Skip to main content

Μπουτάρης: Παρέλαβα μία πόλη που έζεχνε συντηρητισμό - Έκανα ρήξεις

Δεν ήταν αντισυμβατικότητα, ήταν ενσυνείδητη ρήξη, σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης στην τελευταία συνέντευξη Τύπου.

Μετά από εννέα χρόνια στο δημαρχιακό θώκο ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε σήμερα μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας να κάνει έναν απολογισμό πολιτικό, όπως τον χαρακτήρισε, συνολικά για τις δύο θητείες του.

Αν και δήλωσε συναισθηματικά φορτισμένος και με τρακ, είπε ότι είναι «γουρούνι όρθιο» και ξεκίνησε τον απολογισμό του. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της δημαρχιακής του θητείας τόνισε ότι τελικός κριτής για την αξιολόγηση του έργου του είναι ο κόσμος και η ιστορία.

Ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν αντισυμβατικός αλλά έπρεπε να γίνουν ρήξεις. «Δεν θεωρώ ότι είμαι αντισυμβατικός αλλά το σύστημα για να αλλάξει πρέπει να ξεκινήσεις με ρήξεις. Αναφέρω την ιστορία με τον Άνθιμο, που τον χαρακτήρισα «Μουτζαχεντίν». Αυτό ήταν μια ρήξη. Δεν γίνεται να κάνεις αλλαγές εάν δεν κάνεις ρήξεις. Δεν ήταν αντισυμβατικότητα, ήταν ενσυνείδητη ρήξη», σημείωσε.

Δήλωσε ότι μετάνιωσε που δεν κρατάει το στόμα του κλειστό και αυτό, όπως είπε τον στεναχώρησε. «Στην αρχή έπαιρνα στα σοβαρά την αντιπολίτευση. Μετά αντιλήφθηκα ότι αυτή είναι η αντιπολίτευση. Λέει όχι σε ότι λέει η συμπολίτευση. Αφού αυτοί είναι θεατρίνοι είπα ότι θα κάνω και εγώ τον θεατρίνο. Ερχόμουν στο δημοτικό συμβούλιο και ήμουν άλλοτε λυπημένος, άλλοτε αδιάφορος, άλλοτε θυμωμένος», ανέφερε.

Περιέγραψε τη εικόνα που παρέλαβε το 2011, κάνοντας λόγο για μια πόλη που έζεχνε οπισθοδρομικό συντηρητισμό. «Το 2011 παραλάβαμε μια πόλη που έζεχνε οπισθοδρομικό συντηρητισμό. Όχι μόνο λόγω της διαφθοράς και των σκανδάλων... Αλλά και λόγω ενός ιδιότυπου ελληνορθόδοξου φονταμενταλισμού» ανέφερε αρχικά.

Όπως είπε, ήθελε «να γίνει η Θεσσαλονίκη η καλύτερη επαρχιακή πόλη της Ευρώπης. Γιατί δεν είμαστε πρωτεύουσα. Είμαστε επαρχία».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μπουτάρης απέφυγε να βάλει βαθμό στη διοίκηση του. «Πήγαινα σε ένα σχολείο που δεν βάζαμε βαθμολογίες. Μου θυμίζουν στρατολογία. Ξέρω ότι για πάρα πολλά πράγματα είμαι ευχαριστημένος. Τα πήγαμε καλά», υπογραμμισε.

Δήλωσε κάθετα αντίθετος στην κριτική ότι δεν ασχολήθηκαν με την Καθημερινότητα. «Αυτό είναι μια πιπίλα της αντιπολίτευσης», τόνισε και αναφέρθηκε σε στοιχεία για την Ανακύκλωση και σε ενέργειες που έγινε για τον στόλο στον τομέα της Καθαριότητας. «Αρνούμαι ότι μείναμε πίσω στην Καθαριότητα και στο Κυκλοφοριακό», τόνισε.

Για τις αναπλάσεις σημείωσε ότι στόχος ήταν η απόλαυση των κατοίκων και βασίζονταν σε μια συγκεκριμένη λογική και προγραμματική δέσμευση. Υπάρχουν, όπως ανέφερε, κάποια σημαντικά έργα τη σύλληψη των οποίων προχωρήσαμε και συζητήσαμε αλλά δυστυχώς είτε δεν ωρίμασαν ακόμη είτε δεν είναι σε στάδιο υλοποίησης, όπως η παράκτια συγκοινωνία, το deck της παλιάς παραλίας και η Πλατεία Διοικητηρίου. Αναφερόμενος στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας ανέφερε ότι ενώ στη αρχή υπήρχαν αντιδράσεις, τώρα είναι ευχαριστημένοι.

Μίλησε για σωστή οικονομική διαχείριση που έγινε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του, σημειώνοντας ότι τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν κατά 42% και εξοικονομήθηκαν από υπερωρίες και υπεξαιρέσιμα πάνω από 25 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στον Τουρισμό σημειώνοντας πως το 2010 η Θεσσαλονίκη είχε 1 περίπου εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών και το 2018 είχε περίπου 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα μίλησε για τη δημιουργία 25 νέων ξενοδοχείων και επιπλέον 5 που αναμένονται. «Η Θεσσαλονίκη μπήκε στον χάρτη διεθνώς. Εάν δεν κάνει όμως και άλλα βήματα θα φύγει από τον χάρτη», ανέφερε.

Περιέγραψε, επίσης, τα έργα που έγιναν στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως όταν παρέλαβε ο δήμος έδινε μόνο διατακτικές προς τις ευπαθείς ομάδες. Αναφορά έγινε και στους οίκους ανοχής και στη μεταφορά τους σε άλλη περιοχή, όπου δεν ήταν χώρος κατοικιών.

Ερωτηθείς τι θα κάνει από Δευτέρα που δεν θα είναι πλέον δήμαρχος είπε ότι θα συνηθίσει. «Όταν ξυπνάω το πρωί, λέω τι πρέπει να κάνω σήμερα. Αυτό θα μου λείψει αλλά θα πω «δεν θα κάνω τίποτα». Θα περάσουν μια - δυο μέρες και θα συνηθίσω», τόνισε.

Τέλος, ευχαρίστησε τους αντιδημάρχους του, τους συνεργάτες του και τους συμβούλους, αν και στα τελευταία συμβούλιο δεν προσέρχονταν για να γίνει απαρτία. Επίσης, ευχαρίστησε τις κοινότητες αλλά και την παράταξή του, την «Πρωτοβουλία».