Skip to main content

Η συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας - ΠΓΔΜ στη συνάντηση Τσίπρα-Βούτσιτς

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία, τις διμερείς σχέσεις καθώς και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι σαφές ότι οι ισχυρές διπλωματικές μας σχέσεις έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι. Οι λαοί μας διαπνέονται από αισθήματα αλληλεγγύης, που σφυριλατήθηκαν σε πολύ δύσκολες μέρες». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, στο Βελιγράδι.

«Βασιζόμαστε σε ένα κοινό όραμα συνεργασίας, ειρήνης, ευημερίας, να φύγουμε από την εποχή της αδράνειας, ώστε οι χώρες μας να προωτοστατίσουν.

Αυτό το όραμά μας οδήγησε να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να προχωρήσουμε σε τετραμερή συναργασία (σ.σ. Βουλγαρία, Ρουμανία), που βασίζεται σε τομείς ιδιαίτερου εμπορικού ενδιαφέρoντος, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη αξία στην προοπιτική των Βαλκανίων. Υποστηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, η οποία αποτελεί στρατηγικής σημασίας παράγοντα για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμα για τις «σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία που την καθιστούν τρίτη δύναμη μεταξύ των ξένων επενδυτών. «Παράλληλα, διερευνήσαμε τρόπους να ενισχύσουμε αυτόν τον ρόλο τις προοπτικές ενίσχυσης της θέσης των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβική οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και «οι ιστορικές ευκαιρίες που ανοίγονται με την υλοποίησή της για την περιοχή μας. Συζητήσαμε για τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας-ΠΓΔΜ στα πεδία των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου και της αστυνομικής συνεργασίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.