Skip to main content

Η συγχώνευση των ΤΕΙ καθυστερεί την ποινή του «φακελάκια» καθηγητή

Κενά γραπτά με… καρδούλες που βαθμολογήθηκαν άριστα φέρεται να εντόπισε η Επιτροπή Ελέγχου στο ΤΕΙ Σερρών - Η πειθαρχική εξέλιξη της υπόθεσης

Μπορεί να έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από την αποκάλυψη βόμβα για τον καθηγητή Λογιστικής στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην ΤΕΙ Σερρών) και τη φάμπρικα με φακελάκια που κατηγορείται ότι είχε στήσει προκειμένου να περνά τους φοιτητές από τα μαθήματά του, ωστόσο ο πέλεκυς της δικαιοσύνης δεν έχει πέσει, ούτε σε δικαστικό αλλά ούτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Ο γνωστός και ως «φακελάκιας» καθηγητής απολαμβάνει πλέον την ελευθερία του έως ότου καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση που συντάραξε την ακαδημαϊκή κοινότητα και σύμφωνα με τις καταγγελίες εξελισσόταν όλα αυτά τα χρόνια στο ΤΕΙ των Σερρών.

Η αποφυλάκισή του γνωστοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν και έγινε γνωστό πως το αίτημα του συνηγόρου του για αποφυλάκιση έγινε δεκτό από τον Εισαγγελέα και την  Ειδική Ανακρίτρια Σερρών.

Και ενώ αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης, όσον αφορά το ποινικό της κομμάτι, μορφή «Οδύσσειας» έχει πάρει και η ενδεχόμενη επιβολή πειθαρχικής ποινής από το ακαδημαϊκό ίδρυμα όπου υπάγεται ο εν λόγω καθηγητής.

Λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η διοίκηση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας κίνησε τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου του καθηγητή. Για αυτό το λόγο ομάδα καθηγητών συνέλεξε στοιχεία που φέρεται να ενοχοποιούσαν τον καθηγητή, τα οποία ήταν τόσο ηχογραφημένες συνομιλίες του ιδίου από παρακολουθήσεις της ασφάλειας, όσο και άλλα στοιχεία, όπως γραπτά και διάφορα άλλα παραστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, κατά τον έλεγχο των στοιχείων οι συνάδελφοι του καθηγητή της Επιτροπής Ελέγχου φέρονται να ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς περιπτώσεις, όπως κενά γραπτά με… καρδούλες που βαθμολογήθηκαν με άριστα, καθώς και τηλεφωνικές συνομιλίες είτε με φοιτητές, αλλά και με εκπροσώπους φορέων για διευθέτηση διάφορων ρουσφετιών με αντάλλαγμα τον πολυπόθητο βαθμό για να περάσει το μάθημα του κάποιος φοιτητής.

Η συγχώνευση και… πάλι από την αρχή

Ενώ η έκθεση της επιτροπής πειθαρχικού ελέγχου ήταν έτοιμη, ήρθε η απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που ουσιαστικά διέλυε τα ιδρύματα Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τα συγχώνευε σε ένα ενιαίο ίδρυμα υπό την επωνυμία Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, με τους αντίστοιχους «κόμβους» στις πόλεις όπου υπήρχαν τμήματα.

Κάτι τέτοιο πήγε πίσω τις διαδικασίες των ιδρυμάτων που βρίσκονταν σε εξέλιξη, μεταξύ αυτών και την υπόθεση του κατηγορούμενου καθηγητή. Η πειθαρχική διαδικασία δεν κινήθηκε, αλλά διεκόπη λόγω των διοικητικών αλλαγών.

Έτσι, το έργο του πειθαρχικού ελέγχου μετατέθηκε σε μια νέα επιτροπή που έπρεπε να γίνει και να ελέγξει την υπόθεση. Η επιτροπή αποτελείται από έναν αντιπρύτανη του νέου ιδρύματος και έναν κοσμήτορα τμήματος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ επιλέχθηκαν με κλήρωση.

Μιας και τα στοιχεία και το πόρισμα της επιτροπής είχαν ολοκληρωθεί λίγο πριν τη διάλυση της πρώτης της σύνθεσης, προ ολίγων ημερών κλήθηκε ο εν λόγω καθηγητής να απολογηθεί ενώπιον αυτής, πριν τη ανάγνωση του πορίσματος.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν έδωσε το «παρών» όταν κλήθηκε στην επιτροπή, αλλά εκπροσωπήθηκε διά του συνηγόρου του, ο οποίος ζήτησε αναβολή της διαδικασίας ώστε να αναγνωστεί το πόρισμα της επιτροπής και να προετοιμαστεί η απολογία του εντολέα του.

Σε αργία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής βρίσκεται σε αυτοδίκαιη αργία, κάτι που σημαίνει πως μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει πληρώνεται κανονικά για τη θέση που κατέχει. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο καθηγητής με την αποφυλάκισή του έκανε την εμφάνισή του στην πόλη των Σερρών, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να επιστρέψει στα καθήκοντά του με τη λήξη της υπόθεσης.

Κατά πληροφορίες, η ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον καθηγητή είναι ακόμα και η απόλυση του από το ίδρυμα.

Επισημαίνεται πως το λογιστικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πήγαιναν πολλοί εκ των φοιτητών του για πρακτική άσκηση, ανήκει στον γιο του. Όπως είχε πει ο ίδιος, με αυτό έχει πρόθεση να ασχοληθεί όταν ολοκληρωθεί το ποινικό κομμάτι της ιστορίας που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018.