Skip to main content

Η Σύνοδος Κορυφής χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Σύμφωνα με τη Σύνοδο η λήξη της εποπτείας θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας χαιρετίζει η Σύνοδος Κορυφής στη δήλωσή της για το ευρώ.

«Χαιρετίζουμε την αναμενόμενη λήξη του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική ευθύνη της Ελλάδας» επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί υψηλές παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, των βασικών προϊόντων και των τροφίμων και αυξάνει την αβεβαιότητα. Οι παράγοντες αυτοί ανακόπτουν την ανάπτυξη και εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως τονίζεται, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαιώνουν ότι «οι οικονομίες μας παραμένουν θεμελιακά ισχυρές λόγω των σημαντικών πολιτικών μας δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, ζώνης του ευρώ και σε εθνικό επίπεδο».

«Παραμένουμε ενωμένοι και με αταλάντευτη αποφασιστικότητα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας. Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του προέδρου της Ευρωομάδας της 21ης Ιουνίου 2022, καλούμε την Ευρωομάδα να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις οικονομικές εξελίξεις. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε άρτια συντονισμένες, αποφασιστικές και ευέλικτες αντιδράσεις» σημειώνεται.