Skip to main content

Η συνταγη Πολάκη ενόψει εκλογών και το νέο κέντρο ελέγχου της Σερβίας

Οι φυλακίσεις των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, οι απειλές στα Σκόπια για τις συνταγματικές αλλαγές και το νέο κέντρο ελέγχου της Σερβίας

Οι μυστικές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με απειλές, που δέχονται βουλευτές του VMRO-DPMNE, ενόψει της συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα τους. Συγκεκριμένοι βουλευτές απειλούνται προκειμένου να μη συναινέσουν στη  συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της αποδοχής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ίδιες μυστικές υπηρεσίες όμως, δεν συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις απειλές που δέχονται οι ίδιοι βουλευτές από την κυβέρνηση, του τύπου "αν δεν ψηφίσεις υπέρ, θα τα πούμε μετά".

Ο Πολάκης πιστεύει ότι με φυλακίσεις αντιπάλων του, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Αυτή πράγματι, είναι επιτυχημένη συνταγή στα αντιδημοκρατικά καθεστώτα, από όπου εμπνέεται ο Πολάκης και οι σύντροφοί του. Το πέτυχε ο Ερντογάν, ο Μαδούρο, ο Ορτέγκα, ο Κιμ και τόσοι άλλοι. Γιατί όχι και ο Τσίπρας; Καλύτεροι είναι οι άλλοι;

Μια ταινία που λογοκρίθηκε στα Σκόπια και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα, μόνο από την αφίσα της, βγαίνει στους κινηματογράφους στα Σκόπια. Η ταινία «Mocking of Christ» έχει την υποστήριξη του Προέδρου της πΓΔΜ, Ιβανόφ, και Έλληνες ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, όπως την Ιωάννα Πηλιχού και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

«Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, ο οποίος έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια. Ο κεντρικός ήρωας δολοφονείται, με "σταύρωση", σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύμφωνα με το έργο "χωρίζει την Μακεδονία στα δύο"». Αυτό είναι το σενάριο με άκρως αλυτρωτικό νόημα και περιεχόμενο. Δεν ανακοινώθηκε αν στην πρεμιέρα θα παραστεί ο κ. Ν. Κοτζιάς.

Να προσεχθεί, από όσους ενδιαφέρονται για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης… Η Σερβία ζητά από την Ρωσία ένα νέο δάνειο, δήλωσε η υπουργός Μεταφορών της Σερβίας, Ζοράνα Μιχαήλοβιτς, μετά το πέρας της συνάντησης με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Αλεξάντερ Μισάριν.

Η Σερβία χρειάζεται περίπου 500 εκατ. δολάρια προκειμένου να χτίσει ένα νέο κέντρο ελέγχου, να ανακατασκευάσει τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Μπαρ -το λιμάνι του Μαυροβουνίου-, να τοποθετήσει υψηλής ταχύτητας γραμμές και να υλοποιήσει ορισμένα άλλα σιδηροδρομικά έργα.

Με αφορμή, την προχθεσινή επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα, ημέρα που σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, παραθέτω τον Όρκο του Μακεδονομάχου:

«Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος, ότι θα διαφυλάξω το μυστικόν, ότι θα εργάζωμαι με όλην την ψυχήν μου και την καρδίαν μου προς εξόντωσιν των Βουλγάρων κακούργων και προς επιτυχίαν της Ελευθερίας της πατρίδος μου Μακεδονίας. Εις τους εχθρούς της πατρίδος δεν θα μαρτυρήσω το παραμικρόν και αν με βάλουν το μαχαίρι στον λαιμόν. Αν παραβώ τον όρκον μου ο Θεός να με τιμωρήση και οι ελευθερωταί της πατρίδος μου ας με κομματιάσουν και η αμαρτία να είναι στον λαιμό μου».

Θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους. Πόσο εμπιστοσύνη να έχει κάποιος στον κ. Ν. Κοτζιά, να διαπραγματευθεί με τους Τούρκους, όταν απέτυχε με τους Σκοπιανούς, που ήσαν στριμωγμένοι στην γωνία; Πιο εύκολοι είναι οι Τούρκοι;