Skip to main content

Οι συσκέψεις Νοτοπούλου, τα 120.000 ευρώ και το Γραφείο Πρωθυπουργού

Λογοδοσία και υποστήριξη στους εποπτευόμενους φορείς (ΕΥΑΘ, ΑΖΚ, ΔΕΘ, ΚΕΔΑΚ). Το στίγμα της νέας ΥΜΑΘ, οι δυο πράξεις που επιστράφηκαν.

Διαρκείς συσκέψεις με τους εποπτευόμενους φορείς από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κάνει η νέα υφυπουργός, Κατερίνα Νοτοπούλου, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί αναλυτικά για τα ζητήματα του κάθε φορέα ξεχωριστά.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε σύσκεψη με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, όπου εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία της εταιρείας και κυρίως ο προγραμματισμός για τα έργα που ξεκινούν άμεσα, καθώς εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και διαθέτουν πλέον διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τα έργα προτεραιότητας είναι η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και το σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης βλαβών, ενώ στη σύσκεψη εργασίας αναλύθηκε και το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 177 εκ. ευρώ. Η ΕΥΑΘ έχει ήδη στα σκαριά μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικά έργα, με χαρακτηριστικότερα το δεύτερο κλάδο του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού, την επέκταση του διυλιστηρίου και τη λύση στο θέμα του Δενδροποτάμου.

Η σύσκεψη αυτή έγινε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή την εβδομάδα θα γίνει ανάλογη σύσκεψη με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πόλο καινοτομίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επίσης εποπτεύεται από το υπουργείο, ενώ την επόμενη εβδομάδα η κ. Νοτοπούλου θα έχει συσκέψεις με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ).

Οι συσκέψεις είναι εργασίας κι όχι τυπικές ή γνωριμίας, όπως επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου, καθώς η νέα υφυπουργός θέλει να δώσει το στίγμα της με βελτιωτικές παρεμβάσεις στους φορείς ευθύνης της. Αυτό σημαίνει ότι αφενός θα πρέπει να δείξει έργο, αφετέρου να λύσει ζητήματα των εποπτευόμενων φορέων και να αποδείξει πως η εποπτεία δεν είναι... διακοσμητική, αλλά έχει ουσία και αποτέλεσμα.

Αλλαγές

Οι διοικήσεις των φορέων θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι στην κ. Νοτοπούλου θα λογοδοτούν για τα πεπραγμένα τους σε τακτική μάλιστα βάση, όπως πληροφορούμαστε, κάτι που δε γινόταν με την ίδια βαρύτητα στο παρελθόν, έχοντας όμως και την αντίστοιχη υποστήριξη...

Η υφυπουργός αξιολογεί το έργο των υφιστάμενων διοικήσεων, σε συνεργασία μάλιστα με συναρμόδια υπουργεία και θα προχωρήσεις στις όποιες αλλαγές κριθούν απαραίτητες, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της λειτουργίας τους και της επίλυσης των όποιων ζητημάτων. Σ' αυτό τη βοηθά η εμπειρία της από τη λειτουργία του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αφού συνεργάστηκε ήδη πολλές φορές με τις διοικήσεις των συγκεκριμένων φορέων, αποκομίζοντας σαφή εικόνα για το έργο τους. Τότε ήταν υποχρεωτικό να συνεργαστεί μαζί τους, τώρα τα πεπραγμένα τους αντανακλούν στο δικό της έργο και έχει ευθύνη γι' αυτά ως πολιτική προϊσταμένη τους... Δεν είναι τυχαίο ότι τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo η κ. Νοτοπούλου την έχει χαρακτηρίσει «εξαιρετικά επιτυχημένη»...

Συμμαζέματα

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός εξετάζει και μια σειρά από ζητήματα στη λειτουργία του ίδιου του υπουργείου και η πρώτη σημαντική παρέμβασή της ήταν στις δύο τελευταίες πράξεις της προκατόχου της, που αφορούσαν στη... διανομή 120.000 ευρώ σε διάφορους συλλόγους της περιοχής. Οι συγκεκριμένες πράξεις υπογράφηκαν μάλιστα στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, όταν η κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά δεν ήταν πλέον υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, με αποτέλεσμα η κ. Νοτοπούλου να ζητήσει να της επανυποβληθούν οι σχετικοί φάκελοι, οι οποίοι τελικά επιστράφηκαν από το Εθνικό Τυπογραφείο... Η ίδια φέρεται να έχει πει στα στελέχη του υπουργείου και στους συνεργάτες της πως στο εξής η στήριξη δράσεων από συλλόγους της κοινωνίας των πολιτών θα γίνεται πιο στοχευμένα.

Γραφείο Πρωθυπουργού

Σε ό,τι αφορά στο Γραφείο Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης, στο οποίο προΐστατο προτού αναλάβει τον υπουργικό θώκο η κ. Νοτοπούλου, αυτό παραμένει ακέφαλο μεν, στελεχωμένο δε με τους συνεργάτες της υφυπουργού και λειτουργεί στην κατεύθυνση που η ίδια χάραξε. Η λειτουργία του θα συνεχιστεί, όπως διαβεβαιώνει και η ίδια η υφυπουργός, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό ακόμη ποιος θα είναι επικεφαλής στο εξής.