Skip to main content

Οι σκύλοι, φύλακες - άγγελοι για παιδιά και ηλικιωμένους (φωτο)

Οι σκύλοι–βοηθοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά με ορατές και μη ορατές αναπηρίες αλλά και ηλικιωμένους. Η δράση της Nina Service Dogs

Τα σκυλιά δεν είναι μόνο οι καλύτεροι και οι πιο πιστοί φίλοι, αλλά για ορισμένους ανθρώπους μετατρέπονται και σε φύλακα - άγγελο τους. Γίνονται το στήριγμά τους, τα μάτια τους, ο καθοδηγητής τους.  

Ο λόγος για τους σκύλους – βοηθούς, οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα, κυρίως παιδιά με ορατές και μη ορατές αναπηρίες και ηλικιωμένους, οι οποίοι πάσχουν είτε από άνοια ή είτε από άλλες ασθένειες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Mike, του πρώτου σκύλου - βοηθού στην Ελλάδα, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2017 βρίσκεται στο πλευρό του 7χρονου Γιώργου Μάνη, από την Καλαμπάκα.  

Ο Mike, ράτσας λαμπραντόρ, εκπαιδεύτηκε επί 2 χρόνια, από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Nina Service Dogs», που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και την εκπαιδεύτρια Έλενα Παλάγκα.

Η παρουσία του Mike άλλαξε σημαντικά τη ζωή του μικρού Γιώργου, ο οποίος  νόσησε σε ηλικία 3 ετών καθώς διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Το παιδί είχε άρνηση για όλα, δεν γελούσε, δεν ήθελε να βγαίνει έξω από το σπίτι του, καθώς είχε πρόβλημα και στην κίνησή του.

«Ο Mike εκπαιδεύτηκε μεταξύ άλλων να ειδοποιεί την οικογένειά όταν το παιδί προσπαθούσε να κάνει κάποια κίνηση που θα υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσει, καθώς και να φορά σαμάρι ισορροπίας για να στηρίζεται ο Γιώργος», εξηγεί η εκπαιδεύτρια και ιδρύτρια του Οργανισμού Έλενα Παλάγκα.



Σύμφωνα με την ίδια αλλά και τους γονείς του παιδιού, πλέον ο Γιώργος έχει επανέλθει, είναι πιο κοινωνικός και χαίρεται να συναναστρέφεται με κόσμο, έχοντας δίπλα του, πάντα τον πιστό του φίλο και βοηθό Mike..

Αρχικά, ο Mike εκπαιδεύτηκε από την Έλενα Παλάγκα, για την Ασπασία Μπόγρη, η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον πατέρα της. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να συνοδεύει την Ασπασία ούτε ο Mike ούτε κάποιος άλλος σκύλος – βοηθός, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε η μητέρα του κοριτσιού.

Η Dazzle είναι ο δεύτερος σκύλος βοηθός του Οργανισμού, που εδώ και λίγο καιρό προσφέρει τις υπηρεσίες της και συντροφεύει την Ελληνοσουηδέζα Κιμ, στη Σουηδία όπου ζει, βοηθώντας την να ελέγχει τις κρίσεις άγχους και μετατραυματικού συνδρόμου.

Αυτή την στιγμή άλλα 20 άτομα, κυρίως παιδιά (με επιληψία, με αυτισμό) περιμένουν να παραλάβουν σκύλο – βοηθό και βρίσκονται ήδη στη λίστα αναμονής της «Nina Service Dogs».

Μοναδικό εμπόδιο στην εκπαίδευση ενός σκύλου – βοηθού είναι το υψηλό κόστος. Σύμφωνα με την Έλενα Παλάγκα, η εκπαίδευση για έναν σκύλο – βοηθό ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ, αλλά για κάθε παιδί εκπαιδεύονται παράλληλα, δύο σκυλιά, σε περίπτωση που το ένα δεν τα καταφέρει.

