Skip to main content

Οι Σέρβοι μια γροθιά υπέρ του Τζόκοβιτς

Η οργή ξεχειλίζει παντού όπου υπάρχουν Σέρβοι στον κόσμο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρωταθλητή του τένις, την μικρή πόλη Ζβέκαν στη Μιτροβίτσα.

Στη Σερβία η υπόθεση Τζόκοβιτς έχει επισκιάσει κάθε άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η οργή για την τροπή και τις προεκτάσεις που έχει πάρει το θέμα οδήγησαν χθες πολλούς Σέρβους στους δρόμους του Βελιγραδίου. Κρατώντας σερβικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε τον φασισμό του κορωνοϊού» και «Φοβάστε τον καλύτερο» διαδήλωναν υπέρ του πιο γνωστού και καταξιωμένου πολίτη της χώρας τους. Η κράτηση σε ξενοδοχείο του καλύτερου τενίστα στον κόσμο έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα ανάμεσα στη Σερβία και την Αυστραλία. Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς έκανε λόγο για καψώνι, η πρωθυπουργός Άννα Μπράμπιτς άφησε υπονοούμενα για πολιτικά κίνητρα των αυστραλιανών αρχών.

Οργή στην ιδιαίτερη πατρίδα του

Ακόμη και η σερβική εκκλησία πρόσθεσε το δικό της ειδικό βάρος. Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος Α΄ έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω Instagram σημειώνοντας ότι «εκατομμύρια Ορθόδοξοι Σέρβοι προσεύχονται για σένα». Ιδιαίτερα οργισμένοι είναι οι κάτοικοι της ιδιαίτερης πατρίδας του Τζόκοβιτς και της οικογένειάς του, στη μικρή κοινότητα Ζβέκαν στη Μιτροβίτσα, στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους. Η οικογένεια Τζόκοβιτς εγκατέλειψε τη μικρή πόλη των 7.500 κατοίκων πριν από χρόνια, όμως διατηρεί ακόμη εκεί ένα μικρό σπίτι.

Η Μιλίκα Μπόζντα γνωρίζει την οικογένεια πολύ καλά, γιατί το σπίτι της γειτονεύει με το δικό τους. «Αυτό που γίνεται στην Αυστραλία είναι άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο. Και μάλιστα να συμβεί στον πρωταθλητή μας, που είναι πασίγνωστος στον κόσμο, που είναι φιλάνθρωπος και βοηθά τους νέους ανθρώπους. Πραγματικά μείναμε έκπληκτοι. Και να γίνει όλο αυτό σε μας, σε περίοδο εορτών για τα Χριστούγεννα. Πραγματικά είναι ανεπίτρεπτο». Στους δρόμους του Ζβέκαν υπάρχουν μεγάλες αφίσες του Τζόκοβιτς να παίζει τένις. Σε μια που βρίσκεται κοντά στο δημαρχείο υπάρχει η φράση «επίτιμος δημότης της κοινότητας του Ζβέκαν, νούμερο 1 στον κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς».

«Προσχεδιασμένο»

«Είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο» λέει οργισμένος ο δήμαρχος Ντράγκισα Μίλοβιτς. «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι και ξαφνιασμένοι. Έναν ανθρωπιστή που βοήθησε όσους είχαν προβλήματα στις πλημμύρες, στις πυρκαγιές και τους ίδιους του ανθρώπους στην Αυστραλία, να τον μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο, να τον ευτελίζουν και ουσιαστικά να τον έχουν υπό κράτηση, είναι ένα σκάνδαλο».

Ο δήμαρχος του Ζβέκαν λέει αυτό που όλοι οι Σέρβοι σκέπτονται αυτές τις ημέρες για τον εθνικό ήρωα, όχι μόνο στην ίδια τη Σερβία αλλά και όπου αλλού κατοικούν Σέρβοι σε όλον τον κόσμο. «Αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα που έχει προσχεδιαστεί ίσως για να εμποδίσει τον Νόβακ να πάρει τον 21ο τίτλο ενός Grand Slam. Αλλά ακόμη και χωρίς αυτόν τον τίτλο είναι ο καλύτερος αθλητής και ο καλύτερος τενίστας όλων των εποχών στον κόσμο».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/AP/AFP

Πηγή: Deutsche Welle