Skip to main content

Η τέλεια ανακαίνιση μικρού μπάνιου - Ιδέες και προτάσεις

Ενημερώσου πλήρως για το πώς θα κάνεις την τέλεια ανακαίνιση με έναν λογικό προϋπολογισμό, αλλά και σε μικρό χρονικό διάστημα

Neadomisi ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη με ιδέες και προτάσεις για το μικρό σου μπάνιο.



Έχεις ένα μικρό μπανάκι και αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να το αναμορφώσεις;

Θέλεις να ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να δημιουργήσεις ένα όμορφο κι αισθητικό μπάνιο;

Χρειάζεσαι συμβουλές αλλά και γρήγορες και εύκολες ιδέες, οι οποίες θα είναι και budget-friendly;

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα ενημερωθείς πλήρως για το πώς θα κάνεις την τέλεια ανακαίνιση με έναν λογικό προϋπολογισμό αλλά και σε μικρό χρονικό διάστημα.
    
Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχεις ιδέα από το που να ξεκινήσεις.

Ο περιορισμένος χώρος που διαθέτεις αποτελεί ένα φαινομενικά σημαντικό πρόβλημα, αλλά δεν θα έπρεπε να ανησυχείς. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται να μετατρέψεις το μικρό σου μπάνιο σε ένα εντελώς ανανεωμένο, όμορφο και μοναδικό χώρο.

Πίστεψέ το, με την τέλεια ανακαίνιση το μικρό μπάνιο σου δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα, μεγάλα και πολυτελή μπάνια.

Μελέτη του Μικρού Μπάνιου και των Χαρακτηριστικών του



Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε εργασία θα πρέπει να αναγνωρίσεις τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του μπάνιου σου.

Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσεις. Έχοντας μελετήσει και γνωρίσει καλά τον χώρο, θα είσαι άριστα προετοιμασμένος/η για να τον ανακαινίσεις, και να τον ανανεώσεις, με τον τέλειο τρόπο που του αρμόζει.

Ανάλυσε το δωμάτιο και κατέγραψε τι χρειάζεται αλλαγή. Μπορεί τα έπιπλα να είναι παλιά και λίγο χαλασμένα, ή τα πλακάκια να είναι παλιομοδίτικα. Μπορεί να χρειαστείς μικρές ή εγάλες αλλαγές για να δημιουργήσεις τον τέλειο και λειτουργικό χώρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγχώνεσαι.  
 
Θα πρέπει έπειτα ν αποφασίσεις ποιος θα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μπάνιο.

Δηλαδή, θα είναι το κύριο μπάνιο του σπιτιού (θα το χρησιμοποιείς μόνο εσύ και οι συγκάτοικοί σου), ή θα είναι το WC των επισκεπτών;

Οι δύο διαφορετικές επιλογές απαιτούν και διαφορετικές ανάγκες, φυσικά.

Οπότε πριν ξεκινήσεις να σκέφτεσαι και να κάνεις το οτιδήποτε, αποφάσισε ποιος θα χρησιμοποιεί το μπάνιο.

Για παράδειγμα, αν το μικρό μπάνιο προορίζεται μόνο για καλεσμένους, δεν χρειάζεται να επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους. Αν όμως θα χρησιμοποιείται από εσένα καθημερινά, θα πρέπει να βρεις τα κατάλληλα έπιπλα ώστε να είσαι άνετος/η.

Με το ίδιο σκεπτικό, θα πρέπει να προσέξεις εάν το μπάνιο πρόκειται να χρησιμοποιήσουν παιδιά ή ηλικιωμένοι. Σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να σκεφτείς πως θα ανανεώσεις τον χώρο σου ώστε να είναι βολικός και εξυπηρετικός για αυτούς, αλλά και αισθητικός.

Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις που στο σπίτι μένουν και μικρά παιδιά, μια μπανιέρα βολεύει περισσότερο σε σχέση με ένα ντους, μίας και είναι πιο βολική αλλά και ασφαλέστερη.

Θα ήταν επίσης καλό να προτιμήσεις αντιολισθητικά πλακάκια, ειδικά σε περίπτωση ηλικιωμένων και μικρών παιδιών μέσα στο σπίτι, για να έχεις περισσότερη ασφάλεια.

Καλό επίσης θα ήταν να ελέγξεις τι αντικείμενα και πλακάκια μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν, ώστε να μην χρειαστεί να τα μετακινείς.

Αφού λοιπόν εντοπίσεις τις ειδικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του μπάνιου, είναι ώρα να συνεχίσεις στην ανακαίνισή του.

Νιπτήρας


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μπάνιου, το οποίο ευτυχώς η δυστυχώς δεν αλλάζει θέση.

Θα είναι αναγκαίο λοιπόν να δουλέψεις με την θέση που έχει, γιατί είναι πολύ δύσκολο και κουραστικό, αν όχι αδύνατο να μετακινηθεί.

