Skip to main content

Η Τερέζα Μέι υπεραμύνεται της αναβολής του Brexit στη Βουλή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καθυστερήσει το Brexit έως και έξι μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η Μέι επιδιώκει συμφωνία με τους Εργατικούς.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής της να καθυστερήσει το Brexit και να επιδιώξει ένα συμβιβαστικό σχέδιο εξόδου με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ενώ ένας βουλευτής σηκώθηκε οργισμένος στο κοινοβούλιο και της ζήτησε να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καθυστερήσει το Brexit έως και έξι μήνες, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η Μέι επιδιώκει μια συμφωνία με τους Εργατικούς που ελπίζει ότι θα βοηθήσει να περάσει η τρις απορριφθείσα από το κοινοβούλιο συμφωνία εξόδου που συνήψε με τις Βρυξέλλες.

«Αυτός δεν είναι ο συνήθης τρόπος στη βρετανική πολιτική ... Η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη, επειδή για να είναι επιτυχής θα απαιτήσει συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Όμως η δήλωσή της σχετικά με την απόφαση να καθυστερήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ για δεύτερη φορά προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit. Ένας από τους κορυφαίους εξ αυτών, ο Μπιλ Κας, έκανε λόγο για «άθλια υποταγή».

«Αποδέχεται επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης υπονομεύει τη δημοκρατία μας, τη συνταγματική βάση της Βόρειας Ιρλανδίας, το δικαίωμά μας να κυβερνιόμαστε μόνοι μας, τον έλεγχο επί των νόμων μας και υπονομεύει το εθνικό συμφέρον μας; Άραγε θα παραιτηθεί;», δήλωσε.

Η Μέι απάντησε: «Πιστεύω ότι ξέρετε την απάντηση σ' αυτό».

Η πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτε πιο επείγον και ζωτικής σημασίας από την πραγματοποίηση του Brexit και υπογράμμισε πως η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει πριν από τις 31 Οκτωβρίου και να αποφύγει να συμμετάσχει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της μέχρι τις 22 Μαΐου.