κ. πρύτανης; Ότι η φύλαξή του από την αστυνομία έχει περάσει απαρατήρητη και έγινε γνωστή μόλις προχθές; Γνωρίζει ότι η Θεσσαλονίκη είναι μικρή πόλη και όλοι λίγο πολύ γνωρίζονται μεταξύ τους; Ή δεν αντιλαμβάνεται ότι κυκλοφορεί παντού –στο πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό- με… συνοδεία, ενώ φυλάσσεται και το σπίτι του; Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα πολιτικά πρόσωπα. Με τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές. Ίσως ο άνθρωπος να κάνει… προπόνηση για την πολιτική καριέρα που θέλει να ακολουθήσει. Και καλά θα κάνει εάν το επιθυμεί και αισθάνεται ότι μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία και στον εαυτό του από άλλο μετερίζι. Αλλά, πρύτανης με συνοδεία bodyguard δεν γίνεται. Δεν… κτυπάει καλά ως εικόνα. Δεν στέκει ως λογική. Και επιπλέον αποκαλύπτει μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Προφανώς η επίσημη δικαιολογία είναι ότι έχει δεχθεί απειλές - κάτι εξόχως πιθανό για το συγκεκριμένο πόστο στις μέρες που ζούμε- και φοβάται –κάτι απόλυτα δικαιολογημένο, άνθρωπος είναι. Οφείλει, όμως, να το διαχειριστεί με τρόπο που να συνάδει με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα. Διότι αύριο μεθαύριο θα ξαναβρεθεί στο αμφιθέατρο ή το εργαστήριο με τους φοιτητές του. Ας τον βρει ο ίδιος τον τρόπο. Ή αν δεν αντέχει, ας εγκαταλείψει τον δημόσιο βίο. Όπως έλεγε ευφυώς προ 35ετίας ο τίτλος μιας ραδιοφωνικής εκπομπής «όποιος φοβάται, πάει και κοιμάται».