Skip to main content

Τελευταία προθεσμία: Οι φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν αύριο

Τελευταία ημέρα του έτους, οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα πρέπει να διευθετησούν οι φορολογούμενοι έως αύριο, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Μέχρι, αύριο, λοιπόν, τελευταία ημέρα του έτους, οι φορολογούμενοι καλούνται να τακτοποιήσουν μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συγκεκριμένα, αύριο λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ του 2019. Αυτό που θα καθορίσει το αν  θα δοθεί παράταση είναι η πορεία των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, αν δηλαδή το κράτος έχει εισπράξει ένα ποσό που είναι κοντά στα προσδοκώμενα έσοδα των 1,15 δισ. ευρώ.

«Την τελευταία στιγμή, αν χρειαστεί, αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει παράταση», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, για το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με διπλάσια τέλη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλομένων τελών.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι αποφάσισαν να μην τα κυκλοφορούν από το νέο έτος -με σκοπό την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και, υπό περιπτώσεις, τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης- θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018‬.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καταβάλλουν την τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Αν δεν το πράξουν, τότε θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο. Να σημειωθεί ότι η 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, έχει οριστεί στα τέλη Ιανουαρίου 2019.

Επίσης, έως αύριο οι φορολογούμενοι, που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο, θα πρέπει να καταβάλουν την μηνιαία δόση για τον Δεκέμβριο.

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την 1η-1-2019 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) και να έχουν πληρώσει εφάπαξ τους αναλογούντες ΦΜΑ μέχρι την Δευτέρα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να ολοκληρώσουν πριν από την είσοδο του νέου έτους τις διαδικασίες αγορών ακινήτων, προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του ΦΜΑ που θα προκαλέσει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών.

Ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ σε υποκατάστημα τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ με τη χρήση κωδικού πληρωμής. O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου ή του εμπραγμάτου επί του ακινήτου δικαιώματος.

Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από τη επιβολή του έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι αύριο. Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή. Και στις περιπτώσεις η φορολογία ανέρχεται σε 105 επί του ποσού που παρέχεται.