Skip to main content

Οι Ταλιμπάν θα στείλουν Αφγανούς που θα απορρίψει η Ευρώπη σε δικαστήρια

Εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος που επικαλείται αυστριακή εφημερίδα ανέφερε πως οι Ταλιμπάν θα δεχθούν απελαθέντες Αφγανούς.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα δεχτεί να παραλάβει τους Αφγανούς μετανάστες, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων θα απορριφθούν στην Ευρώπη και κατόπιν θα τους οδηγήσει ενώπιον των δικαστηρίων, σύμφωνα με μια αυστριακή εφημερίδα που επικαλείται έναν εκπρόσωπο του ισλαμιστικού κινήματος.

Η αυστριακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους Αφγανούς πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην ΕΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αρχικά ότι θα συνεχιστούν οι απελάσεις αιτούντων άσυλο πίσω στο Αφγανιστάν, για όσο διάστημα είναι αυτό εφικτό. Ο υπουργός Καρλ Νεχάμερ παραδέχτηκε πάντως στη συνέχεια ότι δεν γίνεται πλέον να στέλνονται οι άνθρωποι αυτοί πίσω στη χώρα τους, αλλά θέλει να συσταθούν «κέντρα απέλασης» σε γειτονικές χώρες, τα οποία θα τους παραλάβουν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στην εφημερίδα Kronen Zeitung ότι η νέα κυβέρνηση της Καμπούλ θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί τους απελαθέντες. «Ναι. Θα τους οδηγούσαμε στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα έπρεπε κατόπιν να αποφασίσει τι θα κάνει μ’ αυτούς», είπε ο Μουτζαχίντ όταν ρωτήθηκε αν οι Ταλιμπάν θα δέχονταν Αφγανούς από τη Γερμανία ή την Αυστρία, εφόσον δεν τους χορηγήσουν άσυλο ή αν απελαθούν επειδή διέπραξαν αδικήματα σε αυτές τις χώρες.

Ο Μουτζαχίντ δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο θα οδηγούνταν στο δικαστήριο ή τι ποινή θα τους επιβαλλόταν.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών όπως αυτά ορίζονται από τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο. «Θα χορηγήσουμε στις γυναίκες ισλαμικά δικαιώματα, θα επιτρέψουμε την εκπαίδευση και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να εργαστούν. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά», είπε.