Skip to main content

Η συνάντηση Μητσοτάκη με επιχειρηματίες της εστίασης στο Πανόραμα

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με πέντε επιχειρηματίες της εστίασης στη Θεσσαλονίκη και η κουβέντα είχε αποτέλεσμα

Μια συνάντηση, που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», παρουσία των Σταύρου Καλαφάτη και Άκη Σκέρτσου.

Ο κ. Μητσοτάκης είδε επιχειρηματίες της εστίασης από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κουβεντιάσουν τα ζητήματα του κλάδου και σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θεσμικά ζητήματα, που είναι πολύ ουσιαστικά για την επιβίωση του κλάδου.

Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε ο πρωθυπουργός, στα «Αστέρια» στο Πανόραμα, και ομοτράπεζοί του, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία, ήταν οι κ.κ. Χρήστος Κουδούνης (Ούζου Μέλαθρον), Χρήστος και Λίνος Δάπης (Kitchen Bar), Στέλιος Καντεράκης (Brothers In Law) και Μάκης Φιόρος (Kanteen).

Για τη συνάντηση φρόντισε όλες τις λεπτομέρειες ο Σταύρος Καλαφάτης, ενώ όπως τόνισαν οι επιχειρηματίες σημαντική ήταν η προσωπική συμβολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος έχει εκφράσει την έμπρακτη στήριξή του στα αιτήματα των επιχειρηματιών του κλάδου και οι ίδιοι μάλιστα τόνισαν στον πρωθυπουργό ότι κινήθηκε πολύ γρήγορα και αντιπροσωπευτικά, καθώς είχε φροντίσει να προϊδεάσει τον κ. Μητσοτάκη για τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια διαδραστική πορεία ως το φθινόπωρο που σημαίνει ότι εφόσον η αγορά απαιτεί και άλλες βοήθειες ώστε να μην έχουμε λουκέτα ή κατάρρευση θα το πράξει. Αυτό σημαίνει ότι όλα θα εξετάζονται βήμα βήμα κάθε μήνα και ανάλογα θα λαμβάνονται οι αποφάσεις».

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, αυτό σημαίνει ότι:

-Το θέμα των ενοικίων θα παρακολουθείται και ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δει το θέμα της προστασίας της επαγγελματικής στέγης διότι δεν του είχε τεθεί και είναι σοβαρό.

-Οι τράπεζες με την νέα εγγύηση του δημοσίου θα διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες. Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει λόγο για εγγυήσεις σε ποσοστό 30%.

-Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα των εργασιακών και ότι με βάση των δεδομένων που του αναφέραμε εξετάζουν και μελετάνε το θέμα της μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας για την προσαρμογή του στο πρόγραμμα «Συνεργασια».

-Για το θέμα της ένταξης του κλάδου στο υπουργείο Τουρισμού και για την δημιουργία Γενικής Γραμματείας ειδικά για τον κλάδο μας, έδειξε ενδιαφέρον και είπε ότι το θεωρεί σωστό και θα εξεταστεί. Τόνισε βέβαια ότι για το σκέλος του υπουργείου Τουρισμού είναι κάτι που θέλει δουλειά. Θα το έβλεπε βέβαια πιο κοντά στο Ανάπτυξης το οποίο με τον κ. Παπαθανάση ασχολήθηκε επισταμένως με τον κλάδο μας αλλά θα το εξετάσει και πάλι.

-Για το ΦΠΑ επειδή πρόκειται για εξαγγελία της κυβέρνησης θα το εξετάσει τον Οκτώβριο και αυτό γιατί λόγω της επιδημίας και πιθανών αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία δεν ήταν σε θέση να το βεβαιώσει από τώρα.

«Η αίσθηση μας είναι ότι υπάρχει σοβαρή μελέτη για όλους τους κλάδους και λίγα αλλά σημαντικά πυρομαχικά όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ώστε να στηρίζει κατά περίσταση και κλάδο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει ζημιά και κατ' ανάγκη θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί. Επίσης για ένα κομμάτι που μας αφορά όλους με τα κλιματιστικά ο κ. Κικίλιας, ο οποίος μας συνάντησε μας ενημέρωσε ότι στα καταστήματα που έχουμε συχνούς καθαρισμούς και πιστοποιητικά για τον αέρα απέξω δεν έχουμε θέμα», αναφέρουν οι επιχειρηματίες.

Τα αιτήματα

Οι επιχειρηματίες συνάντησαν τον πρωθυπουργό με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα και του έθεσαν όλα τα ζητήματα του κλάδου.