Τα χρήματα αυτά είναι δύσκολο να εξευρεθούν και συνήθως καλύπτονται μέσω χορηγιών και με πολύ προσπάθεια από τον Οργανισμό και από τους ενδιαφερόμενους γονείς. «Αυτό είναι ένα εμπόδιο για μας, τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχουν άτομα σε αναμονή για να λάβουν σκύλο – βοηθό. Είμαστε συνέχεια σε αναζήτηση», τόνισε η εκπαιδεύτρια, η οποία έχει σπουδάσει και κάνει τα πρώτα της βήματα στην Αμερική.

Ο οργανισμός «Nina Service Dogs», ο οποίος ιδρύθηκε στις αρχές του 2016, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση για τις υπηρεσίες των σκύλων βοηθών και πως αυτές μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ευπαθών ομάδων σήμερα, στo πλαίσιo του Money Show 2018.

Σκύλοι-βοηθοί συνεδριών

Εκτός από τους σκύλους – βοηθούς στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία εκπαιδεύονται και σκύλοι – βοηθοί συνεδριών, οι οποίοι δεν μένουν σε κάποιο άτομο αλλά με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων πραγματοποιούν μόνο επισκέψεις και επιστρέφουν μετά στον Οργανισμό, όπως εξηγεί η κυρία Παλάγκα.  

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι βοηθούν τα άτομα να εκφραστούν, να συγκεντρωθούν και να συμμετέχουν με μεγαλύτερη διάθεση και επιτυχία στις συνεδρίες.

Η Nina, το θηλυκό Τζακ Ράσελ του οργανισμού είναι ο πρώτος πιστοποιημένος σκύλος βοηθός συνεδριών στην Ελλάδα και έχει ήδη πραγματοποιήσει συνεδρίες με ειδικούς για παιδιά με αυτισμό και άλλες διαταραχές σε ιδρύματα και συλλόγους. Η Nina εργάζεται κυρίως με παιδιά.

Ένα από τα σκυλιά που εκπαιδεύονται ως βοηθοί συνεδριών είναι και ο Jackie, ο συνταξιούχος, πλέον, αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.

Υπό την εποπτεία του αστυνομικού του και ενεργού εθελοντή του οργανισμού Βασίλη Αναστασιάδη, ο Jackie προσφέρει θεραπευτική υποστήριξη σε άτομα τρίτης ηλικίας.



«Ο σκύλος συνεδριών είναι για να εκτελεί κάποιες εντολές και να μένει ήρεμος, βοηθώντας κατ΄ επέκταση τα άτομα τρίτης ηλικίας. Ένα από αυτά που εκπαιδεύεται να κάνει, είναι να περπατά δίπλα σε έναν ηλικιωμένο και να δέχεται τη φροντίδα του», αναφέρει ο Βασίλης Αναστασιάδης, ο οποίος εκπαιδεύει τον Jackie για τον νέο του κοινωνικό ρόλο. Όπως εξηγεί η Έλενα Παλάγκα, ο «συνταξιούχος» αστυνομικός σκύλος μαθαίνει αυτή την περίοδο πώς να κινείται δίπλα σε ένα αναπηρικό καροτσάκι ή δίπλα σε άτομο με πατερίτσες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «με την είσοδό του σε ιδρύματα για ηλικιωμένους, ο Jackie μεταφέρει το μήνυμα ότι με τη συνταξιοδότηση η ζωή δεν τελειώνει».



Η εκπαίδευση των μελλοντικών σκύλων βοηθών ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, σχεδόν μόλις γεννηθούν. Η επιλογή των κουταβιών γίνεται μετά από ειδικά τεστ προσωπικότητας. Οι προτεινόμενες φυλές είναι τα Labrador και Golden Retriever, German Shepherd, Papillon, Golden Doodle.

Παράλληλα μέσω της «Nina Service Dogs» είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν σκύλοι – βοηθοί κινητικότητας, αυτιστικών, επιληπτικών, διαβητικών, κωφών, μετατραυματικού στρες, διαταραχών, άνοιας και πολλαπλών υπηρεσιών.