Προφανώς και λόγω του μικρού χώρου, θα ήταν καλό να αποφύγεις τους μεγάλους και ογκώδεις νιπτήρες, αφού θα καταβάλλουν πάρα πολύ από τον περιορισμένο σου χώρο.

Υπάρχουν άπειρες άλλες και εξίσου όμορφες επιλογές για τον νιπτήρα, οι οποίες θα σε βοηθήσουν στο να κάνεις το μπάνιο σου να δείχνει λίγο πιο μεγάλο.

Μια καλή ιδέα θα ήταν επίσης ένας νιπτήρας ο οποίος έχει ντουλάπια. Ο αποθηκευτικός χώρος που θα σου προσφέρει το έπιπλο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού δεν θα χρειαστεί να επενδύσεις σε άλλα αποθηκευτικά έπιπλα.

Με αυτόν τον τρόπο σώζεις λοιπόν χώρο, χρόνο και χρήματα και έχεις ως αποτέλεσμα ένα τέλεια λειτουργικό και πρακτικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα.
Εάν και εφόσον βέβαια κάνεις αυτή την επιλογή, θα πρέπει να προσέξεις πολύ και να μετρήσεις σχολαστικά τις διαστάσεις που χρειάζεται το έπιπλο.
Και φυσικά, καλό θα ήταν επίσης να διαλέξεις έναν νιπτήρα με όσο πιο λεπτή βάση γίνεται, ώστε να κάνεις οικονομία στον χώρο.

Μια καλή λύση όσον αφορά την προηγούμενη ιδέα, είναι να προτιμήσεις έναν χτιστό πάγκο.

Το τοιχάκι του μπάνιου θα σου δώσει αρκετό χώρο για ράφια, κουτιά και ντουλάπια για να έχεις επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Επίσης μια έξυπνη ιδέα είναι να προτιμήσεις ένα οβάλ σχήμα, έτσι ώστε να κερδίσεις μερικά εκατοστά και να εξοικονομήσεις χώρο.

Αποθηκευτικοί Χώροι Μικρού Μπάνιου

Είτε επέλεξες να χρησιμοποιήσεις την προηγούμενη ιδέα είτε όχι, μερικοί παραπάνω αποθηκευτικοί χώροι θα ου φανούν πολύ χρήσιμοι, αν όχι αναγκαίοι.

Η καλύτερη λύση σε αυτό το θέμα είναι η χρήση ραφιών (ανοιχτών) και όχι κλειστών ντουλαπιών.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεις την αίσθηση του χώρου, και ενός πιο ανοιχτού δωματίου.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών ραφιών είναι επίσης ότι μπορείς να τα τοποθετήσεις οπουδήποτε στο δωμάτιο θες, χωρίς περιορισμούς.

Πάνω στα ράφια θα μπορούσες να βάλεις κουτιά και μπιζουτιέρες, ώστε να εξοικονομείς ακόμα περισσότερο χώρο.

Μπανιέρα ή Ντουζιέρα;

Ίσως να προτιμάς να έχεις την πολυτέλεια μιας μπανιέρας στο σπίτι σου.

Δυστυχώς όμως λόγω του περιορισμένου χώρου του μπάνιου σου, ίσως η καλύτερη και πιο έξυπνη επιλογή να είναι μια ντουζιέρα.

Και αυτό κυρίως γιατί η ντουζιέρες είναι προφανώς πιο μικρές και δεν παίρνουν πολύ χώρο. Εάν όμως το μπάνιο ήδη έχει μπανιέρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Φυσικά, το καλύτερο και πιο λειτουργικό και πρακτικό μέρος να τοποθετήσεις την μπανιέρα ή την ντουζιέρα σου, είναι η γωνία του δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο το μπάνιο μοιάζει πιο ευρύχωρο και άνετο.

Χρώματα, Σχέδια και Πλακάκια για την ανακαίνιση μικρού μπάνιου

Καλό θα ήταν να αποφύγεις τα σκούρα ή τα έντονα χρώματα για το μπάνιο σου. Προτίμησε λευκά ή γήινα χρώματα για τους τοίχους για τα έπιπλα.

Τέτοια φωτεινά χρώματα σου δίνουν την πολυτέλεια να κάνουν τα αντικείμενα να δείχνουν μεγαλύτερα, και έτσι το μικρό σου μπάνιο πιο ευρύχωρο.

Αν πάλι δεν αντέχεις χωρίς λίγο χρώμα στην ζωή σου, και θέλεις απαραίτητα κάποιο έντονο χρώμα μέσα στο μπάνιο, άφησέ το για τα μικρότερα αντικείμενα.

Για παράδειγμα μπορείς να πάρεις πετσέτες, κουτιά, στολιδάκια και μπιχλιμπίδια σε σκούρα ή έντονα χρώματα για να διακοσμήσεις το μπάνιο σου.