Άλλωστε, έχουν όλο αυτό το διάστημα διαρκή επικοινωνία με όλους τους φορείς και πολιτικούς παράγοντες, προκειμένου να λύσουν ό,τι λύνεται και να περάσουν το δυνατόν πιο αναίμακτα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Από το προηγούμενο Σάββατο, η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» είχε σειρά συναντήσεων με βουλευτές και εκπροσώπους κομμάτων, με τους υπουργούς, Άδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση και με την βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία, όπως τονίζουν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματά τους και τα προώθησε στα όργανα και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Από τα αιτήματα που διατυπώνουν ξεχωριστή σημασία έχει η υπαγωγή τους στο υπουργείο Τουρισμού και η ίδρυση Γενικής Γραμματείας αποκλειστικά για τον κλάδο. Αίτημα, που όπως προαναφέρθηκε θα εξετάσει ο πρωθυπουργός.

Τα αιτήματα συνολικά είναι:

-Να στηριχτεί η επαγγελματική στέγη από τους κλυδωνισμούς της εποχής μετά τον κορωνοϊό και να δοθεί ως τον Οκτώβριο η δυνατότητα πληρωμής του 60% των ενοικίων.

-Να γίνει αντιληπτό στο συνολικό αριθμό της η ζημιά που επωμιζόμαστε και τα βάρη που πέφτουν πάνω μας. Διότι έχουμε αντιληφθεί πως όλοι παίρνουν ένα βάρος από το κακό αλλά σε εμάς θεωρούμε ότι είναι δυσανάλογο. Γι' αυτό ζητάμε την προστασία των πιο αδύναμων και αυτών που στη πορεία θα λυγίσουν με βοήθειες ρυθμίσεων και στήριξης.

-Στήριξη του κλάδου της εστίασης μακροπρόθεσμα. ΦΠΑ στο 6%. Μείωση εργοδοτικών εισφορών. Επίσης η μείωση που έγινε στο ΦΠΑ να επεκταθεί και στα ποτά και να παραμείνει μετά τον Οκτώβριο.

-Να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει με βάση την συμβολή μας στο εθνικό προϊόν. Να ενωθούμε με τον τουρισμό και να υπαγόμαστε στο υπουργείο Τουρισμού. Είμαστε άρρηκτα δεμένοι. Κατά τη γνώμης μας θα ήταν σημαντική κυβερνητική θέση μια Γραμματεία αρμόδια αποκλειστικά για τον κλάδο. Να μην είμαστε στο μυαλό όλων των κυβερνώντων τα κακά παραβατικά παιδιά της ελληνικής κοινωνίας.

-Να γίνει εύκολη η πρόσβαση μας στις τράπεζες ώστε να έχουμε ρευστότητα που τόσο πολύ μας λείπει.

-Να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα των εργασιακών μας θεμάτων όπου τεράστιος αριθμός εργαζομένων μας είναι με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής. Αυτό μας αφήνει έξω από πολλές διατάξεις όπως το πρόγραμμα «Συνεργασία». Εδώ τονίστηκε ο τεράστιος αριθμός εργαζομένων και το τσουνάμι ανεργίας που μπορεί να προκύψει.

«Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός με τη συνολική πίεση που της ασκείται έχει αντιληφθεί πολλά από τα χρόνια θέματα και την δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κανένας από τους παραπάνω συνομιλητές δεν αδιαφόρησε ή έδειξε αρνητική στάση ή απαξίωση. Αυτό οφείλεται και στην σημαντική στήριξη -και πρέπει να τα λέμε -που έδωσαν όλοι οι θεσμικοί πολιτικοί της πόλης και φυσικά ο δήμαρχος. Ειδικά ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ. Σταύρος Καλαφατης, ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης, Μαρία Αντωνιου σε κυβερνητικό επίπεδο διαμόρφωσαν ένα σημαντικά θετικό κλίμα και μας έδωσαν βήμα επικοινωνίας που ακόμη και στην Αθήνα. Η συμβολή του κ. Καλαφατη ήταν ιδιαίτερη, αφού με την παρουσία του στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό βοήθησε αποφασιστικά στις τοποθετήσεις των θέσεων μας. Τέλος ο κ. Ζερβας ήταν ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός σε όλα τα αιτήματα μας τα προώθησε και τα υποστήριξε με πίεση για την γρήγορη νομοθέτηση των εργαλείων που θα του έδιναν την δυνατότητα να μας τα χορηγήσει. Έιναι πολύ σημαντική η συμβολή του με γρήγορες πράξεις και εφαρμογές διατάξεων», αναφέρουν οι επιχειρηματίες.

Σε όλα τα επιμέρους θέματα υπάρχουν αναλύσεις, νέες συναντήσεις και επικοινωνίες, προώθηση υπομνημάτων σε όλη την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξουν απαντήσεις και λύσεις όπου είναι εφικτό.

Μάλιστα η πρωτοβουλία των επιχειρηματιών αναμένεται σύντομα να ιδρύσει σχετικό σωματείο.