Skip to main content

Νέα επένδυση 10 εκατ. ευρώ από τη σεραϊκή Κρι-Κρι - Στόχος η περαιτέρω διεθνοποίηση

Έρχεται επένδυση 10 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγικότητας γιαουρτιού - Ποιες οι αγορές στόχοι για τη γαλακτοβιομηχανία.

Νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγικότητας της δρομολογεί η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, η οποία τρέχει με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, την ώρα που η παρουσία της στο εξωτερικό αυξάνεται συνεχώς.

Με νέες δυναμικές αγορές στο μικροσκόπιο της   την Ισπανία και τη Γαλλία για την επόμενη τριετία και την Ιαπωνία για το 2023 η Κρι Κρι αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς τις εξαγωγές της, οι οποίες σήμερα αγγίζουν το 46% της συνολικής της παραγωγής καθώς διαθέτει παρουσία σε 41 χώρες.  

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Τσινάβος  κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους για την παρουσίαση της νέας μονάδας Βιοαερίου για Παραγωγής Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας αποκλειστικά από τα υγρά απόβλητα και παραπροϊόντα της βιομηχανίας,  που αποτελεί επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσινάβος στη διαμορφωθείσα, δύσκολη κατάσταση για τη μεταποίηση υπογραμμίζοντας πως θα επηρεάσει την αγορά και συγκεκριμένα την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων αλλά και την αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή. Σε αυτό έχει συμβάλει σύμφωνα με τον κ. Τσινάβο «η ενεργειακή κρίση στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και η κερδοσκοπική, αδικαιολόγητη άνοδος  των  τιμών σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας».

Μάλιστα ο επικεφαλής της Κρι - Κρι έκανε λόγο απαντώντας σε σχετική ερώτηση για «συσσώρευση πρώτων υλών για να δημιουργείται ζήτηση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον υψηλό πληθωρισμό που συνεχίζεται, τον συνεχιζόμενο πόλεμο  στην Ουκρανία και στην αβεβαιότητα λόγω του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της Κρι Κρι, στις οποίες η εταιρεία προχώρησε δεδομένου του ξέφρενου ράλι ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών, ο κ. Τσινάβος υπογράμμισε πως μεσοσταθμικά το Δεκέμβριο και το Μάϊο άγγιξαν το 10% ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο δεν αναμένονται νέες αυξήσεις τιμών. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η τιμή του γάλακτος, στο οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο η γαλακτοβιομηχανία, αυξήθηκε περί το 25% ενώ η τιμή της ενέργειας τριπλασιάστηκε.

Αξιοσημείωτη ανοδική πορεία

Η εταιρεία παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη πωλήσεων την τελευταία εξαετία, ενώ ο τζίρος της 2021 άγγιξε τα 135 εκατ. ευρώ. Κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στους παραγωγούς γιαουρτιού στην Ελλάδα και τη δεύτερη θέση ως μάρκα στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, με το μερίδιο της να ανέρχεται σε 16,9% σε αξία (Ιανουάριος -Μάρτιος 2022). Τα προϊόντα γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας είναι επίσης σημαντικά για την Κρι Κρι, καθώς, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της συγκεκριμένης κατηγορίας, αναπτύσσει συνεχώς νέα προϊόντα, σε συνεργασία με πελάτες της. Όπως τόνισε ο κ. Τσινάβος μαζί με τα επώνυμα Κρι Κρι, το συνολικό της μερίδιο ξεπερνά το 30% σε όγκο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα 1 στα 3 γιαούρτια στην Ελλάδα να παράγεται από την Κρι Κρι. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κρι Κρι παράγει το 80-90 % του συνόλου των προϊόντων γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα.



