Τρίτη 7 Ιουλίου 2020
x

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΠΤΩΧΩΝ

Εκείνο που παραβλέπει η σύγχρονη Αριστερά, είναι η αντίδραση των νεόπτωχων, τους οποίους ίσως θεωρεί υποταγμένους. Της διαφεύγουν όμως αρκετά στοιχεία

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, παρά την διαδεδομένη αντίληψη περί του αντιθέτου. Η σύγχρονη Αριστερά φαίνεται ότι δεν πολυμελέτησε τον Μαρξ, ή δεν τον κατανόησε, γι’ αυτό και θέλει να εφαρμόσει συνταγές του παρελθόντος στην σύγχρονη εποχή, όπου επικρατούν διαφορετικές συνθήκες.

Στην προσπάθεια του Α. Τσίπρα να μιμηθεί τον Α. Παπανδρέου, δεν έγινε αντιληπτό ότι και ο Α. Παπανδρέου μιμούμενος παλαιότερους, κατάφερε να κατεδαφίσει μόνο παρά να προβεί σε επαναστατικές αλλαγές. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην αντικατάσταση των "παλαιών τζακιών" με "νέα τζάκια" εμπίστων στη νέα κατάσταση που θα υπηρετήσουν το επιχειρούμενο να εγκαθιδρυθεί καθεστώς.

Εκείνο που κατόρθωσε ο Α. Παπανδρέου ήταν να προσθέσει τους δικούς του διαχειριστές κομματικού χρήματος δίπλα στους παλιούς οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι ούτε που ενοχλήθηκαν. Ίσως, επειδή και οι παλιοί διαχειρίζονταν χρήμα άλλων ισχυρών κύκλων. Δεν είναι του παρόντος να αναπτυχθεί αυτό, ενδιαφέρει μόνον το συμπέρασμα, ότι παλιές επιτυχημένες συνταγές για να επιτύχουν πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Για να μη μένουν κενά στην αφήγηση, σημειώνω ότι ο Μαρξ στο έργο του "Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη", συγκρίνει τον "γελοίο" Λουδοβίκο Βοναπάρτη και το πραξικόπημά του με τον διασημότερο θείο του Ναπολέοντα και την αυτοανακήρυξή του σε αυτοκράτορα. Και αναφέρεται σε σχόλιο του Ένγκελς στην διαπίστωση του  Χέγκελ, ότι όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τον Μαρξ να σημειώνει «Ξέχασε να προσθέσει: την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα».

Η σημερινή Αριστερά, λοιπόν, δεν έχει αντιληφθεί ότι η εκρίζωση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας σε πλήρη έκταση, και η αντικατάστασή της με τις νεφελώδεις σοβιετικές τοποθετήσεις περί συμμετοχικών επιχειρήσεων και περί συλλογικοτήτων, γίνεται μόνον με την βία και με άμεσες επαναστατικές διαδικασίες. Έτσι επεβλήθη ο κομμουνισμός στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα.

Στον σημερινό παγκοσμιοποιημέο κόσμο, χρησιμοποιεί μεν ο ΣΥΡΙΖΑ τη βία (η βία δεν είναι μόνον σωματική) και τον εκφοβιστικό εκβιασμό, αλλά δεν διαθέτει τους πρασινοφρουρούς του ΠΑΣΟΚ, ούτε τους ερυθροφρουρούς του Μάο που το ΠΑΣΟΚ μιμήθηκε. Ως εκ τούτου προς φάρσα οδηγείται. Θέλησαν να προβάλλουν τον Πολάκη ως φόβητρο, και τον μετέτρεψαν σε διασκεδαστή (χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, ούτε οι φίλοι και συγγενείς του να τον προστατεύσουν).

Το ίδιο συνέβη και με πολλά άλλα στελέχη, που εμφανίστηκαν κατ’ αρχάς με κάποιο δυναμισμό και έπαρση, και ίσως καταλήξουν γραφικές φιγούρες, επειδή ακριβώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι ζουν σε άλλες εποχές. Πού είναι το κύρος του Ν. Παππά με το οποίο περιεβλήθη αρχικώς; Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα βοσκοτόπ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