Skip to main content

Η σιδηρά κυρία των ΗΠΑ, η Θεσσαλονίκη της ποιότητας και τα δύσκολα του Δεκαπενταύγουστου

Με το βλέμμα στο εσωτερικό των ΗΠΑ το ταξίδι Πελόζι στην Ταϊβάν, οι λίγοι αλλά ικανοποιημένοι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και ο κορωνοϊός που επιμένει

Καλημέρα σας!

Κάθε χώρα έχει και τη σιδηρά κυρία της ή, πάντως, θα ήθελε να την έχει. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε αυτή τη φάση η γυναίκα αυτή ακούει στο όνομα Νάνσι Πελόζι. Είναι η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν το τελευταίο διήμερο δημιούργησε μείζονα κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας κι έκανε τον κόσμο να κρατάει την ανάσα του. Πέρα από το προφανές –οι ΗΠΑ ως υπερδύναμη δεν ανταποκρίνονται σε τελεσίγραφα, αλλά αντίθετα έχουν συνηθίσει να βάζουν τους όρους του παιχνιδιού, όπως και να σηκώνουν το γάντι σε όποιον τους το πετάει- η παρουσία της Πελόζι στην Ταϊπέι εξυπηρέτησε και σκοπούς στο εσωτερικό της χώρας της. Ως γνωστόν οι Αμερικανοί –και σίγουρα τα δύο μεγάλα κόμματα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι- έχουν δαιμονοποιήσει την Κίνα ως το νέο αντίπαλον δέος μετά τη Σοβιετική Ένωση, αφού ακόμη και ο ποιο αδαής αντιλαμβάνεται, πλέον, ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το διεθνές παιχνίδι παίζεται κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Οι ενδιάμεσες εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Νοέμβριο και με δεδομένο ότι το δίδυμο του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν – Καμάλ Χάρις δεν… τραβάει, η μόνο ελπίδα των Δημοκρατικών είναι η Νάνσι Πελόζι. Ο αντίκτυπος της επίσκεψής της στην Ταϊβάν είναι θετικός και μεγάλος στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κάτι που βάρυνε πολύ στην επιλογή της να περάσει από το νησί, παρά τη γκρίνια και στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες. Οι πολιτικοί παντού στον πολιτισμένο, δημοκρατικό κόσμο αντλούν τη δύναμη τους από την επιρροή που ασκούν στο εκλογικό σώμα και όχι από το πόσο ωραίοι και σοφοί πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι. Στα 82 της η Πελόζι το ξέρει αυτό πολύ καλά και όπως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα.

Λίγοι επισκέπτες, ικανοποιημένοι επισκέπτες

Μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά εμφανίζονται ικανοποιημένοι οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει, λοιπόν, και η ποιοτική διάσταση στον τουρισμό, που σπανίως –ή μάλλον σχεδόν ποτέ- δεν συμπίπτει με την ποσοτική. Είναι εξαιρετικά πιθανό η ικανοποίηση την οποία εκφράζουν οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 84,5% για το πρώτο εξάμηνο του 2022 να οφείλεται στην απουσία… συνωστισμού. Η πόλη ενσωματώνει με άνεση όσους την επιλέγουν για ολιγοήμερες αποδράσεις, κάτι που προφανώς τους αφήνει ικανοποιημένους. Διότι η… κοσμοπλημμύρα έχει τα αρνητικά της, πώς να το κάνουμε; Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι οπαδοί του… μπούγιου, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας. Η φήμη, πάντως, της ικανοποίησης για τη Θεσσαλονίκη διαδίδεται από στόμα σε στόμα και αυτό είναι καλό.

