Skip to main content

«Στηρίζω HORECA»: Συμμαχία επτά φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη φιλοξενίας και εστίασης

Επτά φορείς της φιλοξενίας και της εστίασης ένωσαν τις φωνές τους - Τι ζητούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δύο τομέων στη χώρα μας

Τη δυναμική της θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει η νεοσύστατη συμμαχία «Στηρίζω Horeca», που δημιουργήθηκε από επτά φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζόμενων στον ευρύτερο τομέα φιλοξενίας και εστίασης, συμμετέχοντας στη μεγάλη γιορτή του τουρισμού, στην 37η Philoxenia.

Η «Στηρίζω Horeca» θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Διεθνή Έκθεση της πόλης όπου χτυπά από τις 18 έως 20 Νοεμβρίου η καρδιά του τουρισμού. «Φιλοξενούμενη» από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, που αποτελεί ένα απο τα σημαντικά μέλη της «Στηρίζω Horeca», η συμμαχία θα βρίσκεται στο stand C9, στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ.

Οι επτά φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων και εργαζόμενων με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων στον ευρύτερο τομέα φιλοξενίας και εστίασης (HORECA) που ένωσαν τις δυνάμεις τους τον Μάρτιο και συγκρότησαν τη συμμαχία «Στηρίζω HORECA» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των κλάδων Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show.

Όπως τονίζει μιλώντας στη Voria.gr η Σοφίκα Παπανικολάου, γενική διευθύντρια της ΕνΕΑΠ, στόχος της συμμαχίας είναι «να δυναμώσουμε ως κλάδος, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις ενισχύοντας τη φωνή μας. Όλα τα μέλη της συμμαχίας έχουμε βαθιά συναίσθηση των μεγάλων προκλήσεων της περιόδου αλλά και της νευραλγικής σημασίας που έχουν οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή».

Για μια νέα συλλογικότητα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που στόχο έχει την ενδυνάμωση του κλάδου αφήνοντας το στίγμα ομοειδών επιχειρήσεων, οι οποίες στηρίζουν η μία την άλλη για την εξεύρεση λύσεων σε βασικά αιτήματα, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα επικοινωνηθεί μεταξύ άλλων το «Στηρίζω Horeca» σε Αθήνα, Ηράκλειο αλλά και Θεσσαλονίκη με τη συμμαχία να κάνει το δυναμικό ντεμπούτο της στην 37η Philoxenia.

Ποια είναι η δυναμική των κλάδων εστίασης και φιλοξενίας

Οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021 –που βασίζονται στα στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών–, αυτοί συνεισφέρουν συλλογικά Προστιθέμενη Αξία 9,8 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε περισσότερο από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Τι προτείνει η συμμαχία μέσω της χάρτας κοινών θέσεων

Με βασική επιδίωξη να προωθήσουν τον συστηματοποιημένο διάλογο σε εθνικό επίπεδο, οι συμμετέχοντες φορείς προχώρησαν στη σύνταξη μιας Χάρτας Κοινών Θέσεων και Δεσμεύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ευρύτερου τομέα φιλοξενίας και εστίασης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της Χάρτας, η συμμαχία έχει συγκροτήσει ένα σύνολο θέσεων για την εστίαση και τη φιλοξενία με αναπτυξιακό χαρακτήρα και με επιδίωξη τη βιωσιμότητα του τομέα. Συνοπτικά, αυτές είναι οι εξής:

1.Επαναφορά - μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% -όπως ίσχυε μέχρι το έτος 2015- ή άλλως εναρμόνισή του με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

2.Μόνιμη εφαρμογή του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

3.Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση:

α) στο κύμα ανατιμήσεων το οποίο κλονίζει τις επιχειρήσεις HORECA μετά μία μακρά περίοδο περιορισμών στη λειτουργία τους και

β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα έως και 4,5 φορές υψηλότερες σε σχέση με τις γειτονικές ή και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες.

4.Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

5.Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και στοχεύουν στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου στις απαιτήσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας (πρόγραμμα «Εξοικονομώ» κ.λπ.).

6.Εξυγίανση του ανταγωνισμού στη διαμονή, με την υιοθέτηση, μεταξύ άλλων, ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.