Τα πλακάκια θα πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που θα αλλάξεις στο μπάνιο.

Αντικατέστησε λοιπόν τα παλιομοδίτικα πλακάκια με μοντέρνα και εργονομικά σχέδια, ανάλογα φυσικά με το τι σου αρέσει και σε εκφράζει, και το τι ταιριάζει γενικότερα στο μπάνιο σου.

Παρατηρείται συχνά, πλέον, η χρήση ενός εναλλακτικού τρόπου τοποθέτησης των πλακακιών, στα μοντέρνα σπίτια και ειδικά σε περιπτώσεις ου οι χώροι είναι περιορισμένοι.

Δηλαδή, η τοποθέτησή τους οριζόντια, ώστε το μάτι να οδηγείται κατευθείαν στο ταβάνι και να μεγαλώνει φαινομενικά ο χώρος.

Καθρέφτες



Κάτι που σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσεις είναι ένας καθρέφτης.

Όχι μόνο για πρακτικούς και τεχνικούς λόγους, αλλά και γιατί είναι ευρέως γνωστό ότι οι καθρέφτες έχουν την ικανότητα να μεγαλώνουν φαινομενικά τον χώρο.

Για αυτόν τον λόγο καλό θα ήταν να προτιμήσεις έναν σχετικά μεγάλο καθρέφτη για να τοποθετήσεις πάνω από τον νιπτήρα σου, και να πιάνει ένα μεγάλο μέρος του τοίχου.

Έτσι έχεις όλα τα πλεονεκτήματα και τα προνόμια που μπορεί να σου προσφέρει ένα καθρέφτης.

Διακοσμητικά και Στολίδια

Ίσως σου φαίνεται δύσκολο να διαλέξεις τα τέλεια και όμορφα, αλλά και πρακτικά διακοσμητικά για το μπάνιο σου.
Δυστυχώς, ο μικρός χώρος του δωματίου δεν βοηθάει ιδιαίτερα σε αυτό. Για αυτόν τον λόγο ίσως χρειαστεί να περιοριστείς λίγο και να κάνεις κράτη όσον αφορά τα στολίδια και τα διακοσμητικά.

Η εξυπνότερη λύση είναι τα διακοσμητικά που θα επιλέξεις να έχουν δύο χρήσεις. Να είναι για παράδειγμα και αποθηκευτικός χώρος.

Μία τέλεια ιδέα είναι να διακοσμήσεις τα ράφια σου για παράδειγμα με ένα όμορφο αποθηκευτικό κουτάκι με όμορφα και χρωματιστά σχέδια.
    
Ένα επίσης όμορφο κι μοντέρνο διακοσμητικό, το οποίο μπορεί να αλλάξει εντελώς την εικόνα και την αύρα του δωματίου, είναι ένα μικρό φυτό.

Μικρές γλάστρες μπορείς να τοποθετήσεις πάνω στον νιπτήρα, στα ράφια, αλλά και σε ντουλάπες.

Μπορείς ακόμα και σε άλλα έπιπλα ή λευκά είδη που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο μπάνιο, όπως για παράδειγμα πάνω στο πλυντήριο.

Γενικότερες Συμβουλές

1. Μινιμαλισμός. όσο λιγότερα πράγματα μέσα στο μπάνιο, τόσο το καλύτερο. Θέλεις  να δημιουργήσεις χώρο, όχι να τον καλύψεις κι άλλο. Καλό θα ήταν λοιπόν να περιοριστείς μόνο στα απαραίτητα, και στην ανάγκη, λίγα μόνο διακοσμητικά και στολίδια.
2. Εξοικονόμηση Χώρου. Όπως αναφέρθηκε και πολλές φορές παραπάνω, κάνε ό,τι μπορείς για να εξοικονομήσεις και να κερδίσεις χώρο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, μερικές ιδέες είναι η χρήση ανοιχτών ραφιών, ντουζιέρας, καθρέφτη και ανοιχτόχρωμων παλετών για τους τοίχους και τα περισσότερα αντικείμενα.

Μην ανησυχείς! Ο περιορισμένος χώρος δεν θα πρέπει να σε φοβίζει.

Ίσως να μην μπορείς να κάνεις ακριβώς αυτό που ήθελες, και μπορεί να μην έχεις και το δικό σου «ιδανικό» μπάνιο.

Όμως, δεν πρέπει να πτοείσαι, γιατί με μια καλή αναμόρφωση, σωστή διαρρύθμιση και έξυπνη διακόσμηση το ανανεωμένο μπάνιο σου δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από κανένα άλλο.

Οι συμβουλές και οι ιδέες που διάβασες στο άρθρο σε συνδυασμό με τις δικές σου, μοναδικές ιδέες, θα σου δώσουν το υπέρηχο αποτέλεσμα, απαράμιλλης ομορφιάς.