Η… άδεια Θεσσαλονίκη

Μπορεί η ακρίβεια να αποθαρρύνει τους Έλληνες να κάνουν… χλιδάτες διακοπές. Μπορεί ακόμη και στα πιο τουριστικά μέρη της χώρας να ακούει κανείς ελάχιστα ελληνικά. Μπορεί, επίσης, διάφορες έρευνες να καταγράφουν την πλήρη αδυναμία σημαντικού ποσοστού των Ελλήνων να κάνουν οποιεσδήποτε διακοπές. Παρ’ όλα αυτά τις μέρες που διανύουμε η Θεσσαλονίκη έχει… αδειάσει σε σημαντικό βαθμό. Μια απλή παρατήρηση στην κίνηση των δρόμων και στις θέσεις στάθμευσης σε οποιαδήποτε γειτονιά της πόλης είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς ότι «οι Θεσσαλονικείς λείπουν ταξίδι για διακοπές». Μπορεί, βέβαια, πολλοί από αυτούς να βολεύονται σε εξοχικά φιλικών ή συγγενικών προσώπων, αλλά και στην οικογενειακή εστία στο χωριό, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Κάνουν διακοπές που ίσως δεν τους ενθουσιάζουν, αλλά πάντως ξεφεύγουν από την καθημερινότητα. Άλλωστε η Ελλάδα είναι τόσο ιδιαίτερη, όμορφη και ενδιαφέρουσα χώρα, τουλάχιστον στο γεωφυσικό επίπεδο, που ακόμη και τα λιγότερο γνωστά μέρη καθίστανται συχνά ξεχωριστά. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι τα αναζητούν οι ξένοι. Διακοπές, λοιπόν, οικονομικές και χωρίς την ανάγκη μεγάλων μετακινήσεων. Pas mall, που λένε και οι Γάλλοι.

Η Εύβοια που αγωνίζεται

Η βόρεια Εύβοια που στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού «είδε» εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να γίνονται στάχτη προσπαθεί τον τελευταίο χρόνο να ανασυγκροτηθεί, ενώ ταυτόχρονα περιμένει τον Σεπτέμβριο να ανακοινωθεί το ολιστικό σχέδιο Μπένου για την αναβάθμιση της περιοχής. Προς το παρόν η τουριστική κίνηση κινείται στα επίπεδα του 60% - 70% του 2019, που ήταν για το δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού μια «χρυσή» χρονιά. Οι Έλληνες και οι Βαλκάνιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες, καθώς στην περιοχή κυριαρχεί ο οδικός τουρισμός, κάτι που δυσκολεύει φέτος την προσέλευση, αφού οι δρόμοι κινούνται μέσα από τα καμένα, κάτι που σαν προοπτική αποθαρρύνει.

Τα δύσκολα μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Εξαιρετικά σοβαροί επιστήμονες, γιατροί - λοιμοξιολόγοι, η Αθηνά Λινού από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και ο Νίκος Τζανάκης από την Ιατρική του πανεπιστημίου Κρήτης εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας και ειδικότερα για την τύχη των πιο ευάλωτων ανάμεσά μας, κυρίως των ηλικιωμένων. Και οι δύο, οι οποίοι σημειωτέον δεν συμπεριλαμβάνονται στην περίφημη επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, δεν σταματούν να προειδοποιούν για την ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί και αφού στην ουσία αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα (μάσκες κλπ.) να φροντίζουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας. Η μεν κ. Λινού έκανε λόγο χθες για εφησυχασμό του πληθυσμού και της πολιτείας που ισοδυναμεί με «παράδοση άνευ όρων στον κορωνοϊό», ο οποίος –επειδή δεν λαμβάνονται μέτρα- το φθινόπωρο και τον χειμώνα «θα αποφασίσει ο ίδιος εάν θα μείνει ή εάν θα φύγει». Ο δε κ. Τζανάκης επικαλείται μελέτη της ομάδας του για να σημειώσει ότι με βάση τις αναλύσεις που γίνονται στο εργαστήριο του το τωρινό 6ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας είναι το βαρύτερο όλων από πλευράς αριθμού μολύνσεων, αλλά αναλογικά ηπιότερο σε ό,τι αφορά τον δείκτη θνητότητας, αφού τα πάνω από 50 θύματα την ημέρα οφείλονται στο μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων. Όπως λέει «το τροποποιημένο στέλεχος Ο5 αναδεικνύεται στο μεταδοτικότερο μέχρι σήμερα, καθώς τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 800.000 κρούσματα, αρθμός που υποεκτιμά συστηματικά τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, που υπολογίζεται τουλάχιστον τριπλάσιος».

Σημείωση: Μόνο ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει στις μεγάλες πόλεις, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετά τον Δεκαπενταύγουστο –συγκεκριμένα στα τέλη του μηνός- όταν οι αδειούχοι και όσοι βρίσκονται σε διακοπές θα επιστρέψουν, αφού αφενός δεν ισχύει κανένα μέτρο και αφετέρου παντού στην Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες κατακλύζουν και το μικρότερο παραθεριστικό χωριουδάκι της επικράτειας, χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία απολύτως πρόνοια.