Skip to main content

Η συνάντηση Ζέρβα – Μενδώνη, το δημοψήφισμα και ο... Ρέμος

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα - Ποια θέματα συζητήθηκαν

Γράφει ο Σαλονικιός

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε σειρά συναντήσεων ενώ παρέστη και σε κάποιες εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών που συνάντησε ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση έγινε νωρίς το απόγευμα στο δημαρχείο και εκτός της υπουργού και του Κωνσταντίνου Ζέρβα συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης και Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου καθώς και συνεργάτες του δημάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα περιελάμβανε αρκετά θέματα εξ ου και η συζήτηση τράβηξε σε μάκρος.

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν οι σχεδιασμοί της δημοτικής αρχής για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, πέραν την ανάπλασης, στην πλατεία Ελευθερίας. Ήταν επίσης οι σχεδιασμοί για την ολοκλήρωση -επιτέλους- των παρεμβάσεων στην πλατεία Διοικητηρίου. Συζήτηση έγινε και για την Μπιενάλε της Βενετίας στην οποία υπάρχει ως γνωστόν και συμμετοχή εκ Θεσσαλονίκης, με την πρόταση “'Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών', Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη” της ομάδας διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ετέθησαν στην υπουργό και κάποια αιτήματα καθηγητών οι οποίοι διδάσκουν στα δημοτικό ωδεία και οι οποίοι ζητούν να υπαχθούν από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας.

Το θέμα του σταθμού Βενιζέλου συζητήθηκε ελάχιστα καθώς, όπως είπε η Μενδώνη, η υπόθεση έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες η επίσημη απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Τέλος, η υπουργός ζήτησε από τον δήμαρχο να φροντίσει ώστε να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις καλλωπιστικού χαρακτήρα πέριξ της Ροτόντας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα γκράφιτι, ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά ο χώρος.

Ο Ρέμος και το δημοψήφισμα του 2015

Είχε πολλές και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις προσωπικών βιωμάτων η χθεσινοβραδινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Η τελευταία μπλόφα” (εκδόσεις Παπαδόπουλος) των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, στη Θεσσαλονίκη. Μία απ' αυτές εξέθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης. Όπως είπε, την περίοδο εκείνη, του πρώτου εφιαλτικού επταμήνου του 2015, η ομάδα του στο τμήμα Ερευνών του ΠΑΜΑΚ έκανε συνεχείς δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Η τελευταία έρευνα για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. “Το 'όχι' είχε καθαρό προβάδισμα της τάξης των εννέα με δέκα μονάδων και όλοι μας είχαμε την αγωνία τι θα γίνει την επόμενη μέρα, μετά την απόρριψη του σχεδίου συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. Ενημέρωσα τον Παπαχελά, γύρω στα μεσάνυχτα για το τελικό αποτέλεσμα της δημοσκόπησης και εν συνεχεία, γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα έφυγα με τους συνεργάτες μου από το πανεπιστήμιο για το σπίτι, μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας για το τι μέλει γενέσθαι” διηγήθηκε ο Μαραντζίδης.

«Ανεβαίνοντας προς την περιφερειακή περάσαμε έξω από το θέατρο Γης όπου αίφνης βρεθήκαμε μπροστά σε εκατοντάδες Θεσσαλονικείς οι οποίοι μόλις είχαν βγει από τη συναυλία του Αντώνη Ρέμου και έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Τότε λοιπόν γύρισα και είπα στους συνεργάτες μου, 'ρε σεις τι στο διάολο χολοσκάμε εμείς οι μ@λ@κες». Μετά, βεβαίως, χολοσκάσαμε όλοι μαζί...