Skip to main content

«Η τελευταία μπλόφα»: Σκηνές και παρασκήνια από το 7μηνο του 2015

Το βιβλίο των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού για το πρώτο επτάμηνο του 2015 παρουσιάστηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνές από το πολιτικά ταραχώδες πρώτο επτάμηνο του 2015 αναβίωσαν στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος) των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού.

Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή είπε πως το βιβλίο παρουσιάζει με πολύ τεκμηριωμένο τρόπο το χρονικό μιας μοιραίας και πολύ κακής κυβέρνησης και τους χειρισμούς της το πρώτο επτάμηνο του 2015, που είχαν ως βασικό ενορχηστρωτή όχι τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Η κ. Καϊλή αναφέρθηκε σε μια σειρά άγνωστες κλειστές συσκέψεις που γίνονταν στο περιθώριο της διαπραγμάτευσης, στις οποίες όπως είπε επικρατούσε απελπισία, φόβος ενώ υπήρχαν και πολλές προσβολές από Ευρωπάιους αξιωματούχους σε βάρος Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Ο βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, είπε ότι το βιβλίο αποτελεί δείγμα σωστής και τεκμηριωμένης δημοσιογραφίας που αποτυπώνει πώς η χώρα έφτασε ένα βήμα πριν από την καταστροφή το πρώτο επτάμηνο του 2015. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε τότε το Μέγαρο Μαξίμου συσκότισης και παραπλάνησης, όπως είπε, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι εκείνη την περίοδο είχαν εκδοθεί περίπου 350 non paper από τα υπόγεια του Μαξίμου. Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην γίνει εξεταστική επιτροπή για όσα συνέβησαν τότε, απόφαση που όπως είπε είχε προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο στην  Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στην εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, Νίκος Μαραντζίδης, είπε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο πολιτικής προσφοράς από το οποίο μαθαίνει κανείς πάρα πολλά για όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Τόνισε πως εάν δεν υπήρχε το Brexit, η ιστορία του Τσίπρα θα ήταν ένα μοναδικό ευρωπαϊκό μάθημα για το πώς μια ομάδα φιλόδοξων και άπειρων πολιτικών οδήγησαν την χώρα ένα βήμα πριν από την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, οι δύο συγγραφείς, οι κυρίες Βαρβιτσιώτη και Δενδρινού, σημείωσαν πως στο βιβλίο περιγράφεται και το πολύ πλούσιο παρασκήνιο που υπήρξε εκείνη την κρίσιμη περίοδο σχετικά με ελληνικό ζήτημα καθώς και ο ρόλος τον οποίο έπαιξαν διάφορες προσωπικότητες πέρα από αυτές της πρώτης γραμμής.