Καλύτερες αγορές για τη βορειοελλαδική εταιρεία μεταξύ των 41 στις οποίες εξάγει αποτελούν η Αγγλία (38%) και η Ιταλία (34%), όπου η εταιρεία διαθέτει δυναμική παρουσία με το γιαούρτι της με συνεργασίες που συνεχώς ενισχύονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως παγκοσμίως η αξία του γιαούρτι αποτιμάται σε 90 δις.ευρώ, του ευρωπαϊκού στα 25 δις ευρώ, ενώ για το ελληνικό γιαούρτι εκτιμάται πως το 2024 θα αγγίζει τα 5 δις. ευρώ.

Κατά συνέπεια η αγορά γιαουρτιού αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τις εταιρείες του κλάδου και δη για την Κρι Κρι που δρομολογεί την ενίσχυση τη δυναμικότητας της παραγωγής της το επόμενο διάστημα με επένδυση που θα ενταχθεί στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ύψους 10 εκατ.ευρώ.

Η αγορά παγωτού

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά παγωτού, η Κρι Κρι βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το μερίδιο της να ανέρχεται στο 15% (σε όγκο σύμφωνα με τη Nielsen), ενώ όπως τονίστηκε, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία παγωτού με πανελλαδική διανομή. Σε αυτό συμβάλλει κυρίως το ανεπτυγμένο δίκτυο 18.200 σημείων πώλησης, στην παραδοσιακή αγορά.

Κινητήρια δύναμη για το εξαγωγικό προφίλ της εταιρείας αποτελούν τα προϊόντα Frozen Yogurt που έχουν ήδη επιτύχει υψηλές πωλήσεις στις χώρες που η εταιρεία τα λάνσαρε με δυναμικές αγορές την Ιταλία και την Κορέα. Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια αγορά παγωτού αγγίζει τα 58 δις. ευρώ, ενώ το μέγεθος της ευρωπαϊκής τα 18 δις. ευρώ.   

Ο κ. Τσινάβος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην είσοδο της εταιρείας σε νέες κατηγορίες όπως είναι το γιαούρτι vegan, αλλά και στη στρατηγική απόκτησης των παγωτών Δωδώνη, έχοντας ήδη περάσει στη β’ φάση διαγωνισμού για την πώληση της.

Η Μονάδα Βιοαερίου για Παραγωγή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία διαθέτει 450 εργαζόμενους, ενώ το διάστημα  2014-2021 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους  78 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό.

Έχοντας στο επίκεντρο της τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον, η Κρι Κρι επενδύει, παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κυκλική οικονομία και εστιάζει στη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων, καθώς και στην παραγωγή ενέργειας από απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Αειφόρου Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Τραγουδάς,  στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία δημιούργησε τη Μονάδα Βιοαερίου για Παραγωγή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας αποκλειστικά από τα υγρά απόβλητα & παραπροϊόντα της βιομηχανίας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που αξιοποιεί ταυτόχρονα απόβλητα μεγάλης παροχής και υψηλού οργανικού φορτίου που προκύπτουν από την παραγωγή παγωτού, γαλακτοκομικών προϊόντων και ορού γάλακτος.

Η μονάδα έχει δυνατότητα αναερόβιας επεξεργασίας έως 3.000 κυβικά λυμάτων ανά ημέρα και έως 200 κυβικά ορού γάλακτος ανά ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι πολλαπλά. Το ρυπαντικό φορτίο που εξουδετερώνεται ισοδυναμεί με μια πόλη πληθυσμού 200.000 κατοίκων. Επιπλέον, το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & θερμότητας, η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου. Σημειώνεται πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1ΜW απο φωτοβολταϊκά πανελς αναμένεται να λειτουργήσει στο επόμενο δεκαήμερο.

Η μονάδα παράγει 500 κυβικά βιοαερίου ανά ώρα και η ηλεκτρική  ενέργεια που θα παράγεται καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειώνονται κατά 350 τόνους, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή της εγκατάστασης στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια επίτευξης κλιματικά ουδέτερης  και κυκλικής οικονομίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ιδία κεφάλαια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κρι Κρι μετασχηματίζει το παραγωγικό της μοντέλο βασιζόμενη στα πρότυπα του ESG του ΧΑΑ.