Skip to main content

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας δοκιμάζονται στη Συρία

Εξαιτίας της κατάρριψης ενός συριακού μαχητικού από τους Αμερικανούς πάνω από τη Ράκκα έχουν κλείσει οι δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Την περασμένη Κυριακή όταν ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε ένα αεροπλάνο της συριακής αεροπορίας πάνω από την πόλη Ράκκα, για τη Μόσχα ήταν «ένας σαφές δείγμα επιθετικότητας απέναντι στο συριακό καθεστώς» το οποίο υποστηρίζει η Ρωσία.

Για το λόγο αυτό η Μόσχα διέκοψε την επικοινωνία με τις ΗΠΑ και μάλιστα σε όλα τα κανάλια, ακόμα και αυτά που είχαν δημιουργηθεί για να αποφευχθούν απευθείας στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των δυο χωρών. Εκτός αυτού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα καταρρίπτει όλα τα ξένα αεροπλάνα τα οποία πετάνε δυτικά του Ευφράτη. Αυτή την περιοχή της Συρίας οι Ρώσοι την διεκδικούν ως σφαίρα επιρροής τους.

Η Ράκκα θεωρείται προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και οι αντιπολιτευόμενες Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη με τη βοήθεια των Αμερικανών. Γιατί επέτρεψε η Συρία όμως να πετάξει ένα μαχητικό πάνω από τη Ράκκα; Αυτή είναι η ουσιαστική ερώτηση σύμφωνα με τον Γεντίζ Σέινγκ από το Ινστιτούτο Carnegie Middle East Center, όπως δήλωσε μιλώντας στην Deutsche Welle. «Νομίζω πως το καθεστώς Άσαντ δοκιμάζει τα όριά του και τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ και ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δείξουν τις κόκκινες γραμμές τους» υπογραμμίζει.

Πισωγύρισμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας

Το επεισόδιο αυτό δείχνει ακόμα μια φορά πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Και δεν πρόκειται μόνο για το μέλλον της Συρίας. Οι σχέσεις μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Το επεισόδιο αυτό είναι ένα πισωγύρισμα εκτιμά ο Στέφαν Μάιστερ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στη Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική. Μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε:

«Η κατάσταση είχε βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες ή και μήνες. Στη Συρία υπήρχε μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ της Ρωσίας και των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ. Κυριαρχούσε η αίσθηση πως υπήρξε κάποια εκτόνωση. Τώρα όλα τίθενται εν αμφιβόλω μετά από αυτή την επίθεση».

Ούτε όμως οι ΗΠΑ ούτε και η Ρωσία έχουν πραγματικό συμφέρον από μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης. Ο Τζόναθαν Στήβενσον, ο οποίος ήταν σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα εκτιμά πως η Ουάσινγκτον προς το παρόν δεν θα προσπαθήσει να επιβάλλει μια αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Ήταν ίσως ένα τυχαίο γεγονός η κατάρριψη; Ο Στέφαν Μάιστερ απαντά: «Όπως ανέφερα, το τελευταίο διάστημα η επικοινωνία ήταν καλύτερη μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ήταν τυχαίο γεγονός αλλά θα με εξέπληττε».

Ωστόσο όπως εκτιμούν κάποιοι πολιτικοί αναλυτές ανάμεσα σε αυτούς και ο Στέφαν Μάιστερ πολλές ιστορικές συγκρούσεις κλιμακώθηκαν κάποια στιγμή και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί τώρα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία.

Μίχαελ Κνίγκε / Μαρίας Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle