Skip to main content

Οι «Ταξιαρχίες» του κορωνοϊού στη Γαλλία

Μετά τη χαλάρωση των μέτρων, η χώρα προσπαθεί μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Ο Αλί Μιλάντι δεν αντέχει τα φάρμακα και τα νοσοκομεία. Έχει να πάει σε ιατρείο από τότε που ήταν 15 ετών. Παρόλα αυτά ο 31χρονος επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να παραμείνει προς το παρόν στο κέντρο Covisan στο προάστιο Ομπερβιλιέρ του Παρισιού. Το προάστιο βρίσκεται στο Σαιν Ντενί, το φτωχότερο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας το οποίο έχει επίσης πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό. Τις τελευταίες ημέρες ο Αλί υποφέρει από πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, ζαλάδες και διάρροια. «Όταν μου είπαν ότι είχα κορωνοϊό ήρθα κατευθείαν εδώ. Ο ιός είναι πραγματικά επικίνδυνος» λέει ο Μιλάντι.

Ο Μιλάντι είναι ένας από τους 400 ασθενείς που έχουν επισκεφθεί το κέντρο Covisan. H συγκεκριμένη ιατρική μονάδα αποτελεί τμήμα της γαλλικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θέλουμε για κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί να βρούμε μια εξειδικευμένη λύση, ούτως ώστε να περιορίσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού» λέει η Αναϊς Αντόνιος, συντονίστρια του προγράμματος στο Ομπερβιλιέρ. Γιατροί και φαρμακοποιοί συστήνουν σε όσους έχουν ύποπτα συμπτώματα να επισκεφθούν το κέντρο Covisan. Εάν οι ασθενείς είναι σύμφωνοι, δυο ομάδες από το προσωπικό του κέντρου τους επισκέπτονται στο σπίτι. «Εκεί μπορούμε να δούμε εάν μέλη μιας οικογένειας μπορούν να απομονωθούν σε ένα δωμάτιο και ποιος οργανώνει το νοικοκυριό. Δεν έχει νόημα να στείλουμε σε ξενοδοχείο εκείνον που οργανώνει τα πάντα στο σπίτι» λέει η Αναϊς Αντόνιος. Επίσης στόχος είναι να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις επαφές του προσώπου που έχει μολυνθεί.

Ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα

Η ομάδα στο Ομπερβιλιέρ είναι τμήμα ενός πιλοτικού προγράμματος δημόσιων νοσοκομείων, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά οχτώ κέντρα. Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 23 Απριλίου δόθηκαν συμβουλές σε 4.000 άτομα και στα μισά από αυτά έγινε τεστ. Οι ομάδες έκαναν μέχρι σήμερα 860 επισκέψεις κατ' οίκον.

Η ιδέα προέρχεται από την Αϊτή, η οποία κατάφερε με παρόμοιο τρόπο να αντιμετωπίσει τη χολέρα. Η γαλλική κυβέρνηση θέλει τώρα να αντιγράψει το σχέδιο και να δημιουργήσει τις λεγόμενες «Ταξιαρχίες του Covid». Εκτός από τις κινητές μονάδες, λειτουργεί ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο έχει οργανωθεί από το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο CNAM. Από τις 13 Μαϊου, δυο ημέρες μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων στη Γαλλία, εργάζονται 6.500 άνθρωποι στα τηλεφωνικά κέντρα, οι οποίοι τις πρώτες δέκα ημέρες συνομίλησαν με 9.000 άτομα που μολύνθηκαν και 25.000 επαφές τους.

Ο Νικολά Ρεβέλ, γενικός διευθυντής του CNAM θεωρεί απολύτως απαραίτητη τη λειτουργία των λεγόμενων Ταξιαρχιών Covid, ώστε να παρεμποδιστεί ένα ακόμα lockdown.

Αμφιλεγόμενη στρατηγική

Η νέα στρατηγική πάντως είναι αμφιλεγόμενη κυρίως λόγω των διαστάσεών της αναφορικά με τα ψηφιακά μέτρα. Οι εργαζόμενοι στην τηλεφωνική γραμμή έχουν πρόσβαση σε μια τράπεζα δεδομένων με τα ονόματα ανθρώπων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Ένα ακόμα σημείο κριτικής είναι μια εφαρμογή για smartphone με την ονομασία StopCovid. Η Γαλλία είναι μια από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που θέλει να εισαγάγει αυτή την εφαρμογή για τους πολίτες της. Η χρήση της είναι εθελοντική και λειτουργεί μέσω Bluetooth. Άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, καταγράφονται στην εφαρμογή με έναν κωδικό και η εφαρμογή ειδοποιεί άλλα άτομα που είχαν μαζί του προσωπική επαφή για περισσότερα από 15 λεπτά, συστήνοντάς τους να κάνουν επίσης το τεστ.

Στην χρήση της εφαρμογής αντιδρούν παρόλα αυτά τόσο ιατρικοί σύλλογοι, όσο και ΜΚΟ, οι οποίοι φοβούνται ότι αυτό εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.

Η Νεχά Ουαντίν από την ΜΚΟ Quadrature du Net λέει σχετικά: «Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015 επιβλήθηκε έξι φορές απαγόρευση κυκλοφορίας. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά την κρίση, η εφαρμογή δεν θα χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς; Εκτός αυτού δεν συμβάλλει απαραίτητα σε κάτι η εφαρμογή. Οι πιο ηλικιωμένοι, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο, συχνά δεν έχουν καν κινητό».

Αν και προβλέπεται μεν τα στοιχεία στην τράπεζα δεδομένων να σβήνονται μετά από τρεις μήνες, ωστόσο τα προσωπικά στοιχεία από τα θετικά τεστ παραμένουν ανώνυμα πλέον σε μια άλλη τράπεζα δεδομένων. Για τη Νεχά Ουαντίν ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος τα στοιχεία αυτά μέσω της Microsoft να καταλήξουν στη CIA και άλλες μυστικές υπηρεσίες…

Λίζα Λουί

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle