Skip to main content

Η σημασία της κατασκευαστικής βιομηχανίας για την οικονομία της πΓΔΜ

Η χώρα διαθέτει μία αναπτυγμένη κατασκευαστική βιομηχανία, η οποία συμβάλλει κατά 6,09% στο ΑΕΠ της πΓΔΜ και κυριαρχείται από λίγες μεγάλες εταιρίες.
Κατασκευαστικός τομέας
   
Η χώρα διαθέτει μία αναπτυγμένη κατασκευαστική βιομηχανία, η οποία συμβάλλει κατά 6,09% στο ΑΕΠ της πΓΔΜ και κυριαρχείται από λίγες μεγάλες εταιρείες. Η ποιότητα της παραγωγής αναγνωρίζεται διεθνώς, κυρίως στους τομείς των έργων πολιτικών μηχανικών και υδροκατασκευών. Οι εταιρίες της χώρας έχουν πραγματοποιήσει έργα στη Μέση Ανατολή, τη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη και σχεδόν το 25% του τζίρου του κατασκευαστικού τομέα προέρχεται από έργα στο εξωτερικό. Η συνολική αξία των προγραμμάτων τα οποία ανέλαβαν οι εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες στο εξωτερικό, ανήλθε στα 86,2 εκατ.ευρω ποσό αυξημένο κατά 62% σε σχέση με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2006. Ωστόσο, κατά το 2008 η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε και τον τομέα των κατασκευών στην πΓΔΜ. Μάλιστα, εκφράζονταν φόβοι ότι πολλοί οικοδομικοί εργάτες που απασχολούνται στο εξωτερικό, θα υποχρεώνονταν να επιστρέψουν στη χώρα έως το τέλος του έτους καθώς η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει σημαντικά τις κατασκευαστικές  δραστηριότητες των ξένων εργοδοτών.

Η νομοθεσία που αφορά στον κατασκευαστικό τομέα είναι εναρμονισμένη με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Οι ξένες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν πρόσβαση στην εγχώρια αγορά καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαδικασίες δημόσιων προμηθειών.

Επενδυτικές ευκαιρίες στον κατασκευαστικό τομέα

Ο τομέας κατασκευών και οικοδομικών υλικών παρουσιάζει ευκαιρίες σε ξένες εταιρείες για εξαγωγές και επενδύσεις. Τα κτίρια στη χώρα είναι ενεργοβόρα και βαριά, απαιτούν δε πολύ χρόνο για να χτιστούν. Οι ξύλινοι και μεταλλικοί σκελετοί των κτιρίων είναι σχεδόν άγνωστοι στη χώρα και μόλις πρόσφατα οι κατασκευαστές άρχισαν να εξετάζουν τις δυνατότητες αυτές, όπως και τα προκατασκευασμένα κτίρια.

Η κατάσταση αυτή προσφέρει ευκαιρίες για την προώθηση οικοδομικών υλικών προηγμένης τεχνολογίας. Οικοδομικά υλικά που ενδέχεται να έχουν καλές προοπτικές στην αγορά είναι τα ξύλινα και από βινύλιο παράθυρα, πόρτες, δάπεδα και έπιπλα κουζίνας, οι αναρτώμενες μονάδες οροφής, η μόνωση, οι συγκολλήσεις, το τσιμέντο, οι σανίδες οροφής, ο εξοπλισμός θέρμανσης και εξαερισμού, τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και τα συστήματα ψύξης. Η εγχώρια αγορά στην πΓΔΜ προσφέρει κυρίως τσιμέντο και προϊόντα τσιμέντου και γύψου.

Μια σοβαρή ευκαιρία για επενδύσεις αφορά σε περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος δραστηριότητες. Η πΓΔΜ είναι μία χώρα ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντολογικά και συνεπώς παρουσιάζει ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων όσον αφορά σε παρεμβάσεις στον εν λόγω τομέα. Ευκαιρίες, ενδεικτικά, παρουσιάζονται σε ότι αφορά στην παροχή εξοπλισμού περιβαλλοντικής προστασίας, στην πραγματοποίηση περιβαλλοντολογικών μελετών και στην αξιοποίηση βιομηχανικών και άλλων καταλοίπων.