Skip to main content

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ζέρβα πιέζει Ταχιάο και Ορφανό

Μετά τη σημερινή συνάντηση στο δημαρχείο, εκτιμάται ότι η πολιτική πίεση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των τριών παρατάξεων θα αυξηθεί.

Πολιτικές προεκτάσεις στο εσωτερικό του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να έχουν όσα ειπώθηκαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Η απόλυτη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Κωνσταντίνο Ζέρβα σε συνδυασμό με τις θερμές δηλώσεις του τελευταίου για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση επιβεβαίωσαν την πλήρη, πλέον, σύμπλευση μεταξύ των δύο πλευρών η οποία είχε ήδη διαφανεί από τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες τις παραμονές των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του δήμου Θεσσαλονίκης, κυρίως στις παρατάξεις οι οποίες έχουν πολιτική αναφορά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις κομματικών στελεχών καθώς και στελεχών του δήμου Θεσσαλονίκης «υπό αυτά τα δεδομένα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη συνένωση της παράταξης του δημάρχου με αυτές του Νίκου Ταχιάου και του Γιώργου Ορφανού».

Άλλωστε, ήδη, οι δύο αυτές παρατάξεις έχουν δεχθεί σοβαρότατα πλήγματα μετά την αποχώρηση στελεχών τους (πέντε του κ. Ταχιάου και τρία του κ. Ορφανού) τα οποία προσεταιρίστηκαν τον κ. Ζέρβα, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης στο νέο διοικητικό σχήμα. Πλέον η παράταξη του κ. Ταχιάου η οποία είχε υποστηριχθεί επισήμως από τη ΝΔ, έχει απομείνει με έξι συμβούλους από έντεκα που είχε, η δε αυτή του κ. Ορφανού με τέσσερις έναντι των αρχικώς επτά.

Έπειτα από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον δήμαρχο εκτιμάται ότι η πολιτική πίεση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των τριών παρατάξεων θα αυξηθεί. Σύμφωνα δε με παράγοντα του δήμου «αργά ή γρήγορα η πίεση αυτή θα οδηγήσει στην ουσιαστική συνένωση των τριών παρατάξεων», δυνατότητα που παρέχεται πλέον από τον «Κλεισθένη», μετά την πρόσφατη τροποποίησή του.

Πιέσεις και προς την Νοτοπούλου

Δυσκολίες αντιμετωπίζει όμως και η Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πλειοψηφία της παράταξής της η οποία στέκεται «απέναντι» στον δήμαρχο, αλλά και στις επιθυμίες ορισμένων στελεχών της να συνεργαστούν με τη νέα διοίκηση.

Αυτό το κλίμα επικράτησε στην προ ημερών ολομέλεια της δημοτικής παράταξης όπου σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εκ των επτά εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, η Μαρία Αρβανιτίδου και η Δήμητρα Αλεξίου τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας με τον κ. Ζέρβα. Βλέποντας το κλίμα αυτό και θέλοντας να αποφύγει ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων της, η κ. Νοτοπούλου αποδέχθηκε τελικά την πρόταση του κ. Ζέρβα να αναλάβει θέση εντεταλμένης συμβούλου για το θέμα των αδέσποτων ζώων, η κ. Αρβανιτίδου, βάζοντας συγχρόνως προς το παρόν φρένο, σε ανάλογες φιλοδοξίες της κ. Αλεξίου.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν αυτή η… αλά καρτ συνεργασία με τον κ. Ζέρβα θα αποτρέψει τις τριβές στο εσωτερικό της παράταξης της κ. Νοτοπούλου ή εάν, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών της. Το πόσο λεπτές είναι αυτού του είδους οι ισορροπίες το αντιλαμβάνεται και η ίδια η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προχθές ανακοίνωσε τη συνεργασία με την παράταξη του κ. Ζέρβα ως προς τα αδέσποτα ζώα και σήμερα έσπευσε να επικρίνει τον δήμαρχο για όσα είπε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «δηλώσεις υποταγής στον κ. Μητσοτάκη».